سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خداوند، کریم است و کَرَم را دوست می دارد، خوهای والا را دوست می دارد و خوهای پست را ناخوش می دارد . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]
بشنو این نی چون حکایت می کند
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» شب های روشن

روشن

 


به قول جناب مولانا: چند شب ها خواب را گشتی اسیر؟

یک شبی بیدار شود دولت بگیر!

ماه رمضان، بوی مخصوص خودش را دارد. بویی که با سفره مادربزرگ و آش رشته افطار و شله زرد نذری شب های قدر، گره خورده است. رمضان و شب های رمضان، بوی خودش را دارد. شب هایی که ضعف روز، هنوز کامل از تن در نرفته و با این حال، لذتی غریب دارد. سفره های افطاری دور هم، شب نشینی با رفقا، گل کوچک و شیطنت، چرت زدن پای منبر، قرآن سرگرفتن، و دست آخر مناجات و زمزمه با خدا. مناجاتی که انگار با همه دعاهای وقت های دیگر، فرق دارد. و شب هایی که انگار هزار شب می شود و بلکه باز هم بیشتر.

نکته هایی برای خواب و بیداری

*خواب این شب ها خیلی مهم است و در انجام بهتر اعمال و عبادات، کمکتان می کند. حتما طوری برنامه ریزی کنید که به اندازه حداقل مورد نیاز بدنتان، که بین (4 تا 6)ساعت است، بخوابید.
*سعی کنید برنامه خوابتان منظم باشد. مثلا یک ساعت در روز و از ساعت یازده تا چهار شب.
*برای داشتن یک خواب خوب و آسوده، حداقل نیم ساعت قبل از خواب، محیط را ساکت و بی صدا کنید و از جلوی کامپیوتر یا تلویزیون بلند شوید. فقط کارهای آرامی مثل کتاب خواندن، برای قبل از خواب خوب است.
*گرسنه نخوابید. اول خوب سیر بشوید، بعد خواب.
*هوای پاییز را که خودتان می دانید چطوری است. اگر خوب روی خودتان را نپوشانید، سرماخوردگی، حتمی است. آن وقت، علاوه بر گرفتاری های مریضی، روزه تان هم به دلتان نمی چسبد.
*ترجیحا از قرص های خواب آور استفاده نکنید. چون که بیدار شدنتان برای سحری سخت تر است.
*اگر سحرها یک کم زودتر بیدار شوید، می توانید قبل از سحری، نماز شب هم بخوابید، نماز شب، چیزدیگری است.

نکته هایی برای سحری

*سحری هم برای جسم مفید است و هم روح. تجربه بیدارشدن در دل شب برای یک مراسم آیینی را از دست ندهید.
*حتی اگر میل به خوردن غذا ندارید، یک لیوان شیر یا چند دانه خرما بخورید.
*بهترین روش آماده کردن سحری، تهیه غذا در شب و گرم کردن آن برای سحری است- که معمولا مادرها زحمتش را می کشند. با این حال، اگر سحرخیز و زرنگ باشید، می توانید مزه غذای تازه را هم بچشید. اگر هم نه، سحرخیز هستید و نه در شب قبل، غذا آماده کرده اید، غذاهای فوری مثل تخم مرغ پخته یا کنسروها بهترین گزینه هستند.
*سعی کنید برنامه غذایی سحرهایتان متنوع باشد.
*حتما در سحرها میوه بخورید.
*به جای شیرینی و شکر زیاد، از شیرینی های طبیعی مثل کشمش و خرما استفاده کنید.
*خوردن سبزی زیاد، نمک و ادویه زیاد، و همین طور غذاهای چرب، موجب احساس تشنگی در طول روز می شود.
*اگر شب قبل، خوب خوابیده باشید، می توانید در فاصله اذان صبح تا سرکاررفتن، قرآن روزانه تان را بخوانید. رادیو هم بعد از سحرها، یک جزء قرآن پخش می کند.

نکته هایی برای دعا و مناجات

*دعاهای مختلفی که درکتاب ها برای ماه مبارک یا هر روز و شب ماه نوشته شده اند، برای این نیست که «مفاتیح» را باز کنیم و از اول تا آخرش را بخوانیم. بلکه این ها را آورده اند تا هر وقت حال دعا داشتیم و نیاز به آن، دعایی برای آن حال و موقعیت در دسترسمان باشد.
*اگر از دعایی خوشتان می آید و با آن بیشتر ارتباط برقرار می کنید، می شود آن را در غیروقت خاص خودش هم خواند. چه اشکالی دارد دعای کمیل را وسط هفته بخوانیم؟
*حتما از کتاب دعایی استفاده کنید که ترجمه فارسی داشته باشد. این طوری، دعا خیلی بیشتر به دلتان می نشیند. از میان ترجمه های مختلف «مفاتیح»، ترجمه مرحوم مهدی الهی قمشه ای، معتبرتر و مقبول تر است.
*خواندن قرآن در روز و در طول روزه، بیشتر به دل آدم می نشیند. ولی اگر در طول روز، فرصت نشد، شب را از دست ندهید.
*زیاد خواندن سوره قدر در این شب ها توصیه شده است.
*به جز دعاها و نمازهای خاص هر شب ماه مبارک (که می توانید در «مفاتیح» بخوانید)، برای شب های رمضان، دعای افتتاح، و برای سحرها دعای سحر و ابوحمزه ثمالی را داریم.
*درست است که دعا و مناجات، یک امر شخصی است، اما دسته جمعی دعا خواندن، حال و لذت معنوی دیگری دارد. می شود خیلی راحت دو سه تا رفیق دور هم بنشینند و یک دعای خاص را با هم زمزمه کنند. هم غلط نمی خوانند، هم حال خوبشان را با هم قسمت می کنند.
*و دست آخر، این که دعا کردن، هیچ توصیه و فرمول ثابتی ندارد. شاید اصلا دلتان نخواهد هیچ کدام از دعاهای توصیه شده برای این شب ها را بخوانید. شاید با مجاس دعا حال نکنید. شاید حرف های دیگری داشته باشید برای گفتن به خدا، ... خودتان می دانید و خدای خودتان. هرجور دلتان خواست، دعا کنید و «هیچ آدابی و ترتیبی مجویید» و «هرچه می خواهد دل تنگتان بگویید».
اگر بناست خودتان تنهایی سحر بیدار شوید و می ترسید خواب بمانید، این کارها شاید کمک کند

سحرخیزان تنها

*اولین گزینه، همان کوک کردن ساعت است. اگر یکی فایده ندارد، به فکر خریدن یا قرض کردن چند تا ساعت باشید و آن ساعت ها را در فاصله های دور از دستتان بگذارید که نتوانید توی خواب، خاموش شان کنید.
*تکنولوژی هم ممکن است به دردتان بخورد. گوشی موبایل را تنظیم کنید که بیدارتان کند یا از تایمر تلویزیون استفاده کنید و آن را سرساعت مشخص تنظیم کنید.
*از دوستان و همسایه های فداکار بخواهید به تان تلفن بزنند یا اس ام اس بفرستند.
*جایتان را کنار دیوار همسایه بیندازید و به اش بگویید وقتی بیدار شد، به دیوار بکوبد.
*لطفا حواستان باشد که زمان اذان صبح، از اول ماه تا آخر آن، بیست دقیقه ای تغییر می کند. هر از چند گاهی، ساعت بیدارشدنتان را تغییر دهید.
*آخرش هم این که اگر باز می ترسید بیدار نشوید، همان آخر شب، شام مفصلی بخورید. فقط نماز صبح یادتان نرود.
*در روایات هست که برای بیدار شدن در زمان خاصی، موقع خواب، آیه ای از سوره کهف را بخوانید: «قل انما انا بشر مثلکم یوحی الیّ انما الهکم اله واحد...»

شب های رمضان در کشورهای دیگر
جشن فانوس ها

*در کشور مصر، افطار معمولا یک لیوان چای شیرین است که گاهی با شیر مخلوط می کنند، به اضافه غذاهای آبکی، از یک غذای ساده مثل آبگوشت تا انواع سوپ. اگر ماه رمضان در فصل تابستان بیفتد، از کمپوت های خنکی استفاده می کنند که با میوه های خشک درست می کنند.این کمپوت، گاهی جای خود را به خرمای خشک شده که در شیر خوابانده شده، می دهد. مخلفات افطار، سالاد، سبزیجات، و ترشی، باقلوا، نان محلی و میوه تازه است. اما سحری شان یک صبحانه معمولی است: نان، ماست، تخم مرغ، پنیر سفید و چای.
*در پاکستان، سر سفره افطار، «فنی» می گذارند که با رشته فرنگی درست می کنند و «خَجلا» که با ارد و شیر و شکر درست می کنند و فقط مخصوص ماه رمضان است.
*هندی ها بریانی می خورند که با برنج و زعفران و گوشت آماده می شود.
*در ترکیه، افطار با چیزهای کوچکی مثل خرما، ترشی، میوه و پنیر شروع می شود و با سوپ و آش و غذایی که گوشت داشته باشد، ادامه پیدا می کند. سبزیجات هم حتما هست. دسر هم میوه و شیرینی دارند.
*در بیشتر کشورها، سوپ یا آش از اجزای اصلی سفره افطار هستند.
تونس، لیبی، سومالی و الجزایر، سوپ های مخصوص سنتی برای افطار می خورند. لیبیایی ها خیلی این سوپ شان را تحویل می گیرند و بدون آن، افطارشان ناقص است. اسم سوپ سومالیایی ها «موشالی» است که می تواند فقط شیر و شکر و حریره باشد، یا گوشت و سبزیجات هم به آن اضافه شود.
*تونسی ها مرغ سرخ شده همراه تخم مرغ و پنیر و فلف و سیب زمینی دارند. در سومالی، کباب را به سیخ نمی کشند، بلکه شبیه سوسیس، با گوشت و پیاز و گوجه فرنگی و فلفل در سینی می چینند و روی اجاق می پزند.
*خوراکی های شیرین هم در ماه رمضان خیلی پرطرفدارند. در عربستان، سوریه و افغانستان، چیزهایی مثل باقلوا و پسته و بادام، حتما در مهمانی های افطاری هست. در بوسنی، انواع شیرینی و کلوچه می پزند و در لیله القدر هم حلوا درست می کنند. در مراکش، یک نوع کلوچه مرسوم هست به نام «بیستیا» یا «پاستیلا». داخلش گوشت مرغ با فلفل است، و رویش هم شکر می پاشند.
*مراکشی ها یک نوع آش هم دارند به نام حریره که با مرغ و نخودفرنگی درست می شود و همراهش یک میوه شیرین می خورند.
*در کشورهای آسیای جنوب شرقی، مثل پاکستان، هند و بنگلادش، سمبوسه خیلی رایج است و نخود فرنگی هم پای ثابت مخلفات سر سفره است.

شب های رمضان در خوابگاه
فقط یک شام زودهنگام

خیلی از خوابگاهی ها می گویند که ماه رمضان های خوابگاه، فرقی با بقیه اوقات ندارد، جز این که شام را کمی زودتر می دهند. اما بعضی ها راهی پیدا کرده اند که بتوانند در خوابگاه هم یک سفره رنگین برای افطاری پهن کنند. با بچه های دیگر قرار بگذارید هر کس بلد است. غذایی درست کند (یا وقتش را دارد)، برای سه تا اتاق دیگر هم درست کند. این طوری می شود سر همه سفره ها حلوا و شله زرد و آش دید.
خوابگاهی ها می گویند افطاری خوابگاه، چیز خاصی ندارد. به جز این که:
*نمی توانند فیلم های دم افطار را ببینند.
*شب قدر، جای خاصی نمی توانند بروند.
*معمولا یکی مامان می شود و همه را بیدار می کند و غذا را گرم می کند (سحری).
*گاهی بچه ها خودشان حتی مجبورند اذان بگذارند.
*خیلی وقت ها افطار، دانشگاه اند.
*بعضی واسه بیدار شدن، خیلی بدقلقی می کنند.

کی اهل معامله است؟
هزار ماه را به قیمت یک شب می دهند
آن شب جادویی

*حتی اگر شب قدر آن قدر پراهمیت نبود، باز هم بیدار ماندن و دعاخواندن در طول دو سه شب از سال، آن قدر سخت نیست که بخواهیم در این شب های عزیز، تنبلی کنیم. شب قدر در یکی از سه شب (19،21،23)ماه رمضان، پنهان است. (و اگر خیلی پایه باشید، شب های (17 و 27)هم در بعضی روایات آمده.) پس هیچ شبی را از دست ندهید. از کجا معلوم که همان شبی که می خواهید بخوابید، آن شب جادویی نباشد؟
*حتما در خانه و خوابگاه نمانید و احیای شب قدر را در جمع برگزار کنید. شاید بین جماعت، یکی اشکی بریزد و دلش بشکندو لطف خدا را بخرد. خودتان را از لطف خدا دور نکنید.
*مجالس احیای شب قدر، آن قدرزیاد و متنوع هست که برای پیدا کردن مجلس مورد علاقه تان دچار مشکل نشوید. برای این کار، رفقا بهترین منبع اطلاعا هستند.
*برای این که بتوانید شب را بیدار بمانید، باید روز را خوابیده باشید. وگرنه یک دفعه وسط قرآن سرگرفتن، چرتتان می برد!
*معمولا ترتیب برنامه های مجالس شب های احیا این طور است: خواندن نماز قضای جماعت، خواندن زیارت عاشورا، خواندن دعای جوشن کبیر، سخنرانی، مداحی، قرآن سرگرفتن، برای شرکت در یک برنامه کامل باید حدود ساعت (11)در مسجد حاضر باشید.
*با خودتان قرآن و کتاب دعا ببرید. چون به احتمال قوی، مسجد آن قدر شلوغ می شود که قرآن گیرتان نیاید.
*هرچه زودتر بروید، جای بهتر و مناسب تری گیرتان می آید. در ضمن، اصلا درست نیست که شما بعد از چند ساعت خواب بروید و در جایی که رفقایتان نگه داشته اند، بنشینید و آن وقت، کسانی که قبل از شما آمده اند، سرپا یا بیرون بمانند.
*اگر نمی توانید پیش رفقایتان جلوی خنده و شوخی تان را بگیرید، تنها بنشینید.
*این شب ها، مسجدها حسابی شلوغ است و هوای داخل مسجد هم گرم و دم کرده. پس برای گرم ماندن، لباسی بپوشید که بتوانید داخل مسجد سبکش کنید.
*از اعمال شب های قدر، زیارت امام حسین (ع) است. هر طور که بلدید، حضرت را زیارت کنید. ولو به یک سلام ساده.
*دعا برای خانواده و دوستانتان یادتان نرود. دعا در حق دیگران، خیلی زود مستجاب می شود.

کجا برویم؟

مجالس شب های قدر، خیلی بیشتر از آن هستند که ما بتوانیم فهرست شان کنیم، چند جایی مثل مسجد ارگ و مهدیه تهران و مسجد بلال و کانون توحید، معرف تر از بقیه هستند. اما معمولا این جور جاها خیلی زود پر می شوند و باید بیرون بنشینید که غیر از سرما، سر و صدای اطراف هم مانع توجه به دعا و مراسم است. به علاوه، این که ممکن است از نوع این مجالس، خیلی خوشتان نیاید. شاید مناسب ترین پیشنهاد برای این شب ها، مجالسی باشد که در دانشگاه ها و خوابگاه ها برگزار می شود. مراسم مسجد دانشگاه تهران و مسجد دانشگاه صنعتی شریف و دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، از معروف ترین این قبیل برنامه های دانشجویی است. به علاوه، احیای مسجد کوی دانشگاه تهران هم که با حضور آیت الله امجد برگزار می شود، خیلی طرفدار دارد. مریدهای آیت الله مجتبی تهرانی می دانند که سال هاست در مسجد بازار، قرآن سرمی گیرد. حجت الاسلام فاطمی هم، معمولا در شهرک غرب، مجتمع روشنگر، برنامه دارد. مسجد مطهری در میدان بهارستان هم احیای باحالی دارد. جوشن کبیر سوزناکی می خوانند و آیت الله امامی، قرآن سرمی گیرد.

پاره هایی از دعاهای شب های رمضان
 

نزدیکتر از هر نزدیک

دعای افتتاح

این دعا از امام صادق (ع) روایت شده و مخصوص شب های رمضان است. «خدایا تو به ما اجازه دادی که به درگاهت دعا کنیم و حاجت طلبیم. پس ای خدای شنوا، سپاس مرا بپذیر و دعایم را اجابت فرما و از لغزشم درگذر. که چه بسیار غصه ها و اندو ها را تو برطرف کرده ای، ... و چه غم ها را زایل ساخته ای و چه لغزش هایی را بخشیده ای و چه رحمت ها بر خلق نموده ای و چه زنجیرهای بلا را در هم گسسته ای.»

دعای سحر

دعای سحر که هر روز، وقت سحری از رادیو هم پخش می شود، از امام باقر (ع) به ما رسیده است.
«خدایا از تو درخواست می کنم به حق نورانی ترین مراتب انوارت، که تمام مراتب آن نوارنی است. پس درخواست می کنم به حق تمام مراتب نورانی ات. خدایا از تو درخواست می کنم به حق نیکوترین مراتب جمالت، که تمام مراتب جمالت نیکو است. پس درخواس می کنم به حق تمام مراتب جمالت؛ ... خدایا از تو درخواست می کنم به حق آن چیزی که اگر تو را به آن بخوانم، اجابتم می کنی، پس درخواست می کنم دعایم را اجابت فرما ای خدا!»

دعای جوشن کبیر

این دعا از پیامبر (ص) به ما رسیده، و در حدیث است که جبرئیل، این دعا را از جانب خدا برای رسولش آورد. در این دعا خدا را به هزار نام مختلف می خوانیم. وقت خاص این دعا، شب اول ماه مبارک و نیز شب های قدر است. خواندن این دعا در وقت گرفتاری هم توصیه شده است. «ای نزدیک تر از هر نزدیک! ای دوستدارتر از هر دوست! ای بیناتر از هر بیننده ای! ای آگاه تر از هر آگاه! ای بزرگوارتر از هر شریف! ای بلندمرتبه تر از هر مقام! ای تواناتر از هر توانا! ای داراتر از هر دارا! ای بخشنده تر از هر کریم! ای مهربان تر از هر مهربان!»

دعای وداع با ماه رمضان

این دعا را امام سجاد (ع) در پایان ماه رمضان و برای وداع با ماه مبارک می خواند. برای پیدا کردن این دعا باید به «صحیفه سجادیه» مراجعه کنید.
«درود بر تو ای بزرگ ترین ماه خدا و یا روز شادی دوستان خدا. درود بر تو ای گرامی ترین وقت هایی که ما با مصاحب بودی. ای ماهی که آرزوها نزدیک است و کردارهای شایسته در آن پراکنده است؛ ... بار خدایا ما اهل این ماه هستیم که به آن، ما را به مقام و منزلت ارجمند دادی و ما را برای بندگی در آن توفیق عطا کردی.»


نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( یکشنبه 94/4/14 :: ساعت 10:6 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

عزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) است
سعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلام
سبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)
یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)
آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟
ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلام
پیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام در آیینه زیارت
پیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!
نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 99
>> بازدید دیروز: 351
>> مجموع بازدیدها: 1327584
» درباره من

بشنو این نی چون حکایت می کند

» فهرست موضوعی یادداشت ها
دینی و مذهبی[871] . عشق[360] . آشنایی با عرفا[116] . جدایی از فرهنگ[114] . موسیقی[66] . داستانک[2] . موعود . واژگان کلیدی: بیت المال . صحابی . عدالت . جزیه . جنایات جنگ . حقوق بشردوستانه . حکومت . خراج . علی علیه‏السلام . لبنان . مالیات . مصرف . مقاله . منّ و فداء . ادیان . اسرای جنگی . اعلان جنگ . انصاری . ایران . تقریب مذاهب . جابر .
» آرشیو مطالب
نوشته های شهریور85
نوشته های مهر 85
نوشته زمستان85
نوشته های بهار 86
نوشته های تابستان 86
نوشته های پاییز 86
نوشته های زمستان 86
نوشته های بهار87
نوشته های تابستان 87
نوشته های پاییز 87
نوشته های زمستان87
نوشته های بهار88
نوشته های پاییز88
متفرقه
نوشته های بهار89
نوشته های تابستان 89
مرداد 1389
نوشته های شهریور 89
نوشته های مهر 89
آبان 89
آذر 89
نوشته های دی 89
نوشته های بهمن 89
نوشته های اسفند 89
نوشته های اردیبهشت 90
نوشته های خرداد90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد90
نوشته های شهریور90
نوشته های مهر 90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد 90
نوشته های مهر 90
نوشته های آبان 90
نوشته های آذر 90
نوشته های دی 90
نوشته های بهمن 90
نوشته های اسفند90
نوشته های فروردین 91
نوشته های اردیبهشت91
نوشته های خرداد91
نوشته های تیرماه 91
نوشته های مرداد ماه 91
نوشته های شهریور ماه91
نوشته های مهر91
نوشته های آبان 91
نوشته های آذرماه91
نوشته های دی ماه 91
نوشته های بهمن ماه91
نوشته های بهار92
نوشته های تیر92
نوشته های مرداد92
نوشته های شهریور92
نوشته های مهر92
نوشته های آبان92
نوشته های آذر92
نوشته های دی ماه92
نوشته های بهمن ماه92
نوشته های فروردین ماه 93
نوشته های اردیبهشت ماه 93
نوشته های خردادماه 93
نوشته های تیر ماه 93
نوشته های مرداد ماه 93
نوشته های شهریورماه93
نوشته های مهرماه 93
نوشته های آبان ماه 93
نوشته های آذرماه 93
نوشته های دیماه 93
نوشته های بهمن ماه 93
نوشته های اسفند ماه 93
نوشته های فروردین ماه 94
نوشته های اردیبهشت ماه94
نوشته های خرداد ماه 94
نوشته های تیرماه 94
نوشته های مرداد ماه 94
نوشته های شهریورماه94
نوشته های مهرماه94
نوشته های آبان ماه94

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
پیام شهید -وبگاه شهید سید علی سعادت میرقدیم
دانشجو
(( همیشه با تو ))
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
بر بلندای کوه بیل
گل رازقی
نقاشخونه
قعله
hamidsportcars
ir-software
آشفته حال
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سرباز ولایت
مهندس محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
بهارانه
*تنهایی من*
بلوچستان
تیشرت و شلوارک لاغری
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
کشکول
قدم بر چشم
سه ثانیه سکوت
نگارستان خیال
گنجدونی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
Mystery
ermia............
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
اسیرعشق
چشمـــه ســـار رحمــت
||*^ــــ^*|| diafeh ||*^ــــ^ *||
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
جلال حاتمی - حسابداری و حسابرسی
بهانه
صراط مستقیم
تــپــش ِ یکــ رویا
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سلحشوران
گیاه پزشکی 92
مقبلی جیرفتی
تنهایی افتاب
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
تنهای93
سارا احمدی
فروشگاه جهیزیه و لوازم آشپزخانه فدک1
.: شهر عشق :.
تا شقایق هست زندگی اجبار است .
ماتاآخرایستاده ایم
هدهد
گیسو کمند
.-~·*’?¨¯`·¸ دوازده امام طزرجان¸·`¯¨?’*·~-.
صحبت دل ودیده
دانلود فایل های فارسی
محقق دانشگاه
ارمغان تنهایی
* مالک *
******ali pishtaz******
فرشته پاک دل
شهیدباکری میاندوآب
محمدمبین احسانی نیا
کوثر ولایت
سرزمین رویا
دل نوشته
فرمانده آسمانی من
ایران
یاس دانلود
من.تو.خدا
محمدرضا جعفربگلو
سه قدم مانده به....
راز نوشته بی نشانه
یامهدی
#*ReZa GhOcCh AnN eJhAd*#(گوچـی جـــون )
امام خمینی(ره)وجوان امروز
فیلم و مردم
پیکو پیکس | منبع عکس
پلاک صفر
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
اسیرعشق
دل پرخاطره
* عاشقانه ای برای تو *
farajbabaii
ارواحنا فداک یا زینب
مشکات نور الله
دار funny....
mystery
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
گل یا پوچ؟2
پسران علوی - دختران فاطمی
تلخی روزگار....
اصلاحات
گل خشک
نت سرای الماس
دنیا
دل پر خاطره
عمو همه چی دان
هرکس منتظر است...
سلام محب برمحبان حسین (ع)
ادامس خسته من elahe
دهکده کوچک ما
love
تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم
گروه اینترنتی جرقه داتکو
مدوزیبایی
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
Tarranome Ziba
پاتوق دختر و پسرای ایرونی
اسرا
راه زنده،راه عشق
وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده)
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
حسام الدین شفیعیان
عکسهای سریال افسانه دونگ یی
ܓ✿ دنـیــــاﮮ مـــــــن
Hunter
حسام الدین شفیعیان
دهکده علم و فناوری
اسیرعشق
دختر باحال
*دلم برای چمران تنگ شده.*
♥تاریکی♡
به یادتم
باز باران با محرم
تنهایی ..............
دوستانه
هرچه می خواهد دل تنگم میذارم
زندگی
نیلوفر مرداب
فقط طنزوخنده
تینا!!!!
شیاطین سرخ
my love#me
سرزمین خنگا
احکام تقلید
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
فوتسال بخش جنت (جنت شهر )
حقیقت صراط
...دیگه حسی نمونده
زیر اسمان غربت
شهید علی محسنی وطن
سکوت(فریاد)
عاشقانه ها
خودمو خدا تنها
دانستنی های جالب
ermia............
حجاب ایرانی
عرفان وادب
دل خسته
عاشقانه های من ومحمد
هر چه میخواهد دله تنگت بگو . . .
sharareh atashin
mehrabani
khoshbakhti
______>>>>_____همیشگی هااا____»»»»»_____>>>>
دخترونه
قلبی خسته ازتپیدن
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
تینا
مذهب عشق
مناجات با عشق
داستان زندگی من
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
عاشق فوتبال
کشکول
حاج آقا مسئلةٌ
صدا آشنا
کد بانوی ایرانی
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
« یا مهدی ادرکنی »
وبلاگ تخصصی کامپیوتر - شبکه - نرم افزار
::::: نـو ر و ز :::::
توکای شهر خاموش

.: اخـبـار فـنـاوری .:
Biology Home
شــــــــــــــهــــدای هــــــــــــــســـتــه ایـــــــــــــ
مثبت گرا
تک آندروید
امروز
دانستنی / سرگرمی / دانلود
°°FoReVEr••
مطلع الفجر
سنگر بندگی
تعصبی ام به نام علی .ع.
تنهایی.......
دلـــــــشــــــــکســـــته
عاشقانه
nilo
هر چی هر چی
vida
دلمه پیچ, دستگاه دلمه پیچ Dolmer
هسته گیر آلبالو
آرایشگری و زیبایی و بهداشت پوست
عکس های جالب و متحرک
مرکز استثنایی متوسطه حرفه ای تلاشگران بیرجند
دیجی بازار
نمونه سوالات متوسطه و پیش دانشگاهی و کارشناسی ارشد
bakhtiyari20
زنگ تفریح
گلچین اینترنتی
روستای اصفهانکلاته
پایه عکاسی مونوپاد و ریموت شاتر بلوتوث
سرور
عاطفانه

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان


























































































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب