برخی در پی جذابیت فرقهها هستند و به این می اندیشند که چرا با وجود ادیان الهی، باز هم برخی به فرقهها جذب میشوند و اصولاً چرا روز به روز، بر تعداد فرقهها افزوده میشود، با وجود اینکه راه حق تنها یکی است؟!
پاسخ دوتاست:
«خلأ روحی و معنوی یا ارضاء هوای نفس».
آری، هر یک از این دو به تنهایی میتوانند انسانی را از صراط مستقیم الهی خارج کرده و به سوی فرقههایی سوق دهد که نمیتوانند الهی باشند، زیرا راه حق یکی است و این همه فرقه با هدفهای گوناگون و گرایشهای مختلف، نمیتوانند به یک راه ختم شوند.
1. خلأ روحی و معنوی:
گروهکها با این شیوه، به جذب گروهی از انسانهای مذهبی یا در پی معنویت میپردازند. آنان با بهره گیری از کاستیهایی که در زندگی روزمره انسانها دیده میشود، به آموزههای خود رنگ و لعاب داده و جذابیت بخشیدهاند؛ مانند مغازهای که کالای بنجل خود را با نورپردازی و فن طراحی داخلی و … چنان برای خریدار جذاب جلو میدهد که هوش از سر او میپرد.
فرقهها نیز با حسن معاشرت و تظاهر به راستگویی و … که از آموزه ادیان الهی است و متأسفانه امروزه به دلایلی کم رنگ شده است، خود را بزک کرده و به جای ادیان الهی بر مردم غالب میکنند ؛ البته این به این معنا نیست که ادیان الهی و آسمانی خلأهای روحی و معنوی انسان ها را تأمین نمی کند، بلکه به این معناست که مبلغان ادیان الهی نتوانستهاند بسیاری از آموزهها و معارف ادیان آسمانی را به انسانها معرفی کنند که این ناتوانی، شامل مسلمانان نیز میشود که این حاصل کم کاری مبلغان و معرفان ادیان الهی است که البته این کم کاری، چیزی را از وظیفه انسانها نمیکاهد، زیرا همه انسانها موظفند که در پی حقیقت باشند و معارف الهی را دریابند، از اینرو باید تحقیق کنند و به کمک عقل که پیامبر درون است، به پیامبر بیرون یعنی انبیاء الهی و آموزههایشان دست یابند که این همان تقلیدی نبودن اصول دین است که اسلام بر آن تأکید میکند.
اسلام به ویژه مذهب شیعه، به همه نیازهای جسمی و روحی و معنوی انسان پرداخته و برای هر یک دستورهایی را بیان داشته است. این سخن تنها ادعا نیست، بلکه قطرهای از این پاسخِ به نیازهای روحی و معنوی، در کتاب مفاتیح الحیات جمع و ارائه شده است.
این نکته نیز مهم و قابل تأمل است که: بسیاری از فرقههایی را که متظاهر به اخلاق، تنها هنگامی چنین هستند که:
أ. یا در اقلیت و غربت هستند که این هم طبیعی است، برای جلب دیگران و حفظ آرامش خود به این تظاهر نیاز دارند.
ب. یا پیش از جذب مخاطبین خود چنین هستند، زیرا ابتدای کار است و در باغ سبز خود را به مخاطبان نشان میدهند.
2. ارضای هوای نفس:
دومین جذابیت فِرق انحرافی، آزادیهای نفسانی و بعضاً جنسی و … است. گروهکها با این جذابیتها، کسانی را جذب میکنند که در پی بیبند و باری و آزادی از همه قید و بندها هستند. کسانی یا از سختیگیریهای متحجرانه خسته شدهاند و از طرف دیگر بام افتادهاند یا توان کنترل هوای نفس خود را ندارند.
مسلکها متظاهر نیز برای این گروه، آزادیهایی را در نظر گرفتهاند که از جمله میتوان به اختلاط جنسهای مخالف، معاشرتها و معاشقهها و در نهایت آزادیهای جنسی اشاره کرد که از جمله احکام جنسی بهائیت است.
در بهائیت ازدواج با محارم، به جز با زن پدر منع نشده است. استمناء و همجنسگرایی مسکوت است و زنا نیز منبع درآمدی برای بیت العدل (مقر تشکیلات بهائیت در اسرائیل) در نظر گرفته شده است.
بحث حجاب نیز در بهائیت مطرح نیست، زیرا قره العین که از سران بابی بود، اولین زن ایرانی است که کشف حجاب کرد و بزک کرده در جمع مردان حاضر شد.
اختلاط زن و مرد که امروزه در جوامع مذهبی به ویژه ایران ترویج میشود نیز از رهآوردهای سفر قره العین، حسین علی بهاء و محمد علی بارفروشی به بدشت است؛ زیرا قره العین در بدشت، علاوه بر کشف حجاب، مجالس خصوصی با بهاء و قدوس داشت، به گونهای که تبدیل به شب نشینیها و … شده بود.
بر این اساس جذابیت فِرق یا از باب ناآگاهی مخاطبان و کم کاری معرفان ادیان است یا از باب غلبه هوای نفس بر عقل مخاطبان فِرق انحرافی.