سفارش تبلیغ
صبا ویژن
نگاهداری دین، ثمره معرفت اساس حکمت است . [امام علی علیه السلام]
بشنو این نی چون حکایت می کند
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» حقیقت نفس‏

نفس، حقیقتى است که وجود انسان، قائم به اوست. نفس، کارگردان و مدبّر کارگاه وجود و اصل و ریشه آدمى است.

ما از واقعیّت این موجود پر بها بى‏اطلاعیم و باید گفت: آگاهى به او هم چون آگاهى به ذات موجودات، غیر ممکن است.

ولى مى‏دانیم که موجودیت ما بسته به اوست و بدون او بدن جایى براى زندگى و حیات ندارد.

اعضا و جوارح نسبت به نفس، هم چون بندگان نسبت به مولا هستند. اعضا و جوارح بدون نفس استقلال ندارند و بدون او منشأ کار و عمل نمى‏توانند باشند.

کلمه من که بر زبان تمام انسان‏ها، در همه امور جارى است، عبارت از نفس است. فلاسفه الهى با تکیه به وحى معتقدند که دیدن و شنیدن، گفتن و خواندن، راه رفتن و سایر حرکات فقط کار نفس است و چشم و گوش و زبان و دست و پا، کارگران و ابزار اویند.

نفس در وجود انسان تابلوى تمام غرائز و صفحه تمام امیال و منبع همه خواسته‏هاست.

این امیال و غرائز، این خواسته‏ها و طلب‏ها، این شهوات و احساسات، به‏ تناسب این که انسان باید در دنیا مى‏زیست و در دنیا به تکامل واقعى مى‏رسید به انسان عنایت شده است.

انسان بدون غرائز و امیال و منهاى شهوات و خواسته‏ها، امکان ادامه حیات نداشت.

هریک از غرائز و امیال و خواسته‏هاى خدا دادى، بجاى خود صحیح و عنایتش نتیجه عدل و حکمت خداست.

قرآن و روایات از تمام امیال و غرائز طبیعى، تحت عنوان نعمت‏هاى پرارزش الهى یاد کرده و از انسان خواسته است این نعمت‏ها را در راه رشد و کمال و در راه بدست آوردن قرب حق و از یاد عشق به مولا مصرف کند، در غیر این صورت به هلاکت خواهد رسید.

به قول عطار آن عارف یگانه:

در دلم تا برق عشق او بجست‏

 

رونق بازار عشق من شکست‏

چون مرا مى‏دید دل برخاسته‏

 

دل زمن بر بود در جانم نشست‏

خنجر خون‏ریز او خونم بریخت‏

 

ناوک مژگان او جانم بخست‏

آتش عشقش زغیرت در دلم‏

 

تاختن آورد هم چون شیر مست‏

بانگ بر من زد که اى ناحق شناس‏

 

دل به ما ده چند باشى بت‏پرست‏

گر سر هستى ما دارى تمام‏

 

در ره ما نیست گردان هرچه هست‏

هر که او در هستى ما نیست شد

 

دایم از ننگ وجود خویش رست‏ «1»

     

انسان بدون قرار دادن نفس در خط نورانى خواسته‏هاى خدا و بدون تزکیه این منبع واقعیت‏ها و بدون پیراستنش از آلودگى‏ها و بدون آراستنش به اخلاق الهى به‏ جایى نخواهد رسید.

شما نمى‏توانید در بعثت انبیا و امامت امامان و عرفان عارفان و حکمت حکیمان و نصیحت ناصحان و سوز دل سوختگان، هدفى و مقصدى جز تزکیه نفس انسان بیابید.

اى طالبان سعادت و اى مسافران سراى آخرت! بیایید دست رد به سینه این همه داعیان راه حق نزنیم، بیایید دعوت دل سوزانه این بندگان شایسته حق را قبول کرده و آیینه نفس را براى انعکاس حقایق در مقابل آنان قرار دهیم!!

انسان از روزى که دیده باز مى‏کند و گوشش با صداها آشنا مى‏شود، با محسوسات سرو کار پیدا مى‏کند مدّت‏ها تصوّر مى‏کند، جهان همان است که مى‏بیند و صدا هم همان صداهایى است که مى‏شنود؛ نفس و تمام غرائز و امیال و خواسته‏هایش با محسوسات خو گرفته و آن چنان با مظاهر مادى نزدیک مى‏گردد که گویى با ظاهر طبیعت متّحد مى‏شود!!

چون به جهان تکلیف و مسؤولیت نزدیک شود، باید او را با عالم غیب، با حساب و کتاب، با مسئله مرگ و برزخ و قیامت، با نبوّت و امامت، با حلال و حرام، با واجب و واجبات، با مسائل عالى اخلاقى و اجتماعى و خانوادگى، با حقوق حق و حقوق خلق و هر چه حق است، آشنا کرد و از او خواست به آزادى بى‏قید و شرط غرائز و امیال نفسانى خاتمه داده و از اولین دقائق تکلیف، به تمام خواسته‏هاى نفسانى‏اش برابر با خواسته‏هاى حق پاسخ دهد.

برخوردها و اختلافات انسان با خدا و انبیا و امامان و کتب آسمانى و به تعبیر دیگر عزّت و ذلّت و سعادت و شقاوت انسان از همین‏جا شروع مى‏شود!

در اینجاست، که انسان موظف است به حقایق دیگر غیر از آنچه محسوس است روى کند و از بسیارى برنامه‏ها دست بردارد، خویش را از بسیارى مسائل دور داشته‏ و به حقایقى بلند آراسته کند و این برنامه براى انسان، کار ساده و آسانى نیست.

انسان براى آراسته شدنش به مسائل الهى نیاز به یک جهاد گسترده و عظیم با نفس و امیال و غرائز نفس که فقط با محسوسات خو گرفته‏اند دارد و در صورت آغاز این جهاد، در ابتداى راه سعادت و سلامت قرار گرفته و در صورت ادامه راه، به رشد و کمال الهى خواهد رسید و نتیجه این جهاد، انطباق تمام خواسته‏هاى نفس با خواسته‏هاى خداست. اما در این نقطه اگر راه خودسرى پیش بگیرد و حاضر نشود ظاهر دنیا را رها کند و آماده روى آوردن به عالم الهى و شؤون آن نشود، برده نفس گشته و به اسارت غرائز و امیال درخواهد آمد و کشش محسوسات و عوامل شهوات، غرائز و امیال را از حدود طبیعى خارج کرده و عاقبت انسان را دچار هواى نفس- که همان طغیان غرائز و امیال است- خواهد نمود!!

اینجاست که انسان در تمام برنامه‏هایش خارج از خواسته الهى عمل خواهد کرد و همین‏جا ابتداى راه سقوط و ذلّت است و ادامه این راه منجر به هلاکت و شقاوت ابدى انسان خواهد گشت. به همین خاطر باید گفت: نفس، منبع تمام پاکى‏ها، یا منبع تمام آلودگى‏هاست؛ در صورت انطباق خطوط نفس که همان تمایلات و غرائز است با خواسته‏هاى الهى، منبع پاکى‏ها و در صورت تجاوز از حدود الهى ظرف تمام رذایل و ناپاکى‏هاست.

 

آراى ملّا صدرا در مسئله نفس‏

صدرالمتألّهین، آن پیر وارسته، درباره نفس مى‏فرماید:

1- انسان با شناخت نفس به مسائل بسیارى آگاه مى‏شود و به این نتیجه مى‏رسد که آگاهى بر نفس سبب آگاهى بر امور دیگر است و هرکس نفس را شناخت، به شناخت دیگر حقایق راه پیدا کرده و هرکس جاهل به نفس بماند، به همه چیز جاهل مانده است!

2- نفس انسان، ظرف تمام موجودات خلقت است، هرکس به نفس آگاه شد بدون شک به موقعیّت موجودات آگاه شده، به همین خاطر خداوند مى‏فرماید:

[أَ وَ لَمْ یَتَفَکَّرُوا فِی أَنْفُسِهِمْ ما خَلَقَ اللَّهُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَیْنَهُما إِلَّا بِالْحَقِّ وَ أَجَلٍ مُسَمًّى وَ إِنَّ کَثِیراً مِنَ النَّاسِ بِلِقاءِ رَبِّهِمْ لَکافِرُونَ‏] «2».

آیا در [خلوت‏] درون خود نیندیشیده‏اند؟ [که‏] خدا آسمان‏ها و زمین و آنچه را میان آن‏هاست، جز به حقّ و راستى و براى مدتى معین نیافریده است و همانا بسیارى از مردم به دیدار [قیامت و محاسبه اعمال به وسیله‏] پروردگارشان کافرند.

این آیه هشدار مى‏دهد: اگر مردم در نفسشان اندیشه کنند و آن را بشناسند، با شناخت نفس، حقایق موجودات- چه فانى آن‏ها چه برقرار و باقى آن‏ها- را خواهند شناخت و به حقیقت آسمان‏ها و زمین اطلاع پیدا خواهند کرد و به انکار روز قیامت که روز لقاى حق است برنخواهند خاست!

و نیز در قرآن مجید مى‏فرماید:

[سَنُرِیهِمْ آیاتِنا فِی الْآفاقِ وَ فِی أَنْفُسِهِمْ حَتَّى یَتَبَیَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ أَ وَ لَمْ یَکْفِ بِرَبِّکَ أَنَّهُ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ شَهِیدٌ] «3».

به زودى نشانه‏هاى خود را در کرانه‏ها و اطراف جهان و در نفوس خودشان به آنان نشان خواهیم داد تا براى آنان روشن شود که بى‏تردید او حق است. آیا کافى نیست که پروردگارت [با ظاهر کردن حقایق و دلایل‏] بر همه چیز گواه‏ است [که تنها او آفریننده و بى‏نیاز است و غیر او مخلوق و از هر جهت نیازمند به اوست.].

و نیز فرموده:

[وَ فِی الْأَرْضِ آیاتٌ لِلْمُوقِنِینَ* وَ فِی أَنْفُسِکُمْ أَ فَلا تُبْصِرُونَ‏] «4».

در زمین براى اهل یقین نشانه‏هایى [بر توحید، ربوبیت و قدرت خدا] است.

* و [نیز] در وجود شما [نشانه‏هایى است‏] آیا نمى‏بینید؟

3- هرکس نفسش را بشناسد، جهان را شناخته و هرکس جهان را بشناسد گویى خدا را دیده، چون خالق و آفریننده آسمان‏ها و زمین اوست؛ با دیدن خانه، صاحب خانه دیده شده.

با این مشاهده که علّتش چشم باطن و دیده دل است، انسان از صف کافران- که خداوند آنان را به خودشان واگذار کرده و به خاطر جهلشان در مقام توبیخ آن‏ها برآمده- خارج گشته و از خطر انحطاطى که آن نابکاران بر اثر کورى باطن دچار شده‏اند رهیده و چه انحطاطى خطرناک‏تر از این که انسان در خانه خلقت باشد و صاحب خانه را نبیند؟!

خداوند بزرگ درباره این تیره روزان و از خود بى‏خبران فرموده است:

[ما أَشْهَدْتُهُمْ خَلْقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ لا خَلْقَ أَنْفُسِهِمْ وَ ما کُنْتُ مُتَّخِذَ الْمُضِلِّینَ عَضُداً] «5».

من ابلیس و نسلش را در آفرینش آسمان‏ها و [در پدید آوردن‏]، زمین و در آفرینش خودشان شاهد و گواه نگرفتم [تا یاریم دهند] و من گمراه کنندگان را یار و مددکار خود نگرفته‏ام.

کنایه از این که اینان نه آفریده‏ها را مى‏شناسند و نه از نفس خود مطّلع‏اند، بلکه مردمى کور وبى‏خبر وبى‏خردند. علاوه بر این گمراه‏کنندگان دیگران هم هستند!

4- انسان با شناخت نفس، جهان روحانى و بقاى آن و با شناخت جسم، جهان جسمانى و فناى آن را خواهد شناخت و از این راه به پستى و ناچیزى ظواهر از بین رفتنى و شرف و عظمت واقعیت‏ها ابدى و نیکى‏هاى پایدار، مطّلع خواهد شد، چنانچه قرآن مجید مى‏فرماید:

[الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا] «6».

مال و فرزندان، آرایش و زیور زندگى دنیا هستند، ولى اعمال شایسته پایدار نزد پروردگارت از جهت پاداش بهتر و از لحاظ امید داشتن به آن‏ها نیکوتر است.

5- کسى که نفس را بشناسد، به شناخت دشمنانى که علیه فضایل انسانى در این منبع مخفى هستند نایل خواهد شد؛ آن دشمنانى که عاقبت، نفس را به دشمنى با انسان مى‏کشانند و از او براى انسان بدترین دشمن مى‏سازند، چنان که پیامبر بزرگ صلى الله علیه و آله فرمود:

أَعْدى‏ عَدُوِّکَ نَفْسُکَ الَّتى بَیْنَ جَنْبَیْکَ‏ «7».

دشمن‏ترین دشمنانت نفسى است که بین دو پهلوى تو است.

و آن حضرت دائم ازخطر نفس به خداوند پناه مى‏برد و به پیشگاه او عرضه مى‏داشت:

اللّهُمَّ الْهِمْنى رُشْدى وَاعِذْنى مِنْ شَرِّ نَفْسى وَلا تَکِلْنى إِلى‏ نَفْسى طَرْفَةَ عَیْنٍ فَاهْلِکُ‏ «8».

بار خدایا! راه به رشد رسیدن را به من بنمایان و مرا از شرّ نفسم پناه بده و یک لحظه کارگردانى زندگى مرا به نفسم وامگذار، که هلاک خواهم شد.

کسى که دشمنان پنهان و حیله‏هاى آنان را بشناسد و بداند چگونه مى‏شود که در درون نفس دشمن پیدا مى‏کند، به وجهى نیکوتر درصدد احتراز از دشمنان برآمده و به جهادى بزرگ علیه آنان برخواهد خاست و از این راه، مستحق وعده‏هایى که خداوند به مجاهدان داده، خواهد شد.

اما کسى که دشمن را نشناسد، باید آن را به صورت یک عامل خیر ببیند، عاملى که بالاترین خطرش جلوه دادن باطل به صورت حق است و به تعبیر دیگر باید هواى نفس را به عنوان عقل و قوه فکر ببیند و تمام برنامه‏هاى باطل خود را حق فرض کرده و راهنمایى هوى را زندگى و خردمندى به حساب بیاورد و آن را بپرستد، به خیال این که خداپرستى مى‏کند، چنانچه قرآن مى‏فرماید:

[أَ رَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ أَ فَأَنْتَ تَکُونُ عَلَیْهِ وَکِیلًا] «9».

آیا کسى که هواى [نفسش‏] را معبود خود گرفته، دیدى؟ آیا تو مى‏توانى کارساز ونگهبان او باشى [که او را به میل خود به راه راست هدایت کنى؟].

و در جاى دیگر مى‏فرماید:

[فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِیهِ فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخاسِرِینَ‏] «10».

نفس [طغیان گرش‏]، کشتن برادرش را در نظرش سهل و آسان جلوه داد، پس او را کشت و از زیانکاران شد.

پبامبر بزرگ صلى الله علیه و آله فرمود:

ما عُبِدَ تَحْتَ السَّماء الهٌ أَبْغَضُ إِلَى اللّهِ تَعالى‏ مِنَ الْهَوى‏ «11»، ثُمَّ تَلا [أَ رَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ‏] «12»

. معبودى در زمین نزد خدا مبغوض‏تر از هوى نبوده، سپس این آیه را تلاوت کرد: آیا کسى که هواى [نفسش‏] را معبود خود گرفته دیدى؟

6- کسى که موقعیّت نفس را شناخت، با تدبیر نسبت به او کیفیت و کارگردانیش را نیز خواهد شناخت و کسى که نفس و جنودش را به نیکوترین وجه کارگردانى کند، نسبت به اوضاع زندگى و مسئله حکومت نیکو کارگردانى بود. این زمان است که مستحق مقام خلافة اللهى در زمین مى‏گردد، آن خلافتى که بارها در قرآن مجید به آن اشاره شده است.

7- هرکس نفس را بشناسد، عیبى را در کسى نمى‏بیند مگر آن را در نفس خود ببیند، یا به صورت آشکار، یا به صورت مایه پنهان، مانند آتش در سنگ و وقتى عین عیبى که در دیگرى است در خود دید، از غیبت، عیب‏جویى، طعنه زدن، خود دیدن، فخر فروشى پرهیز خواهد کرد و کسى که نفس خود را معیب دید، سزاوار است بجاى عیب‏جویى از دیگران، در مقام اصلاح خود برآید، چنانچه رسول اسلام صلى الله علیه و آله فرمود:

طوبى‏ لِمَن شَغِلَهُ عَیْبُهُ عَنْ عُیوْبِ غَیْرِهِ‏ «13».

خدا رحمت کند کسى را که با مشغول شدن به اصلاح عیب خود، از عیب دیگران غافل باشد.

8- کسى که نفس را شناخت خدا را شناخته و روایت شده که نزول کتاب خدا براى همین منظور بوده، در هر صورت نفس را بشناس تا خدا را بشناسى‏ «14».

عطّار آن عارف معارف، براى رهایى انسان از زندان تن چنین سروده:

الا اى یوسف قدسى برآى از چاه ظلمانى‏

 

به مصر عالم جان شو که مرد عالم جانى‏

به کنعان بى‏تو واشوقا همى گویند پیوسته‏

 

تو گه دل بسته چاهى و گه در بند زندانى‏

تو خوش بنشسته با گرگى و خون آلوده پیرهن‏

 

برادر برده از تهمت به پیش پیر کنعانى‏

برو پیراهنى بفرست از معنى سوى کنعان‏

 

که تا صد دیده در یک دم شود زان نور نورانى‏

برو بند قفس بشکن که بازان را قفس نبود

 

تو در بند قفس ماندى چه باز دست سلطانى‏

تو آخر با چنین جایى چرا بنشستى از غفلت‏

 

زهى حسرت که خواهد دید جانت زین تن آسانى‏

     

هزاران چشم مى‏بایدکه بر کار تو خون گرید

 

تو خود را با دو روزه عمر هم‏چون گل چه خندانى‏

طریق توست راه شرع و دین در زیر تو مرکب‏

 

به مرکب باز استادى چرا مرکب نمیرانى‏

چو تو چیزى نمى‏دانى که باشد دستگیر تو

 

چو آتش بر خروشى تو گرت گویند نادانى‏

     

 

چو تو در بند هر چیزى خدا را بنده چون باشى‏

 

که تو در بند هر چیزى که باشى بنده آنى‏

اگر کوهى اگر کاهى نخواهى ماند در دنیا

 

پس از اندیشه‏هاى بد دل و جان را چه رنجانى‏

برو راه ریاضت گیر تا کى پرورى خود را

 

که بردى آبروى خویش تا وابسته نانى‏

دلا تا کى درآویزى گهر از گردن خوکان‏

 

برو انگشت بر لب نه که در انگشت رحمانى‏

خداوندا به حق آن که میدارى‏

 

تو او را دوست درعالم‏

که این شوریده خاطر را نجاتى ده زحیرانى‏

   

 

پی نوشت ها:

______________________________

(1)- عطار نیشابورى.

(2)- روم (30): 8.

(3)- فصّلت (41): 53.

(4)- ذاریات (51): 20- 21.

(5)- کهف (18): 51.

(6)- کهف (18): 46.

(7)- عدة الداعى: 314؛ بحار الأنوار: 67/ 64، باب 45، حدیث 1.

(8)- کنزالعمال: 2/ 194، خبر 3713؛ النهایة فى غریب الحدیث: 5/ 221.

(9)- فرقان (25): 43.

(10)- مائده (5): 30.

(11)- تفسیر القرطبى: 16/ 167.

(12)- فرقان (25): 43.

(13)- بحار الأنوار: 78/ 268.

(14)- اسرار الآیات: 131.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( چهارشنبه 91/2/13 :: ساعت 9:44 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

مرنجان و مرنج
عزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) است
سعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلام
سبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)
یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)
آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟
ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلام
پیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام در آیینه زیارت
پیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!
نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 80
>> بازدید دیروز: 846
>> مجموع بازدیدها: 1359971
» درباره من

بشنو این نی چون حکایت می کند

» فهرست موضوعی یادداشت ها
دینی و مذهبی[871] . عشق[360] . آشنایی با عرفا[116] . جدایی از فرهنگ[114] . موسیقی[66] . داستانک[2] . موعود . واژگان کلیدی: بیت المال . صحابی . عدالت . جزیه . جنایات جنگ . حقوق بشردوستانه . حکومت . خراج . علی علیه‏السلام . لبنان . مالیات . مصرف . مقاله . منّ و فداء . ادیان . اسرای جنگی . اعلان جنگ . انصاری . ایران . تقریب مذاهب . جابر .
» آرشیو مطالب
نوشته های شهریور85
نوشته های مهر 85
نوشته زمستان85
نوشته های بهار 86
نوشته های تابستان 86
نوشته های پاییز 86
نوشته های زمستان 86
نوشته های بهار87
نوشته های تابستان 87
نوشته های پاییز 87
نوشته های زمستان87
نوشته های بهار88
نوشته های پاییز88
متفرقه
نوشته های بهار89
نوشته های تابستان 89
مرداد 1389
نوشته های شهریور 89
نوشته های مهر 89
آبان 89
آذر 89
نوشته های دی 89
نوشته های بهمن 89
نوشته های اسفند 89
نوشته های اردیبهشت 90
نوشته های خرداد90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد90
نوشته های شهریور90
نوشته های مهر 90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد 90
نوشته های مهر 90
نوشته های آبان 90
نوشته های آذر 90
نوشته های دی 90
نوشته های بهمن 90
نوشته های اسفند90
نوشته های فروردین 91
نوشته های اردیبهشت91
نوشته های خرداد91
نوشته های تیرماه 91
نوشته های مرداد ماه 91
نوشته های شهریور ماه91
نوشته های مهر91
نوشته های آبان 91
نوشته های آذرماه91
نوشته های دی ماه 91
نوشته های بهمن ماه91
نوشته های بهار92
نوشته های تیر92
نوشته های مرداد92
نوشته های شهریور92
نوشته های مهر92
نوشته های آبان92
نوشته های آذر92
نوشته های دی ماه92
نوشته های بهمن ماه92
نوشته های فروردین ماه 93
نوشته های اردیبهشت ماه 93
نوشته های خردادماه 93
نوشته های تیر ماه 93
نوشته های مرداد ماه 93
نوشته های شهریورماه93
نوشته های مهرماه 93
نوشته های آبان ماه 93
نوشته های آذرماه 93
نوشته های دیماه 93
نوشته های بهمن ماه 93
نوشته های اسفند ماه 93
نوشته های فروردین ماه 94
نوشته های اردیبهشت ماه94
نوشته های خرداد ماه 94
نوشته های تیرماه 94
نوشته های مرداد ماه 94
نوشته های شهریورماه94
نوشته های مهرماه94
نوشته های آبان ماه94

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
کنج دل🩶
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
پیام شهید -وبگاه شهید سید علی سعادت میرقدیم
دانشجو
(( همیشه با تو ))
بر بلندای کوه بیل
گل رازقی
نقاشخونه
قعله
hamidsportcars
ir-software
آشفته حال
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سرباز ولایت
مهندس محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
بهارانه
*تنهایی من*
بلوچستان
تیشرت و شلوارک لاغری
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
کشکول
قدم بر چشم
سه ثانیه سکوت
نگارستان خیال
گنجدونی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
Mystery
ermia............
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
اسیرعشق
چشمـــه ســـار رحمــت
||*^ــــ^*|| diafeh ||*^ــــ^ *||
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
جلال حاتمی - حسابداری و حسابرسی
بهانه
صراط مستقیم
تــپــش ِ یکــ رویا
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سلحشوران
گیاه پزشکی 92
مقبلی جیرفتی
تنهایی افتاب
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
تنهای93
سارا احمدی
فروشگاه جهیزیه و لوازم آشپزخانه فدک1
.: شهر عشق :.
تا شقایق هست زندگی اجبار است .
ماتاآخرایستاده ایم
هدهد
گیسو کمند
.-~·*’?¨¯`·¸ دوازده امام طزرجان¸·`¯¨?’*·~-.
صحبت دل ودیده
دانلود فایل های فارسی
محقق دانشگاه
ارمغان تنهایی
* مالک *
******ali pishtaz******
فرشته پاک دل
شهیدباکری میاندوآب
محمدمبین احسانی نیا
کوثر ولایت
سرزمین رویا
دل نوشته
فرمانده آسمانی من
ایران
یاس دانلود
من.تو.خدا
محمدرضا جعفربگلو
سه قدم مانده به....
راز نوشته بی نشانه
یامهدی
#*ReZa GhOcCh AnN eJhAd*#(گوچـی جـــون )
امام خمینی(ره)وجوان امروز
فیلم و مردم
پیکو پیکس | منبع عکس
پلاک صفر
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
اسیرعشق
دل پرخاطره
* عاشقانه ای برای تو *
farajbabaii
ارواحنا فداک یا زینب
مشکات نور الله
دار funny....
mystery
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
گل یا پوچ؟2
پسران علوی - دختران فاطمی
تلخی روزگار....
اصلاحات
گل خشک
نت سرای الماس
دنیا
دل پر خاطره
عمو همه چی دان
هرکس منتظر است...
سلام محب برمحبان حسین (ع)
ادامس خسته من elahe
دهکده کوچک ما
love
تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم
گروه اینترنتی جرقه داتکو
مدوزیبایی
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
Tarranome Ziba
پاتوق دختر و پسرای ایرونی
اسرا
راه زنده،راه عشق
وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده)
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
حسام الدین شفیعیان
عکسهای سریال افسانه دونگ یی
ܓ✿ دنـیــــاﮮ مـــــــن
Hunter
حسام الدین شفیعیان
دهکده علم و فناوری
اسیرعشق
دختر باحال
*دلم برای چمران تنگ شده.*
♥تاریکی♡
به یادتم
باز باران با محرم
تنهایی ..............
دوستانه
هرچه می خواهد دل تنگم میذارم
زندگی
نیلوفر مرداب
فقط طنزوخنده
تینا!!!!
شیاطین سرخ
my love#me
سرزمین خنگا
احکام تقلید
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
فوتسال بخش جنت (جنت شهر )
حقیقت صراط
...دیگه حسی نمونده
زیر اسمان غربت
شهید علی محسنی وطن
سکوت(فریاد)
عاشقانه ها
خودمو خدا تنها
دانستنی های جالب
ermia............
حجاب ایرانی
عرفان وادب
دل خسته
عاشقانه های من ومحمد
هر چه میخواهد دله تنگت بگو . . .
sharareh atashin
mehrabani
khoshbakhti
______>>>>_____همیشگی هااا____»»»»»_____>>>>
دخترونه
قلبی خسته ازتپیدن
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
تینا
مذهب عشق
مناجات با عشق
داستان زندگی من
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
عاشق فوتبال
کشکول
حاج آقا مسئلةٌ
صدا آشنا
کد بانوی ایرانی
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
« یا مهدی ادرکنی »
وبلاگ تخصصی کامپیوتر - شبکه - نرم افزار
::::: نـو ر و ز :::::
توکای شهر خاموش

.: اخـبـار فـنـاوری .:
Biology Home
شــــــــــــــهــــدای هــــــــــــــســـتــه ایـــــــــــــ
مثبت گرا
تک آندروید
امروز
دانستنی / سرگرمی / دانلود
°°FoReVEr••
مطلع الفجر
سنگر بندگی
تعصبی ام به نام علی .ع.
تنهایی.......
دلـــــــشــــــــکســـــته
عاشقانه
nilo
هر چی هر چی
vida
دلمه پیچ, دستگاه دلمه پیچ Dolmer
هسته گیر آلبالو
آرایشگری و زیبایی و بهداشت پوست
عکس های جالب و متحرک
مرکز استثنایی متوسطه حرفه ای تلاشگران بیرجند
دیجی بازار
نمونه سوالات متوسطه و پیش دانشگاهی و کارشناسی ارشد
bakhtiyari20
زنگ تفریح
گلچین اینترنتی
روستای اصفهانکلاته
پایه عکاسی مونوپاد و ریموت شاتر بلوتوث
سرور
عاطفانه
سلام
بخور زار
اشک شور
منتظران

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان





































































































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب