سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و از او پرسیدند بهترین شاعران کیست ؟ فرمود : ] شاعران در میدانى نتاخته‏اند که آن را نهایتى بود و خط پایانش شناخته شود ، و اگر در این باره داورى کردن باید پادشاه گمراه را این لقب شاید ( امرء القیس مقصود اوست . ) [نهج البلاغه]
بشنو این نی چون حکایت می کند
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» تقابل نیک خدا و عملکرد بنده‏

أَبَیْتَ- یَا مَوْلَایَ- إِلَّا إِحْسَاناً وَ امْتِنَاناً وَ تَطَوُّلًا وَ إِنْعَاماً وَ أَبَیْتُ إِلَّا تَقَحُّماً لِحُرُمَاتِکَ وَ تَعَدِّیاً لِحُدُودِکَ وَ غَفْلَةً عَنْ وَعِیدِکَ فَلَکَ الْحَمْدُ- إِلَهِی- مِنْ مُقْتَدِرٍ لَا یُغْلَبُ وَ ذِی أَنَاةٍ لَایَعْجَلُ «15» هَذَا مَقَامُ مَنِ اعْتَرَفَ بِسُبُوغِ النِّعَمِ وَ قَابَلَهَا بِالتَّقْصِیرِ وَ شَهِدَ عَلَى نَفْسِهِ بِالتَّضْیِیعِ‏

اى مولاى من! تو نخواستى مگر احسان و اکرام و نیکى کردن و نعمت دادن را، و من نخواستم مگر افتادن در محرّماتت و تجاوز از حدودت و غفلت از تهدیدت را.

خداى من تو را سپاس؛ سپاس نسبت به نیرومندى که مغلوب نمى‏شود و مهلت دهنده‏اى که در عذاب کردن شتاب نمى‏ورزد. این جایگاه کسى است که به فراوانى نعمت‏ها اعتراف کرد، و با کوتاه آمدن از شکر نعمت‏ها، با نعمت‏ها به مقابله برخاست، و علیه خود به تباه کردن امورش گواهى داد.

 

یکى از اسماى الهى «المنّان» است. منّان به معنى عطاکننده و احسان کننده است و واژه منّت به معنى بخشیدن نعمت مى‏باشد.

راغب اصفهانى در مفردات مى‏نویسد:

ریشه اصلى لغت «منّت» از اصل «مَنّ» به معناى سنگ‏هایى که با آن وزن مى‏کنند. به همین دلیل هر نعمت سنگین و گران‏بهایى را منّت مى‏گویند.

براى «المنّان» که صیغه مبالغه مى‏باشد دو معنى بیان شده است؛ یکى بخشنده و انعام کننده و دیگرى منّت و امتنان و لطف و تفضّل است که در این باره خداوند منّان مى‏فرماید:

لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مّنْ أَنفُسِهِمْ یَتْلُواْ عَلَیْهِمْ ءَایتِهِ‏وَیُزَکّیهِمْ وَیُعَلّمُهُمُ الْکِتبَ وَالْحِکْمَةَ وَإِن کَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِى ضَللٍ مُّبِینٍ» «1»

یقیناً خدا بر مؤمنان منّت نهاد که در میان آنان پیامبرى از خودشان برانگیخت که آیات او را بر آنان مى‏خواند و [از آلودگى‏هاى فکرى و روحى‏] پاکشان مى‏کند، و کتاب و حکمت به آنان مى‏آموزد، و به راستى که آنان پیش از آن در گمراهى آشکارى بودند.

یَمُنُّونَ عَلَیْکَ أَنْ أَسْلَمُواْ قُل لَّاتَمُنُّواْ عَلَىَّ إِسْلمَکُم بَلِ اللَّهُ یَمُنُّ عَلَیْکُمْ أَنْ هَدَاکُمْ لِلْإِیمنِ إِن کُنتُمْ صدِقِینَ» «2»

از اینکه اسلام آورده‏اند بر تو منّت مى‏گذارند؛ بگو: اگر [در ادعاى مؤمن بودن‏] راستگویید، بر من از اسلام آوردن خود منّت نگذارید، بلکه خداست که با هدایت شما به ایمان بر شما منّت دارد.

منّت، در زبان قرآن معناى گسترده‏اى دارد که بیشتر شامل بخشیدن نعمت‏هاى سنگین است. اگر جنبه عملى داشته باشد، یعنى بزرگى در کارش نعمت گرانقدرى را به دیگرى بدهد که بسیار زیبا و ارزنده است. اما اگر کسى کار کوچک خود را با سخن بزرگ کند و به رخ دیگران بکشد، امرى نازیبا و بى‏ارزش است. البته منّت گذاشتن به مفهوم دوّم در مورد انسان، روش مردم فرومایه و کم‏خرد بوده و سیره‏اى‏ ناپسند است.

مداومت بر اسم منّان، براى ایمنى از خوف و رسیدن به نعمت نافع است و براى دفع تنگدستى و فقر مجرّب است که انسان این ذکر را بخواند:

یا مَنَّانُ ذَا الْإِحْسانِ قَدْعَمَّ الْخَلائِقَ مِنْهُ وَ فَضْلُهُ. «3»

اى بخشنده و صاحب نیکویى و کرم! همانا همه آفریدگان را بخشش و لطف او فرا گیرد.

اما گاهى از میان پاداش‏هاى الهى که براى اعمال مؤمنان نیکوکار و صالحان شکیبا و پایدار، بدون منّت پرداخت مى‏شود؛ اجر غیرممنون است. یعنى پاداش‏هاى خداوند گسسته نمى‏شود و بدون انقطاع و منّت پیوسته ادامه دارد. به ویژه کسانى که اعمال عبادى و رفتارهاى اخلاقى خود را بدون منّت و چشمداشتى از کریم بنده نواز انجام مى‏دهند و در برابر فشارهاى روحى و روانى مانند تهمت و توهین، به لطف و تفضّل پروردگار توجّه مى‏کنند، بسیار صاحب خیر و برکت خواهند شد.

پروردگار کریم در چند آیه احسان و نعمت بدون منّت خود را بیان فرموده، از جمله در سوره قلم خطاب به رسول عزیزش مى‏فرماید:

مَآ أَنتَ بِنِعْمَةِ رَبّکَ بِمَجْنُونٍ* وَ إِنَّ لَکَ لَأَجْرًا غَیْرَ مَمْنُونٍ» «4»

که به سبب نعمت و رحمت پروردگارت [که نبوّت، دانش و بصیرت است‏] تو مجنون نیستى؛* و بى‏تردید براى تو پاداشى دایم و همیشگى است.

در آیه فوق کلمه «ممنون» اگر از ریشه «منّ» به معناى قطع باشد، به معناى پاداش بى‏انقطاع است و اگر از مادّه «منّت» باشد، یعنى الطاف الهى بدون منّت است و به‏ ظاهر، معناى اول منظوراست؛ زیرا به رخ کشیدن از جانب خداوند عیب نیست، بلکه انگیزه‏اى براى شکر و اطاعت از او مى‏شود.

این اوصاف مخصوص خداوند بزرگوار است که منّت خود را با ذلّت و کیفر، تلخ نمى‏کند و گاهى پاداش اخروى را به مزد دنیایى مى‏فروشد و دچار خسران مى‏شود.

از این رو امام سجّاد علیه السلام در فرازى از دعاى طلب حوائج، به درگاه خداوند متعال مى‏فرماید:

«وَ یَا مَنْ لَا یَبِیعُ نِعَمَهُ بِالْأَثْمَانِ وَ یَا مَنْ لَا یُکَدِّرُ عَطَایَاهُ بِالامْتِنَانِ» «5» اى آنکه نعمت‏هایت را به بها نمى‏فروشى. اى خدایى که عطاهایت را به کدورت منّت آلوده نمى‏کنى.

ودر فراز دیگرى مى‏فرماید:

«وَ عَلِمْتُ أَنَّ کَثِیرَ مَا أَسْالُکَ یَسِیرٌ فِی وُجْدِکَ، وَ أَنَّ خَطِیرَ مَا أَسْتَوْهِبُکَ حَقِیرٌ فِی وُسْعِکَ، وَ أَنَّ کَرَمَکَ لَا یَضِیقُ عَنْ سُؤَالِ أَحَدٍ، وَ أَنَّ یَدَکَ بِالْعَطَایَا أَعْلَى مِنْ کُلِّ یَدٍ» «6» دانستم که خواسته من از تو هر چند زیاد باشد در کنار دارائیت بسیار ناچیز است و چشمداشت فوق العاده من به بخششت در جنب توانایى تو حقیر است و دایره بزرگواریت از تقاضاهاى هیچ کس تنگ نمى‏شود و دست عطایت از هر دستى برتر است.

بنابراین که منّت گذارى از سوى بندگان عادتى ناپسند است، نباید زیبایى و شیرینى احسان و لطف را با منّت و اذیّت فاسد نمود.

 

منّت گذاشتن در روایات‏

 

حضرت على علیه السلام مذمّت به رخ کشیدن و منّت گذاشتن مى‏فرماید:

جَمالُ الْإِحْسانِ تَرْکُ الْإِمْتِنانِ. «7»

زیبایى نیک کردن، منّت ننهادن است.

آفَةُ السَّخَاءِ الْمَنُّ. «8»

آفت سخاوت، منّت گذارى است.

ظُلْمُ الْإِحْسانِ قُبْحُ الْإِمْتِنانِ. «9»

ستم نیکوکارى، زشتى منّت گذاشتن است.

وِزْرُ صَدَقَةِ الْمَنَّانِ یَغْلِبُ أَجْرَهُ. «10»

گناه نیکى منّت گذارنده، بر پاداش او غلبه مى‏کند.

لَیْسَ مِنَ الْکَرَمِ؛ تَنْکِیدُ الْمِنَنِ بِالْمَنِّ. «11»

از کرم نیست، که نعمت‏ها به منّت گذاشتن، تیره شود.

امام باقر علیه السلام مى‏فرماید:

إِنَّ اللَّهَ تَبارَکَ وَ تَعالى‏ یَقُولُ: ابْنَ آدَمَ تَطَوَّلْتَ عَلَیْکَ بِثَلاثَةٍ سَتَرْتَ عَلَیْکَ ما لَوْیَعْلَمُ بِهِ أَهْلُکَ ما وَارَوْکَ وَ أَوْسَعْتُ عَلَیْکَ فَاسْتَقْرَضْتُ مِنْکَ فَلَمْ تُقَدَّمْ خَیْراً وَ جَعَلْتُ لَکَ نَظِرَةً عِنْدَ مَوْتِکَ فِى ثُلُثِکَ فَلَمْ تُقَدِّمْ خَیْراً. «12»

خداوند متعال مى‏فرماید: اى فرزند آدم! با سه نعمت بزرگ بر تو منّت نهادم:

1- زشتى‏ها را بر تو پوشاندم که اگر خانواده‏ات آنها را مى‏دانستند پرده‏پوشى نمى‏کردند.

2- گشایش و آسایش در زندگى به تو دادم، سپس از تو قرض خواستم ولى تو قدم خیر برنداشتى؛ چیزى را نفرستادم.

3- نزدیک مرگ ثلث مال را در اختیار تو نهادم، باز هم قدمى خیر، برنداشتى.

به هر حال این حقّ خداوند کریم است که با همه زشتى اعمال و کم‏توجّهى انسان‏ها در هنگام درخواست از او پاسخ نیک مى‏دهد، ولى گاهى جواب نمى‏دهد چون مصلحت نمى‏داند.

حضرت سجّاد علیه السلام در حق چنین مسئولى مى‏فرماید:

وَ حَقُّ الْمَسْئُولِ إِنْ أَعْطَى‏ فَاقْبَلْ مِنْهُ بِالشُّکْرِ وَ الْمَعْرِفَةِ بِفَضْلِهِ وَ إِنْ مَنَعَ فَاقْبَلْ عُذْرَهُ. «13»

و حق سؤال شونده این است که: اگر چیزى بخشید با تشکّر و قدرشناسى لطفش، از او بپذیرى و اگر کمکى نکرد، عذر او را بپذیرى.

برخى از بندگان صالح بدون سؤال؛ داراى منیّت نفس و درجات کرامت و احسان مى‏شوند که بدون منّتى، به دیگران رسیدگى مى‏کنند و پروردگار سبحان هم بى‏منّت، احسان آنان را مى‏پذیرد.

 

حقیقت نیاز در کلام ابوذر

 

روزى مهمانى بر ابوذر وارد شد، او که زندگى ساده ‏اى داشت از مهمان معذرت‏ خواست که من بر اثر گرفتارى نمى‏توانم اکنون از تو پذیرایى کنم. من چند شتر در فلان نقطه دارم، قبول زحمت کن بهترین آنها را بیاور تا قربانى کنم. میهمان رفت و شتر لاغرى با خود آورد.

ابوذر به او گفت: به من خیانت کردى، چرا چنین شترى آوردى؟ او در جواب گفت: من فکر کردم روزى به شترهاى دیگر نیازمند خواهى شد.

ابوذر گفت: روز نیاز من زمانى است که از این جهان چشم فرو مى‏بندم و در قبرم مى‏گذارند، چه بهتر که براى آن روز ذخیره کنم با اینکه خداوند فرموده است:

لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّى‏ تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ» «14»

هرگز به [حقیقتِ‏] نیکى [به طور کامل‏] نمى‏رسید تا از آنچه دوست دارید انفاق کنید. «2» از این رو رسول خدا صلى الله علیه و آله مى‏فرماید:

اهل معروف و احسان کنندگان در دنیا، در آخرت نیز اهل احسان باشند.

پرسیدند: این چگونه باشد؟ حضرت فرمود: خداوند از راه لطف منّت نهد و ایشان را ببخشاید و آنها حسنات خود را به مردم عطا کنند و آنان به این سبب به بهشت روند. پس هم در دنیا و هم در آخرت اهل احسان هستند. «15»

 

 

 

پی نوشت ها:

 

 

______________________________

 

(1)- آل عمران (3): 164.

(2)- حجرات (49): 17.

(3)- بحار الأنوار: 92/ 168، باب 105، حدیث 22؛ مهج الدعوات: 305.

(4)- قلم (68): 2- 3.

(5)- صحیفه سجادیه: دعاى 13.

(6)- صحیفه سجادیه: دعاى 13.

(7)- غرر الحکم: 390، حدیث 8959.

(8)- غرر الحکم: 381، حدیث 8622.

(9)- غرر الحکم: 389، حدیث 8931.

(10)- غرر الحکم: 390، حدیث 8946.

(11)- غرر الحکم: 389، حدیث 8934.

(12)- بحار الأنوار: 67/ 19، باب 43، حدیث 13؛ الخصال: 1/ 136، حدیث 150.

(13)- بحار الأنوار: 71/ 9، باب 1، حدیث 1؛ الخصال: 2/ 570، حدیث 1.

(13)- آل عمران (3): 92.

(14)- مجمع البیان فى تفسیر القرآن: 2/ 343؛ تفسیر الثعلبى: 3/ 111.

(15)- بحار الأنوار: 71/ 412، باب 30، حدیث 25؛ ثواب الأعمال: 182



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( دوشنبه 93/2/1 :: ساعت 2:14 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

مرنجان و مرنج
عزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) است
سعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلام
سبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)
یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)
آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟
ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلام
پیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام در آیینه زیارت
پیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!
نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 129
>> بازدید دیروز: 308
>> مجموع بازدیدها: 1377410
» درباره من

بشنو این نی چون حکایت می کند

» فهرست موضوعی یادداشت ها
دینی و مذهبی[871] . عشق[360] . آشنایی با عرفا[116] . جدایی از فرهنگ[114] . موسیقی[66] . داستانک[2] . موعود . واژگان کلیدی: بیت المال . صحابی . عدالت . جزیه . جنایات جنگ . حقوق بشردوستانه . حکومت . خراج . علی علیه‏السلام . لبنان . مالیات . مصرف . مقاله . منّ و فداء . ادیان . اسرای جنگی . اعلان جنگ . انصاری . ایران . تقریب مذاهب . جابر .
» آرشیو مطالب
نوشته های شهریور85
نوشته های مهر 85
نوشته زمستان85
نوشته های بهار 86
نوشته های تابستان 86
نوشته های پاییز 86
نوشته های زمستان 86
نوشته های بهار87
نوشته های تابستان 87
نوشته های پاییز 87
نوشته های زمستان87
نوشته های بهار88
نوشته های پاییز88
متفرقه
نوشته های بهار89
نوشته های تابستان 89
مرداد 1389
نوشته های شهریور 89
نوشته های مهر 89
آبان 89
آذر 89
نوشته های دی 89
نوشته های بهمن 89
نوشته های اسفند 89
نوشته های اردیبهشت 90
نوشته های خرداد90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد90
نوشته های شهریور90
نوشته های مهر 90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد 90
نوشته های مهر 90
نوشته های آبان 90
نوشته های آذر 90
نوشته های دی 90
نوشته های بهمن 90
نوشته های اسفند90
نوشته های فروردین 91
نوشته های اردیبهشت91
نوشته های خرداد91
نوشته های تیرماه 91
نوشته های مرداد ماه 91
نوشته های شهریور ماه91
نوشته های مهر91
نوشته های آبان 91
نوشته های آذرماه91
نوشته های دی ماه 91
نوشته های بهمن ماه91
نوشته های بهار92
نوشته های تیر92
نوشته های مرداد92
نوشته های شهریور92
نوشته های مهر92
نوشته های آبان92
نوشته های آذر92
نوشته های دی ماه92
نوشته های بهمن ماه92
نوشته های فروردین ماه 93
نوشته های اردیبهشت ماه 93
نوشته های خردادماه 93
نوشته های تیر ماه 93
نوشته های مرداد ماه 93
نوشته های شهریورماه93
نوشته های مهرماه 93
نوشته های آبان ماه 93
نوشته های آذرماه 93
نوشته های دیماه 93
نوشته های بهمن ماه 93
نوشته های اسفند ماه 93
نوشته های فروردین ماه 94
نوشته های اردیبهشت ماه94
نوشته های خرداد ماه 94
نوشته های تیرماه 94
نوشته های مرداد ماه 94
نوشته های شهریورماه94
نوشته های مهرماه94
نوشته های آبان ماه94

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
کنج دل🩶
پیام شهید -وبگاه شهید سید علی سعادت میرقدیم
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
دانشجو
(( همیشه با تو ))
بر بلندای کوه بیل
گل رازقی
نقاشخونه
قعله
hamidsportcars
ir-software
آشفته حال
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سرباز ولایت
مهندس محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
بهارانه
*تنهایی من*
بلوچستان
تیشرت و شلوارک لاغری
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
کشکول
قدم بر چشم
سه ثانیه سکوت
نگارستان خیال
گنجدونی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
Mystery
ermia............
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
اسیرعشق
چشمـــه ســـار رحمــت
||*^ــــ^*|| diafeh ||*^ــــ^ *||
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
جلال حاتمی - حسابداری و حسابرسی
بهانه
صراط مستقیم
تــپــش ِ یکــ رویا
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سلحشوران
گیاه پزشکی 92
مقبلی جیرفتی
تنهایی افتاب
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
تنهای93
سارا احمدی
فروشگاه جهیزیه و لوازم آشپزخانه فدک1
.: شهر عشق :.
تا شقایق هست زندگی اجبار است .
ماتاآخرایستاده ایم
هدهد
گیسو کمند
.-~·*’?¨¯`·¸ دوازده امام طزرجان¸·`¯¨?’*·~-.
صحبت دل ودیده
دانلود فایل های فارسی
محقق دانشگاه
ارمغان تنهایی
* مالک *
******ali pishtaz******
فرشته پاک دل
شهیدباکری میاندوآب
محمدمبین احسانی نیا
کوثر ولایت
سرزمین رویا
دل نوشته
فرمانده آسمانی من
ایران
یاس دانلود
من.تو.خدا
محمدرضا جعفربگلو
سه قدم مانده به....
راز نوشته بی نشانه
یامهدی
#*ReZa GhOcCh AnN eJhAd*#(گوچـی جـــون )
امام خمینی(ره)وجوان امروز
فیلم و مردم
پیکو پیکس | منبع عکس
پلاک صفر
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
اسیرعشق
دل پرخاطره
* عاشقانه ای برای تو *
farajbabaii
ارواحنا فداک یا زینب
مشکات نور الله
دار funny....
mystery
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
گل یا پوچ؟2
پسران علوی - دختران فاطمی
تلخی روزگار....
اصلاحات
گل خشک
نت سرای الماس
دنیا
دل پر خاطره
عمو همه چی دان
هرکس منتظر است...
سلام محب برمحبان حسین (ع)
ادامس خسته من elahe
دهکده کوچک ما
love
تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم
گروه اینترنتی جرقه داتکو
مدوزیبایی
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
Tarranome Ziba
پاتوق دختر و پسرای ایرونی
اسرا
راه زنده،راه عشق
وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده)
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
حسام الدین شفیعیان
عکسهای سریال افسانه دونگ یی
ܓ✿ دنـیــــاﮮ مـــــــن
Hunter
حسام الدین شفیعیان
دهکده علم و فناوری
اسیرعشق
دختر باحال
*دلم برای چمران تنگ شده.*
♥تاریکی♡
به یادتم
باز باران با محرم
تنهایی ..............
دوستانه
هرچه می خواهد دل تنگم میذارم
زندگی
نیلوفر مرداب
فقط طنزوخنده
تینا!!!!
شیاطین سرخ
my love#me
سرزمین خنگا
احکام تقلید
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
فوتسال بخش جنت (جنت شهر )
حقیقت صراط
...دیگه حسی نمونده
زیر اسمان غربت
شهید علی محسنی وطن
سکوت(فریاد)
عاشقانه ها
خودمو خدا تنها
دانستنی های جالب
ermia............
حجاب ایرانی
عرفان وادب
دل خسته
عاشقانه های من ومحمد
هر چه میخواهد دله تنگت بگو . . .
sharareh atashin
mehrabani
khoshbakhti
______>>>>_____همیشگی هااا____»»»»»_____>>>>
دخترونه
قلبی خسته ازتپیدن
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
تینا
مذهب عشق
مناجات با عشق
داستان زندگی من
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
عاشق فوتبال
کشکول
حاج آقا مسئلةٌ
صدا آشنا
کد بانوی ایرانی
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
« یا مهدی ادرکنی »
وبلاگ تخصصی کامپیوتر - شبکه - نرم افزار
::::: نـو ر و ز :::::
توکای شهر خاموش

.: اخـبـار فـنـاوری .:
Biology Home
شــــــــــــــهــــدای هــــــــــــــســـتــه ایـــــــــــــ
مثبت گرا
تک آندروید
امروز
دانستنی / سرگرمی / دانلود
°°FoReVEr••
مطلع الفجر
سنگر بندگی
تعصبی ام به نام علی .ع.
تنهایی.......
دلـــــــشــــــــکســـــته
عاشقانه
nilo
هر چی هر چی
vida
دلمه پیچ, دستگاه دلمه پیچ Dolmer
هسته گیر آلبالو
آرایشگری و زیبایی و بهداشت پوست
عکس های جالب و متحرک
مرکز استثنایی متوسطه حرفه ای تلاشگران بیرجند
دیجی بازار
نمونه سوالات متوسطه و پیش دانشگاهی و کارشناسی ارشد
bakhtiyari20
زنگ تفریح
گلچین اینترنتی
روستای اصفهانکلاته
پایه عکاسی مونوپاد و ریموت شاتر بلوتوث
سرور
عاطفانه
سلام
بخور زار
اشک شور
منتظران

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان





































































































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب