پیامبر مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) در طلوع فجر جمعه 17 ربیع الاول 571 میلادی به دنیا آمد.
قرآن ایشان را با اسامی گوناگونی خطاب کرده است: یک مرتبه احمد و چهار مرتبه محمّد1، همچنین طه، یس، عبد الله و … البته علامه مجلسی 400 نام را ذکر کرده است.
از جمله کنیه های ایشان می توان به ابوالقاسم، ابوابراهیم، ابوالمکارم، ابوالفاضل اشاره کرد.
همچنین ایشان ملقب به رسول الله، سید المرسلین، رحمه للعالمین و خاتم النبین نیز هستند.
پدر ایشان، عبد الله فرزند عبد المطلب بن هاشم بود که همراه کاروانی تجاری به شام رفت و در مسیر بازگشت، در راه بیمار شده و در سن 25 سالگی در مدینه از دنیا رفت. مادرش حضرت، آمنه دختر وهب بن عبد المناف بود که به عفت، پاکدامنی و سایر صفات کمالیه شهرت داشت.
لازم به ذکر است که پدر و مادر و اجداد و جدات پدری و مادری پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله و سلم) تا حضرت آدم (علیه السلام) همه خدا پرست بودند، از این رو اصبغ بن نباته می گوید از امام علی شنیدم که فرمود: وَ اللَّهِ مَا عَبَدَ أَبِی وَ لَا جَدِّی عَبْدُ الْمُطَّلِبِ وَ لَا هَاشِمٌ وَ لَا عَبْدُ مَنَافٍ صَنَماً قَطُّ قِیلَ وَ مَا کَانُوا یَعْبُدُونَ قَالَ کَانُوا یُصَلُّونَ إِلَى الْبَیْتِ عَلَى دِینِ إِبْرَاهِیمَ مُتَمَسِّکِینَ بِهِ؛ از على- علیه السّلام- شنیدم که فرمود: به خدا سوگند! نه پدرم و نه جدّم عبد المطلب و نه هاشم و نه عبد مناف هیچ بتى را نپرستیدند. پرسیدند: پس چه مىپرستیدند؟ فرمود: به سوى کعبه نماز مىگزاردند و بر دین ابراهیم بودند و به آن چنگ زده بودن.»2
وقایع مهم روز ولادت حضرت محمد امین (صلی الله علیه و آله و سلم)
امالی صدوق و مناقب ابن شهر آشوب، وقایع خارق العاده ای را نقل کرده اند که به هنگام تولد پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) رخ داده است:
1. همه بتهای کعبه بر روی فرو ریختند.
2. ایوان کسری در مدائن لرزید و 14 بالکن آن فرو ریخت.
3. دریاچه ساوه فرو ریخت.
4. آتشکده فارس پس از هزاران سال فرو ریخت.
5. تاج پادشاهان سرنگون شد و زبانش در آن روز بند آمد.
6. نوری درخشید و آسمان مکه را روشن کرد.3
نبوت و رسالت پیامبر مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) با بشارت پیامبران پیشین، معجزه های فراوان و قرائن گوناگون اثبات شده است.
قرآن کریم هم از بشارت حضرت عیسی (علیه السلام) درباره تولد و رسالت پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله و سلم) سخن می گوید: «وَ إِذْ قالَ عیسَى ابْنُ مَرْیَمَ یا بَنی إِسْرائیلَ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیْکُمْ مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیَّ مِنَ التَّوْراهِ وَ مُبَشِّراً بِرَسُولٍ یَأْتی مِنْ بَعْدِی اسْمُهُ أَحْمَد؛ هنگامی را به یاد آورید که عیسی بن مریم (علیه السلام) گفت: ای بنی اسرائیل، من فرستاده خدا برای شما هستم که تورات را تصدیق می کنم و به پیامبری بشارت می دهم که در آینده خواهد آمد و اسم او احمد است.»4
هم از اعجاز قرآن سخن می گوید: «فَأْتُوا بِسُورَهٍ مِنْ مِثْلِهِ».5 البته همانگونه که نقل شده است، قرآن تنها معجزه پیامبر اسلام نیست. برای آگاهی از بیشتر، مقاله «معجزات پیامبر خاتم» را بخوانید.
هم ایشان را فرستاده ای امین می خواند: «إِنِّی لَکُمْ رَسُولٌ أَمینٌ».6 درباره قرائن و شواهدی که دلالت بر رسالت پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) دارد، در منابع گوناگون سخن گفته شده است.
خاتمیت پیامبر مکرم اسلام:
خاتمیت به این معنا که پیامبر اسلام، حضرت محمّد (صلی الله علیه و آله و سلم) آخرین پیامبر الاهی برای بشر است، از ضروریات اسلام است که همه مسلمانان مانند نماز و روزه بر آن باور دارند، زیرا در کتاب (قرآن) و سنت به آن پرداخته شده است:
1. قرآن کریم درباره خاتمیت پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید: «ما کانَ مُحَمَّدٌ أَبا أَحَدٍ مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَ خاتَمَ النَّبِیِّینَ وَ کانَ اللَّهُ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلیماً؛ محمّد (صلی الله علیه و آله و سلم) پدر هیچ یک از مردان شما نبوده و نیست؛ ولى رسول خدا و ختمکننده و آخرین پیامبران است و خدای سبحان بر همه چیز آگاه است.»7
2. امام صادق (علیه السلام) در باره احکام اسلام و حلالها و حرامهای این دین الاهی می فرماید: «حَلَالُ مُحَمَّدٍ حَلَالٌ أَبَداً إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَهِ وَ حَرَامُهُ حَرَامٌ أَبَداً إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَه». 8
3. هنگامی که حضرت محمد امین (صلی الله علیه و آله و سلم) برای غزوه راهی تبوک شد، امیرمؤمنان علی (علیه السلام) را برای جانشینی خود در مدینه برگزید؛ لیکن حضرت امیر که می خواستند در جنگ شرکت کنند، به حضرت فرمودند که آیا مرا در میان کودکان و زنان می گذاری؟ پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) پاسخی به امام علی (علیه السلام) فرمودند که میان شیعه و اهل سنت مشهور است: «ألا ترضى أن تکون منی بمنزله هارون من موسى إلّا أنه لا نبی بعدی؛ آیا راضی نیستی که نسبت به من همانند هارون به موسی باشی جز این که پیامبری پس از من نخواهد بود.»9
چرا بشریت به پیامبر دیگری نیاز ندارد:
1. بنا بر آن چه رسیده است، خدای سبحان 124 پیامبر برای هدایت بشر فرستاده است که از میان آنان، پنج تن، یعنی «نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و محمَد مصطفی (علیهم السلام و الصلاه).» پیامبران اولوالعزم الاهی هستند و برای همه بشریت مبعوث شده است. ایشان دین و شریعت تازه ای داشتند، هریک کتابی آسمانی آوردند و عهده دار مأموریت هدایت بشر بودند.
ایشان، فرستادگانی فرا منطقه ای و فرا قبیله ای بودند که برای همه بشر مبعوث شدند نه مانند پیامبران بنی اسرائیل که برای هدایت قوم و قبیله ای چون بنی اسرائیل فرستاده شده بودند. هر یک از آنان چون راه بلدی، بشر را به راه بلد دیگری تحویل دادند تا نوبت به پیامبر خاتم حضرت محمد امین (صلی الله علیه و آله و سلم) رسید و پنج مرحله تکامل انسان طی شد. پنج منتخب الاهی، در هر دوره و زمانی، به مقتضای نیاز انسان، مانند مراحل تحصیلی (پیش دبستانی، ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان، دانشگاه»، شریعت تازه و کتابی راهنما برای بشر آوردند تا نیازهای انسان را بر آورند.
با رسالت پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم)، قافله بشریت راه نهایی خود را برای رسیدن به سعادت یافت تا بتواند با بهره گیری از قرآن و سنت پیامبر مشکلات را از سر راه تکامل خود برداشته و به سر منزل مقصود برسد.
بر این اساس، نیامدن پیامبر جدید، معنایش این نیست که راه تکامل بسته شده، بلکه معنایش این است که بشریت با بعثت پیامبران، به مراحله ای از تکامل رسیده است که می تواند پس از حضرت محمّد (صلی الله علیه و آله و سلم) با استفاده از دستوراتش، راه تکامل معنوی را بپیماید.
برای آن که مختصری در باره جاودانگی اسلام بدانید، مقاله «آیا اسلام دینی جاودانه است؟» را بخوانید.
پانوشت:
1. سوره فتح، آیه 29؛ سوره محمد آیه 2؛ سوره احزاب آیه40؛ سوره آل عمران، آیه 144.
2. کمال الدین و تمام النعمه، ص 1، ص 174.
3. امالی صدوق، ص 285.
4. سوره صف، آیه 6.
5. سوره بقره، آیه 23..
6. سوره شعرا، آیه 125.
7. سوره احزاب، آیه 40.
8. الکافی، ج 1، ص 58.
9. فضائل الخمسه من الصحاح السته، ج 1، ص 220، 300، 308، 309، 313؛ مسند امام رضا (علیه السلام)، ج 1، ص 245.