سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خداوند به سه تن نمی نگرد و با آنان سخن نمی گوید : پیشوای ستمکار، پیرِ زناکار و عابد متکبّر . [.رسول خدا صلی الله علیه و آله]
بشنو این نی چون حکایت می کند
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» شگفتى‏هاى عالم انسان (1)

در مقدمه این فصل، لازم است به جملاتى از پروفسور کارل که در این زمینه و مسائل دیگر عالى‏ترین تحقیقات را دارد اشاره کنم، سپس مطالب لازم را یادآورى‏نمایم.

 او مى‏گوید:

«علومى که از موجودات زنده به طور عموم و از فرد آدمى به خصوص، بحث مى‏کنند این قدر پیشرفت نکرده و هنوز در مرحله توصیفى باقى مانده‏اند. حقیقت این که انسان یک مجموعه پیچیده و مبهم و غیر قابل تفکیکى است که نمى‏توان او را به آسانى شناخت و هنوز روش‏هایى که بتوان او را در اجزا و در مجموعه و در عین روابطش با محیط خارج بشناسد، در دست نیست، چه براى چنین مطالعه‏اى دخالت تکنیک‏هاى فراوان و علوم مشخصى ضرورى است، و هر یک از این علوم نیز که یک جنبه و یک جزء از این مجموعه پیچیده را مطالعه مى‏کند نتیجه‏اى خاص به دست مى‏آورد، و تا آن جا که تکامل تکنیکیش اجازه مى‏دهد در این راه به جلو مى‏رود، ولى مجموعه این مفاهیم انتزاعى از درک واقعیّت در مورد آدمى ناتوان است، زیرا هنوز نکات پرارزش و مهمّى در تاریکى باقى مى‏ماند و کالبدشناسى و شیمى و فیزیولوژى و روان‏شناسى و علم تربیت و تاریخ علم الاجتماع و اقتصاد و رشته‏هاى آنان به کنه وجود آدمى نمى‏رسند. بنابراین انسانى که متخصصین هر رشته از این علوم مى‏شناسند نیز واقعى نیست و بلکه شبحى ساخته و پرداخته تکنیک‏هاى همان علم است.

از دریچه چشم علوم مختلف، انسان در عین حال بدنى است که کالبدشناسان آن را مى‏شکافند، نفسى است که روانشناسان و روحانیون آن را توصیف مى‏کنند، و شخصیتى است که هر یک از ما با درون بینى به آن بر مى‏خوریم.

ذخیره سرشارى از مواد شیمیایى گوناگون است که بافت‏ها و مایعات بدن را مى‏سازد. اجتماع شگفت‏انگیز سلول‏ها و مایعات تغذیه است که قوانین همبستگى آنها را فیزیولوژیست‏ها مطالعه مى‏کنند. او ترکیبى از اعضا و نفس عاقله است که در بستر زمان کشانده مى‏شود و متخصصین بهداشت و تعلیم و تربیت مى‏کوشند آن را در این سیر به سوى تکامل غایى آن رهبرى کنند.

انسان، ماشینى است که باید دائماً مصرف کند تا ماشین‏هایى که خود برده آنها گشته به کار خود ادامه دهند. او شاعر و قهرمان و مقدّس است و بالاخره نه تنها وجود بسیار پیچیده‏اى است که دانشمندان آن را با تکنیک‏هاى خاصى تجزیه مى‏کنند بلکه در عین حال مجموعه‏اى از آرزوها و تصوّرات و امیال انسانیّت نیز هست.

اطلاعاتى که از او داریم آمیخته با عوامل ماوراى طبیعى نیز هستند و در این باره ابهام به حدّى است که ما نه تنها به انتخاب آنچه خوشایند ماست تمایل نشان مى‏دهیم، بلکه در ایده‏اى که نسبت به انسان داریم معتقدات و احساسات ما نیز بى‏اثر نیست. یک عالم مادى و یک دانشمند روحانى هر دو یک تعریف را درباره کریستال‏هاى نمک طعام مى‏پذیرند ولى در مورد وجود آدمى هم‏عقیده نمى‏شوند.

محقّقاً بشریّت تلاش زیادى براى شناسایى خود کرده است، ولى با آن که ما امروز وارث گنجینه‏هایى از مطالعات دانشمندان و فلاسفه و عرفا و شعرا هستیم، هنوز جز به اطلاعات ناقص در مورد انسان دسترسى نداریم که آنها نیز زاییده روش‏هاى تحقیقى ماست و حقیقت وجود ما در میان جمع اشباحى که از خود ساخته‏ایم مجهول مانده است.

در حقیقت جهل ما از خود زیاد، و نواحى وسیعى از دنیاى درونى ما هنوز ناشناخته مانده است و بیشتر پرسش‏هایى که مطالعه کنندگان زندگى انسان مطرح مى‏کنند بدون پاسخ مى‏ماند.

چگونه مولکول‏هاى اجسام شیمیایى در ساختمان پیچیده و موقّتى سلول‏ها سهم مى‏گیرند و زندگى را در خود نگه مى‏دارند؟ چگونه ژن‏هاى موجوده در هسته سلول‏هاى جنسى خصائص ارثى را مشخص و نمودار مى‏کنند؟ سلول‏ها با اجتماعات خود چگونه اشکال بافتى و اندامى را به وجود مى‏آورند؟ گویى اینها نیز مانند زنبور عسل و مورچه وظیفه‏اى را که در اجتماع به عهده دارند از پیش مى‏دانندولى طرقى را که آنها براى ایجاد یک بدن پیچیده و در عین حال ساده به کار مى‏برند نمى‏شناسیم.

ماهیّت حقیقى عمر انسانى یعنى زمان روانى و زمان فیزیولوژیکى چیست؟ اگر چه مى‏دانیم که ترکیبى از بافت‏ها و اندام‏ها و هورمون‏ها و نفس عاقله هستیم ولى چگونگى روابط اعمال روانى با سلول‏هاى مغزى بر ما پوشیده است و ما حتى به فیزیولوژى سلول‏هاى مغزى آشنایى نداریم!

در چه حدودى اراده مى‏تواند در تغییر وضع موجود موثر باشد؟ چگونه حالت اعضا بر روحیه تأثیر مى‏نماید؟ خصائص عضوى و روانى که هر کس از پدر و مادر خود به ارث مى‏برد چطور با شرایط خاص زندگى محیط و تحت تأثیر مواد شیمیایى اغذیه و آب و هوا و اصول فیزیولوژیکى و اخلاقى تغییر مى‏کند؟

ما هنوز براى شناسایى روابطى که بین رشد استخوان‏ها و عضلات و اندام‏ها با فعالیت روانى و معنوى ما در کار است ناتوانیم، و همچنین عامل تأمین کننده تعادل دستگاه عصبى و مقاومت در برابر بیمارى‏ها و خستگى را نمى‏شناسیم!

اهمیت نسبى فعالیت‏هاى فکرى و اخلاقى و جمالى و عرفانى تا چه اندازه است! شکل خاصى از انرژى که موجد تلپاتى‏ «1» مى‏گردد کدام است؟ بلاشک بعضى عوامل بدنى و روانى وجود دارند که بدبختى و نیکبختى هر کس وابسته به آنهاست ولى اینها بر ما مجهولند، ما نمى‏توانیم با وسایل تصنّعى خود را قرین خوشبختى سازیم. به خوبى واضح است که مساعى تمام علومى که انسان را مورد مطالعه قرار داده‏اند به جایى نرسیده است و شناسایى ما از خود هنوز نواقص زیادى دربردارد.» «2»

 

جهل انسان به واقعیّت خویش‏

قرآن مجید در زمینه جهل انسان به یک رشته از واقعیّت خودش مى‏فرماید:

وَیَسْأَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی وَمَا أُوتِیتُم مِّنَ الْعِلْمِ إِلَّا قَلِیلًا» «3»

و از تو درباره روح مى‏پرسند، بگو: روح از امر پروردگار من است، و از دانش و علم جز اندکى به شما نداده‏اند.

این جهل شامل رشته‏هاى دیگرى از نواحى وجود او نیز مى‏گردد به صورتى که کارل در مقاله بالا اشاره کرده است. انسان در عین جهلى که به بسیارى از نواحى وجود خود دارد، به کشف واقعیّت‏هایى از دستگاه آفرینش خود موفق شده که مطالعه آن کشفیات، اولًا: انسان را در دریایى از حیرت و تعجّب فرو مى‏برد، و ثانیاً، به گوشه‏اى از عظمت آفریدگار جهان واقف مى‏سازد.

 

مطالبى درباره خون بدن‏

درباره خون بدن آورده‏اند:

خون مایه زندگى است و آن در انسان و مهره داران سرخ رنگ، و مرکّب از دو قسمت است: سلول‏هاى خون و پلاسما. سلول‏هاى خون از سه گروه تشکیل یافته‏اند: گلبول‏هاى قرمز و گلبول‏هاى سفید و پلاکت‏ها.

گلبول‏هاى قرمز مأمور رسانیدن اکسیژن به بافت‏ها هستند؛ گلبول‏هاى سفید مدافع تن در برابر هجوم میکرب‏ها و ذرّات خارجى‏اند و پلاکت‏ها مانع خونریزى مى‏شوند. پلاسما غذاى بافت‏ها را تأمین مى‏نماید و مواد اضافى را از بافت‏ها گرفته‏

از راه کلیه به نام ادرار خارج مى‏سازد.

خون در ضمن گردش از غده‏هاى مترشح داخلى موادى مى‏گیرد و براى انتظام تن، آنها را به همه جا مى‏برد. مسلّم است در این گیرودار دسته‏اى از گلبول‏هاى خون پیر و فرسوده شده از دایره فعالیت خارج مى‏شوند و گلبول‏هاى تازه نفس جانشین آنها مى‏گردند.

عمر گلبول‏هاى قرمز در حدود چهار ماه، امّا عمر گلبول‏هاى سفید و پلاکت‏ها کوتاه‏تر است. پس کمبود خون از کجا تأمین مى‏شود؟ در بدن دستگاه‏هایى وجود دارد به نام دستگاه‏هاى خون ساز و آنها شامل مغز استخوان‏هاى گِرد و پهن و طحال و عقده‏هاى لنفاوى‏اند.

مغز استخوان‏ها مأمور ساختن گلبول‏هاى سفید هسته‏اى و پلاکت‏ها مى‏باشند، طحال و عقده‏هاى لنفاوى سازنده گلبول‏هاى سفید یک هسته‏اى‏اند و این دو دستگاه در دوران زندگى دائم در کارند. در بدن هم قرنطینه‏اى وجود دارد و آن مأمور است عناصر فرسوده خونى را بازداشته و متلاشى سازد، در عوض دستگاه‏هاى خون ساز سلول‏هاى تازه نفس را وارد گردش خون مى‏نماید. در مدّت زندگى انسان سالم این روش برقرار است. این است سرّ زندگى که آثار آن در هر جا به شکلى نمودار است!

اگر بقا طلبى روفناى جانان باش‏

 

چو قطره راه به دریا بجوى و عمّان باش‏

اگر که از لب دلدار کام دل خواهى‏

 

چو جام با دل پر خون مدام خندان باش‏

دهند جاى تو را تا به چشم خود مردم‏

 

بر آز خوى بهایم، به طبع انسان باش‏

     

به رغم غیر چو در بزم قرب جستى یار

 

به روى یار چو آیینه مات و حیران باش‏

     

(شکیب)

 

خون و محیط داخلى آن در کلام کارل‏

کارل که از اساتید بزرگ قرن معاصر است، درباره خون و محیط داخلى آن مى‏گوید:

محیط داخلى، جزئى از بافت‏ها و از آن غیر قابل تفکیک است و ادامه زندگى براى اندام‏هاى بدن بدون آن ممکن نیست. تمام تظاهرات حیات عضوى و حالت سلسله عصبى و افکار و امیال ومحبّت‏ها و خشونت‏هاى ما و زشتى و زیبایى جهان در دیده ما با حالت فیزیکو شیمیایى این محیط بستگى دارد.

این محیط از خون که در شریان‏ها و وریدها گردش مى‏کند، و مایعى که از جدار مویرگ‏ها مى‏گذرد و در ما بین اندام‏ها و بافت‏ها نفوذ مى‏کند تشکیل شده است و به این ترتیب مى‏توان یک محیط عمومى شامل خون و محیطهاى موضعى که به وسیله لنف بین بافتى ایجاد مى‏شود تمیز داد.

هر عضوى به استخرى مملوّ از نباتات آبى شبیه است که به وسیله نهر کوچکى سیراب مى‏شود. آب را کد استخر نظیر با لنفى است که سلول‏ها در آن شناورند و مازاد تغذیه گیاهان و مواد شیمیایى دیگرى که آزاد مى‏کنند در آن ریخته مى‏شود.

میزان رکود یا آلودگى این به سرعت حجم جویبارى که در آن مى‏ریزد بستگى دارد، همچنین ترکیب لنف بین بافتى نیز به وسیله مقدار خون شریان مغذّى عضو تنظیم مى‏شود. در هر حال خون است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم ترکیب محیطى را که در آن تمام سلول‏هاى بدن زندگى مى‏کنند مى‏سازد.

خون نیز بافتى مانند همه بافت‏هاى دیگر بدن است و تقریباً شامل 30000میلیارد گلبول قرمز و 50 میلیارد گلبول سفید است.

این گلبول‏ها مانند سایر سلول‏هاى بدن در میان تار و پودى ثابت نشده‏اند، بلکه در مایعى به نام پلاسما شناورند و به این ترتیب خون، بافت سیّالى است که تمام قسمت‏هاى بدن را فرا مى‏گیرد و به هر سلول غذایى را که نیازمند است مى‏رساند، در عین حال محصولات زاید زندگى بافتى را نیز جمع آورى مى‏کند، به علاوه مواد شیمیایى لازم و سلول‏هایى که بتوانند نواحى آسیب دیده بدن را از نو ترمیم کنند نیز با خود دارد و با این عمل شگفت انگیزش بمانند سیلابى است که به کمک گل و لاى و تنه‏هاى درختى که با خود کنده و آورده است خانه‏هاى خراب شده مسیرش را از نو ترمیم مى‏کند.

ساختمان پلاسماى خون در حقیقت آن چیزى نیست که شیمیست‏ها تصور مى‏کنند و علاوه بر موادى که آزمایش‏هاى ایشان نشان داده است عناصر فراوان دیگر نیز در خود دارد. از یک طرف محقّقاً محلولى از بازها و اسیدها و املاح و پروتیین‏هایى است که وان اسلیک و هندرسون قوانین تعادل فیزیکو شیمیایى آنها را کشف کرده‏اند و به علت این ترکیب خاص، خون مى‏تواند با وجود ترشحات دائمى مواد اسیدى بافت‏ها، حالت یونى خود را که خیلى نزدیک به خنثى است حفظ کند و براى تمام سلول‏هاى بدن محیط تغییرناپذیرى که نه زیاد قلیایى ونه اسید است بسازد، ولى از طرف دیگر شامل پروتیین‏ها و پلى پیتیدها و اسیدهاى آمینه و قندها و چربى‏ها و مایه‏ها و مقادیر ناچیزى از فلزات مختلف و محصول ترشحات غدد داخلى و بافت‏ها نیز هست و ما هنوز به خوبى ماهیت بسیارى از این مواد را نمى‏شناسیم و به زحمت مى‏توانیم اعمال پیچیده و متعدد آنها را توجیه کنیم.

در پلاسماى خون براى هر بافتى غذاى مخصوص همان بافت و موادى که اعمال آن را تند یا برعکس آهسته مى‏کند وجود دارد و به این جهت مثلًا بعضى چربى‏ها توام با پروتیین‏هاى سرم مى‏توانند از قدرت تقسیم سلولى بکاهند و حتى‏آن را یکباره متوقف سازند. همچنین در سرم خون عناصرى یافت مى‏شود که مى‏توانند مانع از رشد باکترى‏ها گردند. این مواد در نسوجى که مورد حمله میکرب‏ها قرار گرفته است تهیه مى‏شود و براى دفاع به کار مى‏رود، به علاوه در پلاسما ماده‏اى به نام فیبرینوژن موجود است که به شکل فیبرین در مى‏آید و با چسبندگى خاص خود به زودى روى عروق زخمى شده را مى‏پوشاند و از خونروى جلوگیرى مى‏کند.

سلول‏هاى خونى یعنى گلبول‏هاى سفید و قرمز وظیفه بزرگى را در تشکیلات محیط داخلى دارند. در حقیقت پلاسما نمى‏تواند جز مقدار کمى از اکسیژن هوا را در خود حل و ذخیره کند و اگر گلبول‏هاى قرمز مقدار کافى اکسیژن با خود حمل نمى‏کردند، تهیه این ماده حیاتى براى توده عجیب سلول‏هاى بدن که دائماً طلب اکسیژن مى‏کنند به وسیله پلاسما غیر ممکن بود. گلبول قرمز سلول زنده‏اى نیست، بلکه کیسه کوچکى پر از هموگلوبین است که هنگام عبور از ریه، اکسیژن هوا را در خود مى‏گیرد و چند لحظه بعد آن را به سلول‏هاى گرسنه بافت‏ها پس مى‏دهد. در همین حال سلول‏ها اسید کربونیک و دیگر مواد زاید را نیز در خون مى‏ریزند.

گلبول‏هاى سفید برعکس، سلول‏هاى زنده‏اى هستند که گاهى در میان پلاسماى خون شناورند و گاهى نیز از جدار مویرگ‏ها مى‏گذرند و تا سطح سلول‏هاى مخاط روده و اندام‏هاى دیگر مى‏خزند.

به وسیله این عوامل است که خون از عهده انجام وظایف خود مانند یک نسج سیّال و عامل ترمیم نسوج فرسوده و در عین حال محیطى مایع و جامد بر مى‏آید و به هر جا که وجودش لازم باشد خود را مى‏رساند.

به وسیله خون در پیرامون میکرب‏هایى که به یک ناحیه بدن هجوم آورده‏اند به زودى توده بزرگى از گلبول‏هاى سفید حاضر مى‏شوند و به مبارزه مى‏پردازند.

همچنین خون براى ترمیم زخم‏هاى پوستى و اندام‏ها مواد ضرورى را با خود همراه‏مى‏آورد. گلبول‏ها در این جا به شکل سلول‏هاى ثابت در مى‏آیند و به دور خود رشته‏هاى هم بندى ایجاد و نسوج مجروح را مرمّت مى‏کنند.

مایعات و سلول‏هایى که از مویرگ‏ها خارج مى‏شود، محیط موضعى بافت‏ها و اندام‏ها را مى‏سازد. مطالعه این محیط تقریباً غیر ممکن است، چنانکه «رو» آزمایش کرده است اگر در بدن موجود مواد خاصى که رنگ آنها برحسب حالت اسیدى بافت‏ها تغییر مى‏کند تزریق نمایند اندام‏ها به رنگ‏هاى گوناگونى در مى‏آیند و به این ترتیب مشاهده اختلاف محیطهاى داخلى موضعى ممکن مى‏گردد. در حقیقت این تغییرات عمیق‏تر از آن است که به نظر مى‏آید ولى ما قادر به شناسایى تمام خصایص آن نیستیم.

در دنیاى وسیع بدن آدمى، کشورهاى مختلفى مى‏توان یافت و با این که کشورها همه از انشعابات یک رودخانه سیراب مى‏شود معهذا خواص آب دریاچه‏ها و استخرهاى آنها با ساختمان زمین و نوع نباتات هر کشورى فرق مى‏کند. هر بافتى و هر اندامى به کمک پلاسماى خون، محیط خاص خود را مى‏سازد و سلامت یا بیمارى و قدرت یا ضعف و سعادت و تیره روزى هر یک از ما با همکارى متقابل سلول‏ها و این محیط بستگى دارد.»

آرى، به قول حضرت زین العابدین علیه السلام:

«یا مَنْ لا تَنْقَضى عَجائِبُ عَظَمَتِهِ»

اى یار ناگزیر که دل در هواى توست‏

 

جان نیز اگر قبول کنى هم فداى توست‏

غوغاى عارفان و تمنّاى عاشقان‏

 

حرص بهشت نیست که شوق لقاى توست‏

     

گر تاج مى‏دهى غرض ما قبول تو

 

ور تیغ مى‏زنى طلب ما رضاى توست‏

     

گر بنده مى‏نوازى و گر بند مى‏کشى‏

 

زجر و نواخت هر چه کنى راىْ راى توست‏

قومى هواى نعمت دنیا همى زنند

 

قومى هواى عقبى و ما را هواى توست‏

هر جا که پادشاهى و صدرىّ و سرورى است‏

 

موقوف آستان درِ کبریاى توست‏

سعدى‏ثناى تو نَتَواند به شرح گفت‏

 

خاموشى از ثناى تو حدّ ثناى توست‏

     

(سعدى شیرازى)

 

 

پی نوشت ها:

 

______________________________
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

(1)- تلپاتى: ارتباط فکرى میان دو تن از مسافت دور، انتقال فکر.

(2)- انسان موجود ناشناخته: 14.

(3)- اسراء (17): 85.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( دوشنبه 91/7/24 :: ساعت 1:46 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

عزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) است
سعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلام
سبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)
یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)
آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟
ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلام
پیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام در آیینه زیارت
پیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!
نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 20
>> بازدید دیروز: 15
>> مجموع بازدیدها: 1322671
» درباره من

بشنو این نی چون حکایت می کند

» فهرست موضوعی یادداشت ها
دینی و مذهبی[871] . عشق[360] . آشنایی با عرفا[116] . جدایی از فرهنگ[114] . موسیقی[66] . داستانک[2] . موعود . واژگان کلیدی: بیت المال . صحابی . عدالت . جزیه . جنایات جنگ . حقوق بشردوستانه . حکومت . خراج . علی علیه‏السلام . لبنان . مالیات . مصرف . مقاله . منّ و فداء . ادیان . اسرای جنگی . اعلان جنگ . انصاری . ایران . تقریب مذاهب . جابر .
» آرشیو مطالب
نوشته های شهریور85
نوشته های مهر 85
نوشته زمستان85
نوشته های بهار 86
نوشته های تابستان 86
نوشته های پاییز 86
نوشته های زمستان 86
نوشته های بهار87
نوشته های تابستان 87
نوشته های پاییز 87
نوشته های زمستان87
نوشته های بهار88
نوشته های پاییز88
متفرقه
نوشته های بهار89
نوشته های تابستان 89
مرداد 1389
نوشته های شهریور 89
نوشته های مهر 89
آبان 89
آذر 89
نوشته های دی 89
نوشته های بهمن 89
نوشته های اسفند 89
نوشته های اردیبهشت 90
نوشته های خرداد90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد90
نوشته های شهریور90
نوشته های مهر 90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد 90
نوشته های مهر 90
نوشته های آبان 90
نوشته های آذر 90
نوشته های دی 90
نوشته های بهمن 90
نوشته های اسفند90
نوشته های فروردین 91
نوشته های اردیبهشت91
نوشته های خرداد91
نوشته های تیرماه 91
نوشته های مرداد ماه 91
نوشته های شهریور ماه91
نوشته های مهر91
نوشته های آبان 91
نوشته های آذرماه91
نوشته های دی ماه 91
نوشته های بهمن ماه91
نوشته های بهار92
نوشته های تیر92
نوشته های مرداد92
نوشته های شهریور92
نوشته های مهر92
نوشته های آبان92
نوشته های آذر92
نوشته های دی ماه92
نوشته های بهمن ماه92
نوشته های فروردین ماه 93
نوشته های اردیبهشت ماه 93
نوشته های خردادماه 93
نوشته های تیر ماه 93
نوشته های مرداد ماه 93
نوشته های شهریورماه93
نوشته های مهرماه 93
نوشته های آبان ماه 93
نوشته های آذرماه 93
نوشته های دیماه 93
نوشته های بهمن ماه 93
نوشته های اسفند ماه 93
نوشته های فروردین ماه 94
نوشته های اردیبهشت ماه94
نوشته های خرداد ماه 94
نوشته های تیرماه 94
نوشته های مرداد ماه 94
نوشته های شهریورماه94
نوشته های مهرماه94
نوشته های آبان ماه94

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
پیام شهید -وبگاه شهید سید علی سعادت میرقدیم
(( همیشه با تو ))
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
بر بلندای کوه بیل
گل رازقی
نقاشخونه
دانشجو
قعله
hamidsportcars
ir-software
آشفته حال
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سرباز ولایت
مهندس محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
بهارانه
*تنهایی من*
بلوچستان
تیشرت و شلوارک لاغری
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
کشکول
قدم بر چشم
سه ثانیه سکوت
نگارستان خیال
گنجدونی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
Mystery
ermia............
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
اسیرعشق
چشمـــه ســـار رحمــت
||*^ــــ^*|| diafeh ||*^ــــ^ *||
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
جلال حاتمی - حسابداری و حسابرسی
بهانه
صراط مستقیم
تــپــش ِ یکــ رویا
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سلحشوران
گیاه پزشکی 92
مقبلی جیرفتی
تنهایی افتاب
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
تنهای93
سارا احمدی
فروشگاه جهیزیه و لوازم آشپزخانه فدک1
.: شهر عشق :.
تا شقایق هست زندگی اجبار است .
ماتاآخرایستاده ایم
هدهد
گیسو کمند
.-~·*’?¨¯`·¸ دوازده امام طزرجان¸·`¯¨?’*·~-.
صحبت دل ودیده
دانلود فایل های فارسی
محقق دانشگاه
ارمغان تنهایی
* مالک *
******ali pishtaz******
فرشته پاک دل
شهیدباکری میاندوآب
محمدمبین احسانی نیا
کوثر ولایت
سرزمین رویا
دل نوشته
فرمانده آسمانی من
ایران
یاس دانلود
من.تو.خدا
محمدرضا جعفربگلو
سه قدم مانده به....
راز نوشته بی نشانه
یامهدی
#*ReZa GhOcCh AnN eJhAd*#(گوچـی جـــون )
امام خمینی(ره)وجوان امروز
فیلم و مردم
پیکو پیکس | منبع عکس
پلاک صفر
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
اسیرعشق
دل پرخاطره
* عاشقانه ای برای تو *
farajbabaii
ارواحنا فداک یا زینب
مشکات نور الله
دار funny....
mystery
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
گل یا پوچ؟2
پسران علوی - دختران فاطمی
تلخی روزگار....
اصلاحات
گل خشک
نت سرای الماس
دنیا
دل پر خاطره
عمو همه چی دان
هرکس منتظر است...
سلام محب برمحبان حسین (ع)
ادامس خسته من elahe
دهکده کوچک ما
love
تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم
گروه اینترنتی جرقه داتکو
مدوزیبایی
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
Tarranome Ziba
پاتوق دختر و پسرای ایرونی
اسرا
راه زنده،راه عشق
وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده)
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
حسام الدین شفیعیان
عکسهای سریال افسانه دونگ یی
ܓ✿ دنـیــــاﮮ مـــــــن
Hunter
حسام الدین شفیعیان
دهکده علم و فناوری
اسیرعشق
دختر باحال
*دلم برای چمران تنگ شده.*
♥تاریکی♡
به یادتم
باز باران با محرم
تنهایی ..............
دوستانه
هرچه می خواهد دل تنگم میذارم
زندگی
نیلوفر مرداب
فقط طنزوخنده
تینا!!!!
شیاطین سرخ
my love#me
سرزمین خنگا
احکام تقلید
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
فوتسال بخش جنت (جنت شهر )
حقیقت صراط
...دیگه حسی نمونده
زیر اسمان غربت
شهید علی محسنی وطن
سکوت(فریاد)
عاشقانه ها
خودمو خدا تنها
دانستنی های جالب
ermia............
حجاب ایرانی
عرفان وادب
دل خسته
عاشقانه های من ومحمد
هر چه میخواهد دله تنگت بگو . . .
sharareh atashin
mehrabani
khoshbakhti
______>>>>_____همیشگی هااا____»»»»»_____>>>>
دخترونه
قلبی خسته ازتپیدن
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
تینا
مذهب عشق
مناجات با عشق
داستان زندگی من
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
عاشق فوتبال
کشکول
حاج آقا مسئلةٌ
صدا آشنا
کد بانوی ایرانی
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
« یا مهدی ادرکنی »
وبلاگ تخصصی کامپیوتر - شبکه - نرم افزار
::::: نـو ر و ز :::::
توکای شهر خاموش

.: اخـبـار فـنـاوری .:
Biology Home
شــــــــــــــهــــدای هــــــــــــــســـتــه ایـــــــــــــ
مثبت گرا
تک آندروید
امروز
دانستنی / سرگرمی / دانلود
°°FoReVEr••
مطلع الفجر
سنگر بندگی
تعصبی ام به نام علی .ع.
تنهایی.......
دلـــــــشــــــــکســـــته
عاشقانه
nilo
هر چی هر چی
vida
دلمه پیچ, دستگاه دلمه پیچ Dolmer
هسته گیر آلبالو
آرایشگری و زیبایی و بهداشت پوست
عکس های جالب و متحرک
مرکز استثنایی متوسطه حرفه ای تلاشگران بیرجند
دیجی بازار
نمونه سوالات متوسطه و پیش دانشگاهی و کارشناسی ارشد
bakhtiyari20
زنگ تفریح
گلچین اینترنتی
روستای اصفهانکلاته
پایه عکاسی مونوپاد و ریموت شاتر بلوتوث
سرور
عاطفانه

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان


























































































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب