سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سینه خردمند صندوق راز اوست و گشاده‏رویى دام دوستى و بردبارى گور زشتیهاست . [ یا که فرمود : ] آشتى کردن ، نهان جاى زشتیهاست و آن که از خود خشنود بود ناخشنودان او بسیار شود . [نهج البلاغه]
بشنو این نی چون حکایت می کند
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» زبان در آیینه دانش‏

کتاب‏هاى توضیح دهنده اوضاع اعجاب‏انگیز بدن که محصول تحقیقات و زحمات بسیارى از دانشمندان تاریخ و به خصوص روزگار فعلى است، درباره زبان و اهمیت این عضو در ارتباط با مسئله چشایى، خوردن غذا، گویایى، مسائلى را یادآورى مى‏کنند که انسان با توجه به آن مسائل به عظمت دستگاه آفرینش پى برده و با تمام وجود، خود را براى تواضع و خضوع در برابر صاحب خلقت و به وجود آورنده هستى، آماده مى‏کند و روى گردانى از آن پیشگاه مبارک را، کمال بى‏انصافى و عین ظلم مى‏داند.

از جمله وظایف مهم زبان، حسّ چشایى آن است که اگر نبود، موجود زنده از درک انواع مزه‏ها محروم بود.

گیرنده‏هاى حس چشایى، جوانه‏هاى چشایى هستند که بر روى زبان، کام، ستون‏هاى قدامى حلق و اپیگلوت قرار گرفته‏اند.

جوانه‏هاى چشایى شامل سلول‏هاى نگاهدارنده و سلول‏هاى عصبى پوششى هستند که مانند یک پیاز بر هم منطبقند، هر جوانه یک فرورفتگى یا حفره مرکزى موسوم به منفذ چشایى دارد.

رشته‏هاى عصبى وارد انتهاى عمقى جوانه شده و در مجاورت سلول‏هاى چشایى نور و اپیتلیال ختم مى‏شوند.

ممکن است تعداد زیادى گیرنده در یک پاپى وجود داشته باشد، محلول‏ها وارد منفذ مى‏شوند تا گیرنده‏ها را تحریک کرده و امواج عصبى تولید کنند.

چهار طعم اصلى وجود دارند:

1- شیرینى‏

2- ترشى‏

3- تلخى‏

4- شورى‏

بعضى مواد، گیرنده‏هاى لمس و حرارت و درد را در عصب سه قلو در زبان تحریک کرده و به این ترتیب بر روى طعم تأثیر مى‏گذارد.

مواد باید به حالت محلول باشند تا طعم آن‏ها احساس گردد، یکى از اعمال بزاق حل کردن مواد است، تا بتوانند جوانه‏هاى چشایى را تحریک کنند.

زبان، به طور یکسان در تمام نواحى خود به چهار طعم اصلى حساس نیست، عقب زبان به تلخى، نوک زبان به شیرینى، کناره‏هاى زبان به ترشى و نوک و دو طرف زبان به شورى حساس‏ترند «1».

خلقت زبان‏

در عظمت خلقت زبان، کتاب «کالبدشناسى توصیفى» عجایب و آثار قابل توجه و مسائل مهمّى به توضیح زیر نشان مى‏دهد:

زبان، عضوى است متحرک و مخروطى شکل از بالا به پایین مسطح و قاعده آن در عقب و نسبتاً غیر متحرک مى‏باشد و رأس آن در جلو و کاملًا متحرک است.

این عضو داراى دو سطح فوقانى و تحتانى و دو کنار جانبى و یک رأس و یک قاعده است و روى هم رفته مى‏توان براى آن دو قسمت قائل شد: یکى قسمت قدامى یا قسمت دهانى که به طور افقى قرار گرفته است و دیگرى قسمت خلفى یا حلقى که به طور عمودى در عقب قسمت اولى واقع است.

سطح فوقانى زبان‏

این سطح مانند تمام زبان داراى دو قسمت افقى و عمودى است، قسمت افقیش در دهان واقع و متوجّه سقف آن مى‏باشد و قسمت عمودیش در عقب و مواجه با حلق است.

در حدّ فاصل این دو قسمت، خط فرورفتگى است به نام شیار انتهایى که محل تقاطع دو شاخه مشکله آن، عمیق‏تر و خلفى‏تر از سایر قسمت‏هاى آن است و به سوراخ اعور، یا روزنه کور موسوم مى‏باشد.

در روى قسمت افقى این سطح اجزاى زیر دیده مى‏شود:

1- در خط وسط، شیار قدامى خلفى که از نوک زبان شروع و به سوراخ اعور ختم مى‏گردد، به اسم شیار میانى.

2- چین‏هایى که عرضاً قرار گرفته و عده آن‏ها زیاد است.

3- برآمدگى‏هایى که در تمام این سطح پراکنده بوده و از متفرعات مخاط زبانى است به نام حبّه‏هاى زبانى که عده‏اى از آن‏ها نسبتاً بزرگ و در جلوى شیار انتهایى واقع و روى هم رفته تشکیل زاویه حاده را مى‏دهند که فرجه آن به طرف جلو است و به هشت زبانى موسوم مى‏باشد و بالاخره پاره‏اى از حبه‏ها که کوچک‏ترند، در روى‏تمام قسمت افقى سطح فوقانى موجود مى‏باشد و ما در موقع شرح مخاط زبان به ذکر آن‏ها خواهیم پرداخت.

قسمت عمودى سطح فوقانى که متوجه به حلق است، غیر منظم و داراى غددى است که مجموع آن‏ها را لوزه زبانى مى‏نامند، بین انتهاى تحتانى این قسمت و غضروف مکبى که در عقب آن قرار دارد، سه چین مخاطى موجود مى‏باشد که‏ زبان را به غضروف مکبى متصل نموده و به چین‏هاى زبانى مکبى میانى و طرفى موسومند، بین چین‏هاى طرفى دو فرورفتگى است به نام حفره‏هاى زبانى مکبى.

سطح تحتانى زبان‏

وسعت آن از سطح فوقانى کمتر و متوجه به کف دهان مى‏باشد، این سطح توسط مخاط پوشیده شده و در روى آن قسمت‏هاى زیر دیده مى‏شود:

1- در وسط آن چین مخاطى برجسته‏اى است که از جلو به عقب کشیده شده و مهار زبان نامیده مى‏شود.

2- در جلو و در امتداد مهار، شیار نسبتاً عمیق قدامى خلفى وجود دارد که تقریباً تا نوک زبان ادامه پیدا مى‏کند.

3- انتهاى خلفى مهار، به برآمدگیى ختم مى‏گردد که در روى آن دو سوراخ مشاهده مى‏شود که منافذ مجارى وارتون مى‏باشند.

4- در طرفین مهار دو برآمدگى است که مربوط به وجود غدد زیر زبانى بوده و در روى هر یک، سوراخ‏هاى متعددى وجود دارد که منافذ مجارى مترشحه این غدد مى‏باشند.

5- بالاخره اورده نوک زبان که یکى در طرف راست و دیگرى در طرف چپ خط وسط از جلو به عقب کشیده شده و باعث برآمدگى مخاط سطح تحتانى زبان مى‏گردند.

کناره‏ها

گرد و مجاور دندان‏ها مى‏باشند و هر قدر از عقب به جلو نزدیک‏تر مى‏شویم نازک‏تر مى‏گردند.

قاعده‏

پهن و ضحیم بوده و به ترتیب از جلو به عقب با اجزاى زیر مجاور مى‏باشند:

1- عضلات فکى لامى و زنخى لامى.

2- استخوان لامى.

3- غضروف مکبى.

رأس‏

که از بالا به پایین پهن و در این شیارهاى سطوح فوقانى و تحتانى زبان، به یک دیگر منتهى مى‏گردند.

قسمت دوم ساختمان زبان‏

زبان از سه قسمت مختلف تشکیل شده است:

اول: اسکلت استخوانى لیفى‏

دوم: عضلات‏

سوم: مخاط

اسکلت استخوانى لیفى‏

این اسکلت شامل استخوان لامى و دو تیغه لیفى به نام غشاى لامى زبانى و غشاى میانى است.

غشاى لامى زبانى‏

تیغه لیفى است که عرضاً در ضخامت قسمت خلفى زبان قرار گرفته است.

این تیغه روى کنار فوقانى تنه استخوان لامى «در فاصله بین شاخ‏هاى کوچک» چسبیده و سپس به طرف بالا و کمى به جلو متوجه شده و در ضخامت زبان قرار مى‏گیرد، طول این غشا در خط وسط، تقریباً یک سانتى متر است.

غشاى میانى یا غشاى زبانى‏

تیغه لیفى است که در خط وسط و در سطح سهمى، عمود بر غشاى لامى زبان قرار دارد.

این تیغه بین دو عضله زنخى زبانى واقع است و به شکل داس کوچکى است که قاعده آن در روى وسط سطح قدامى غشاى لامى زبانى و روى کنار فوقانى استخوان لامى چسبیده است.

رأس آن تقریباً در حدود نوک زبان، بین عضلات مختلفه این عضو قرار دارد، کنار فوقانیش محدب و به موازات سطح فوقانى زبان مى‏باشد و از آن بیش از سه الى چهار میلى متر فاصله ندارد، کنار تحتانیش مقعر و مجاور الیاف عضله زنخى لامى است.

عضلات زبان‏

زبان داراى هفت عضله است، یکى از آن‏ها که به نام زبان فوقانى است فرد و بقیه زوج و هشت جفت مى‏باشند.

به استثناى عضلات عرضى زبان که کاملًا در داخل این عضو هستند، سایر عضلات زبان، به یکى از استخوان‏ها و یا اعضاى مجاور نیز چسبندگى دارند و از این جهت آن‏ها را مى‏توان به سه دسته تقسیم کرد:

دسته اول: آن‏هایى که مبدأشان به یکى از استخوان‏هاى مجاور متصل است، این سه دسته شامل سه زوج عضله مى‏باشند از این قرار:

1- زنخى زبانى‏

2- نیزه زبانى‏

3- لامى زبانى‏

دسته دوم: عضلاتى که مبدأشان در روى اعضاى مجاور، چسبندگى دارند و عبارتند از:

1- کامى زبانى‏

2- حلقى زبانى‏

3- لوزه زبانى‏

دسته سوم: عده‏اى که مبدأشان هم در روى اعضا و هم در روى استخوان‏هاى مجاور مى‏باشند، این دسته شامل عضله زبانى تحتانى و عضله زبانى فوقانى است.

1- زنخى زبانى‏

عضله‏اى است ضخیم و مثلثى شکل که رأس آن در جلو و قاعده‏اش مانند بادبزنى در داخل زبان پخش مى‏شود.

مبدأ: به توسط الیاف کوتاه وترى در روى زائده زنخى فوقانى استخوان فک اسفل مى‏چسبد.

مسیر: الیاف عضلانى از یکدیگر جدا شده و مانند بادبزنى به طرف سطح فوقانى زبان استخوان لامى متوجه مى‏گردند.

انتها:

1- الیاف قدامى یا فوقانى، قوسى را تشکیل مى‏دهند که به طرف جلو مقعر است و به رأس زبان منتهى مى‏گردند.

2- الیاف میانى که همه به مخاط سطح فوقانى و به غشاى لامى زبانى متصل مى‏گردند.

3- الیاف تحتانى یا خلفى در روى کنار فوقانى تنه استخوانى لامى مى‏چسبند.

مجاورات: سطح داخلى آن، مجاور عضله همنام طرف مقابل است و بین آن‏ها در طرف بالا، غشاى میانى و در طرف پایین نسج سلولى قرار دارد، سطح خارجى آن مجاور با غده تحت زبانى و مجراى وارتن و شریان زبانى عصب زیر زبانى و عضلات لامى زبانى و نیزه زبانى تحتانى مى‏باشند، کنار قدامى‏اش مقعر و مجاور با مخاط سطح تحتانى زبان است، کنار تحتانى آن روى عضله زنخى لامى تکیه مى‏کنند.

عمل: الیاف قدامى نوک زبان را به طرف پایین و عقب مى‏کشانند، الیاف میانى زبان را به جلو مى‏برند، الیاف خلفى یا تحتانى زبان و استخوان لامى را به بالا و جلو مى‏کشانند و در صورتى که کلیه الیاف این عضله بالاتفاق منقبض گردند، زبان را به طرف کف دهان مى‏گسترانند!!

عصب: شاخه‏هایى است از عصب زیر زبانى.

2- نیزه زبانى‏

عضله‏اى است طویل و نازک که از زائده نیزه به قسمت طرفى زبان کشیده شده است.

مبدأ: در روى نقاط ذیل مى‏چسبد:

1- روى قسمت قدامى خارجى نوک زائده نیزه استخوان گیجگاه.

2- روى رباط نیزه فکى.

3- در بعضى موارد روى زاویه فک اسفل و مجاور آن، روى کنار خلفى این استخوان.

مسیر: عضله به طرف پایین و جلو و خارج متوجه شده در حدود انتهاى خلفى کنار طرفى زبان به دو دسته الیاف فوقانى و تحتانى تقسیم مى‏گردد.

انتها:

1- الیاف فوقانى به شکل بادبزنى در روى سطح فوقانى زبان پخش مى‏گردند، این الیاف در طرف عقب عرضاً قرار دارند و هر چه به طرف نوک زبان نزدیک‏تر شوند، بیشتر به طرف داخل و جلو متمایل مى‏گردند و بالاخره، کلیه آن‏ها روى غشاى میانى منتهى مى‏شوند، باید دانست که خارجى‏ترین این دسته در امتداد کنار طرفى زبان تا نوک این عضو کشیده مى‏شوند.

2- الیاف تحتانى از میان رشته‏هاى عضلات لامى زبان و زبانى تحتانى عبور نموده و به غشاى میانى اتصال مى‏یابند.

مجاورات: این عضله از طرف خارج با غدّه بنا گوشى و عضله رجلى داخلى و مخاط زبانى و عصب زبانى مجاور است و از طرف داخل با رباط نیزه لامى و عضله تنگ کننده فوقانى حلق و عضله لامى زبانى مجاورت دارند.

عمل: زبان را به طرف بالا و عقب مى‏کشانند.

عصب:

1- شعبه‏اى از عصب زیر زبانى.

2- شعبه‏اى از عصب صورتى.

3- لامى زبانى‏

عضله‏اى است پهن و نازک و چهار گوش که در قسمت طرفى و تحتانى زبان قرار دارد.

مبدأ: در روى نقاط زیر مى‏چسبد:

1- روى تنه استخوان لامى مجاور شاخ کوچک آن.

2- روى سطح فوقانى شاخ بزرگ و در طول کنار خارجى آن.

مسیر: الیاف عضلانى به طرف بالا و کمى به جلو متوجه شده و وقتى که به کنار طرفى زبان رسیدند تغییر جهت داده و تقریباً افقاً به طرف داخل و جلو متوجه شده و از یک دیگر دور مى‏شوند.

انتها: این الیاف در ضخامت زبان با رشته‏هاى فوقانى عضله نیزه زبانى مخلوط شده و به اتفاق آن‏ها در روى غشاى میانى متصل مى‏گردند.

باید دانست که در بعضى اوقات این عضله، شامل دو دسته الیاف مجزا از یکدیگر مى‏باشند، یکى: به نام قاعده زبانى که از تنه استخوان لامى مجزا مى‏گردد و دیگرى: شاخى زبانى که مبدأ آن در روى شاخ بزرگ استخوان لامى است و اغلب در بین این دو دسته فاصله‏اى موجود است که در صورت تشریح دقیق، ممکن است شریان را نیز در این فاصله مشاهده کرد.

مجاورات: سطح عمقى آن با عضلات تنگ کننده میانى حلق و زبانى تحتانى و زنخى زبانى و شریان زبانى مجاور است و شریان به طور مایل از عقب به جلو و از پایین به بالا کشیده شده است، اما سطحاً این عضله با عضلات فکى لامى و نیزه لامى و دو بطنى و غده تحت فکى و مجراى وارتن و اعصاب زبانى و زیر زبانى مجاور است.

عمل: عضلات لامى زبانى چپ و راست، بالاتفاق زبان را به طرف پایین مى‏کشانند.

عصب: شاخه‏اى از عصب زیر زبانى.

4- کامى زبانى‏

عضله‏اى است نازک و طویل که در ضخامت ستون قدامى لوزه قرار دارد.

مبدأ: روى سطح تحتانى شراع الحنک، یعنى در روى سطح تحتانى نیام کامى مى‏چسبد.

مسیر: الیاف عضلانى به طرف پایین و جلو ممتد گشته و قوسى را تشکیل مى‏دهند که تقعّر آن به جلو و بالاست.

انتها: الیاف این عضله در حدود قاعده زبان از یکدیگر دور شده عده‏اى عرضاً و پاره‏اى طولًا پیش رفته و با الیاف عضله نیزه زبانى، یکى مى‏گردند.

مجاورات: قسمت عمده این عضله، مجاور مخاط است و چنان که مى‏دانید قسمتى از تنه آن در جلو لوزه قرار دارد.

عمل: زبان را به بالا و عقب مى‏کشانند.

عصب: شعبه‏اى است از عصب صورتى، ولى در حقیقت، عصب این عضله، شاخه‏اى است از عصب ریوى معدى که به توسط عصب پیوندى حفره و لامى آن داخل در عصب صورتى مى‏گردد.

5- حلقى زبانى‏

عضله‏اى است نازک که در حقیقت از متفرعات عضله تنگ‏کننده فوقانى حلق مى‏باشد.

مبدأ: چنان که گفته شد الیاف آن جزئى از عضله تنگ کننده فوقانى است.

انتها: الیاف فوقانى با رشته‏هایى از عضلات کامى زبانى و نیزه زبانى در ضخامت زبان مختلف مى‏گردند، ولى الیاف تحتانى آن پس از آن که از زیر عضله لامى زبان عبور کردند با رشته‏هایى از عضله زبانى تحتانى یکى مى‏شوند.

مجاورات: قسمتى از این عضله در زیر عضله لامى زبانى قرار دارد.

عمل: زبان را به عقب و بالا مى‏کشانند.

عصب: شعبه‏ایست از عصب زیر زبانى.

6- لوزه زبانى‏

عضله‏اى است پهن و بسیار نازک که همیشه نیز موجود نیست.

مبدأ: روى سطح خارجى پوشه لوزه اتصال مى‏یابد.

مسیر: الیاف آن به طرف جلو و پایین متوجه مى‏شوند.

انتها: عضله در ضخامت قاعده زبان تغییر جهت داده و عرضاً متوجه خط وسط گردیده و در این نقطه با الیاف عضله طرف مقابل، متقاطع مى‏گردند.

مجاورات: این عضله ابتدا در سطح خارجى لوزه قرار دارد، ولى در ضخامت زبان در زیر عضله زبانى فوقانى واقع است.

عمل: بالا برنده قاعده زبان مى‏باشد.

عصب: شعبه‏اى از عصب سه زیر زبانى است.

7- زبانى فوقانى‏

تنها عضله فرد زبان است که به شکل تیغه نازکى در زیر مخاط سطح فوقانى زبان از قاعده تا رأس این عضو کشیده شده است:

مبدأ: این عضله از سه دسته الیاف میانى و طرفى تشکیل شده است از این قرار:

1- دسته میانى که در روى غضروف مکبى و چین زبانى مکبى میانى مى‏چسبد.

2- دسته‏هاى طرفى که در روى دو شاخ کوچک استخوان لامى اتصال مى‏یابند.

مسیر: دسته‏هاى نامبرده به طرف جلو و بالا و داخل متوجه شده و کمى نیز به عرض آن‏ها افزوده مى‏گردد و بالاخره با یک دیگر مخلوط گشته و تشکیل تیغه واحدى را مى‏دهند.

مجاورات: سطحاً با مخاط زبان و عمقاً با سایر عضلات زبان که در زیر آن قرار دارند، مجاور است و در طرفین آن عضلات کامى زبانى و حلقى زبانى و نیزه زبانى واقع‏اند.

عمل: نوک زبان را به بالا و عقب مى‏کشانند و در نتیجه این عضو را کوتاه مى‏نمایند.

عصب: شعبه‏اى است از عصب زیر زبانى.

8- زبانى تحتانى‏

عضله‏اى است نازک و مسطح و طویل که در سطح تحتانى زبان قرار دارد.

مبدأ: روى شاخ کوچک استخوان لامى مى‏چسبد و نیز عده‏اى از الیاف حلقى زبانى و نیزه‏اى زبانى به آن ملحق مى‏گردند.

مسیر: عضله به طرف جلو و بالا متوجه شده و قوسى را مى‏پیماید که تقعر آن به طرف پایین و جلو است.

انتها: در روى سطح عمقى مخاط نوک زبان اتصال مى‏یابد.

مجاورات: این عضله در زیر عضله نیزه زبانى و بین عضلات زنخى زبانى «در طرف داخل» و لامى زبانى «در طرف خارج» قرار دارد.

عمل: زبانى را پایین آورده و به عقب مى‏کشاند و در نتیجه آن را کوتاه مى‏نماید.

عصب: شعبه‏اى از عصب زیر زبانى.

9- عرضى‏

عضله‏اى است نازک که عرضاً از خط وسط تا کنار زبان کشیده شده است.

شخص چند ساعتى غذا نخورده باشد سفید یا سفید زرد رنگ است.

حبّه‏هاى زبان‏

سطح مخاط زبان صاف و هموار نیست، بلکه داراى برآمدگى‏هایى است به نام حبّه زبانى که بر حسب شکلشان به چند دسته تقسیم مى‏شوند از این قرار:

1- حبّه‏هاى کاسى شکل که حجمشان از سایر حبه‏ها بزرگ‏تر و در وسط هر یک، برآمدگى مدورى است که دور آن را نیز شیارى احاطه نموده است، عدّه آن‏ها معمولًا نُه است و در جلوى شیار انتهایى و محاذات آن قرار گرفته‏اند و تشکیل هشت زبانى را مى‏دهند.

2- حبّه‏هاى قارچى شکل که مانند قارچ است که از سر حجیم و یک پایه باریکى تشکیل شده است، عدّه آن‏ها یکصد و پنجاه الى دویست عدد است که بیشترشان روى سطح فوقانى زبان در جلوى هشت زبانى پراکنده‏اند.

3- حبه‏هاى نخى شکل، برآمدگى‏هاى استوانه یا مخروطى شکل فوق العاده کوچکى هستند که از رأس آن‏ها استطاله نخى شکل متنوع مى‏گردد، این حبه‏ها نیز در جلوى هشت زبانى واقعند.

4- حبه‏هاى نیم کروى- بسیار کوچک و در تمام مخاط زبان پخش مى‏باشند.

ساختمان مخاط زبان‏

این مخاط علاوه بر عروق و اعصاب که بعداً ذکر مى‏شود داراى قسمت‏هاى‏ ذیل است:

الف: مخاط به طور کلى که مانند کلیه مخاطهاى بدن از دو طبقه عمقى کوریون و سطحى «پوششى» تشکیل شده است.

ب- غدد، که خود به دو نوعند: یکى غدد فولیکولر و دیگر غدد مخاطى.

1- غدد فولیکولر که چنان که در شکل خارجى زبان ذکر شد، در عقب هشت زبانى قرار گرفته و مجموعشان را لوزه زبانى مى‏نامند.

2- غدد مخاطى که غدد خوشه‏اى هستند و مانند سایر غدد خوشه‏اى دهان مى‏باشند.

روى هم رفته مجموعه این غدد شبیه به نعل اسبى است که قسمت میانى آن روى ثلث خلفى سطح فوقانى زبان قرار گرفته و شاخه‏هاى این نعل در امتداد کناره‏هاى زبان واقع است.

انتهاى شاخه در روى سطح تحتانى زبان و مجاور رأس آن مى‏باشد و بدین ترتیب مى‏توان آن‏ها را به سه دسته تقسیم کرد: یکى: دسته خلفى که فرد و میانى است و در عقب هشت زبانى قرار دارد و دیگرى: دسته طرفى که به موازات دو کنار زبان از حبه‏هاى کاسه‏اى شکل تا نوک زبان کشیده شده است، سوم: دسته قدامى تحتانى یا دسته نوک زبان که در سطح تحتانى این عضو و در طرفین خط وسط واقع مى‏باشند. این دسته را به اسم غده بلانده یا غده نون نیز مى‏نامند.

ج- جوانه‏هاى ذائقه، این جوانه‏ها مخصوص مخاط زبان‏اند و در ضخامت طبقه پوششى آن قرار گرفته و در حقیقت عضو اصلى ذائقه مى‏باشند.

هر یک از این جوانه‏ها به شکل بطرى‏اى است که ته آن روى کورین قرار گرفته و گلوى آن عموداً از طبقه‏هاى مختلفه سطحى پوششى عبور نموده و بالاخره، دهانه آن در روى سطح آزاد مخاط قرار دارد، از این دهانه چندین استطاله نخى‏

شکل خارج مى‏گردد به نام مژگان ذائقه.

این جوانه‏ها فقط در دو نقطه یافت مى‏شوند:

اول: روى حبه‏هاى کاسى شکل.

دوم: روى حبه‏هاى قارچى شکل.

و بدین ترتیب محل آن‏ها در روى کناره‏هاى زبان و دو سوم قدامى کاسى سطح فوقانى این عضو و به خصوص در حدود هشت زبانى است.

اگر قطع عمودى از یک حبه شکل ملاحظه مى‏شود که جوانه‏هاى نامبرده به خصوص در سطوح طرفى حبه‏ها قرار دارند، ولى مکان آن‏ها در روى جعبه‏هاى قارچى شکل فقط در حدود انتهاى آزاد یا رأسشان مى‏باشند.

عروق و اعصاب زبان‏

اول، شرائین: شریان عمده این عضو شریان زبانى مى‏باشد (شاخه‏اى از شریان سبات خارجى) که در زیر عضله لامى زبانى قرار دارد و از آن دو شاخه عمده مجزا مى‏گردد که در ضخامت عضلات زبان پخش مى‏شوند، یکى به نام شاخه پشتى زبان و دیگرى موسوم به شاخه نوک زبان.

شرایین فرعى عبارتند از: شاخه‏هایى از شرایین کامى تحتانى (شعبه‏اى از شریان صورتى) و حلقى صعودى (شعبه‏اى از شریان سبات خارجى).

دوم، آورده: بیشتر وریدهاى زبان در سطح خارجى عضله لامى زبان قرار گرفته و بعضى نیز در سطح داخلى این عضله واقع‏اند، با این آورده با یکدیگر جمع شده، ورید زبانى را تشکیل مى‏دهند که معمولًا با واسطه تنه وریدى درقى زبانى صورتى، به ورید وداج داخلى منتهى مى‏گردند.

سوم، عروق لنفاوى: عروق لنفاوى نوک زبان، به غدد لنفاوى زیر چانه منتهى مى‏گردند، ولى عروق لنفاوى سایر قسمت‏هاى این عضو به غدد لنفاوى تحت‏ فکى و غدد قدامى زنجیر وداج داخلى منتهى مى‏گردند.

چهارم، اعصاب: اعصاب زبانى دو نوع تقسیم مى‏شوند از این قرار:

یک: اعصاب محرکه که شعبى از اعصاب صورتى و زیر زبانى مى‏باشند.

اعصاب عضلات نیزه زبانى و کامى زبانى و گاهى نیزه زبان تحتانى، شاخه‏هایى از عصب صورتى هستند و به علاوه کلیه عضلات زبان از عصب زیر زبانى، عصب مى‏گیرند.

دو اعصاب حسى که شاخه‏هایى از اعصاب زبانى و زبانى حلقى و ریوى معدى مى‏باشند.

1- عصب زبانى «شاخه عصب فک اسفل» قسمتى از مخاط را که در جلوى هشت زبانى است عصب مى‏دهد.

2- عصب زبانى حلقى در ناحیه حبه‏هاى کاسى شکل و قسمتى از مخاط زبان که در عقب هشت زبانى قرار دارد پخش مى‏شود.

3- عصب ریوى معدى با واسطه عصب حنجره فوقانى مخاط، چین‏ها و حفره‏هاى زبانى مکبى را عصب مى‏دهد.

باید دانست که عموم این اعصاب در ناحیه زبان داراى خاصیّت حس عمومى «حسى» و خصوصى «حساسه» مى‏باشند و در سه نقطه مختلف مخاط زبان پخش مى‏شوند:

1- در روى حبه‏هاى کاسى شکل.

2- در داخل جوانه‏هاى ذائقه.

3- در داخل غدد زبانى‏ «2».

عزیزانى که در جستجوى حق و حقیقت هستید و مى‏خواهید به خیر دنیا و آخرت برسید و هماى سعادت و خوشبختى را براى ابد در آغوش جان بگیرید، در صفحات گذشته، عظمت خلقت زبان را یافتید و دانستید که خداى عزوجل چه قدرتى در آفرینش زبان تجلّى داده، بجاست که از این نعمت بسیار مهم الهى به طور صحیح استفاده شود و از خرج کردن آن در مواضعى که حضرت او نمى‏پسندد جداً خوددارى کرد.

بنده، اگر بخواهد شکر این نعمت بى‏نظیر را به پیشگاه حضرت حق ادا کند، در درجه اوّل باید از گناهان مربوط به این عضو و حتى از سخنان بى‏فایده و بیهوده سکوت کند و در درجه بعد به بیان حق در تمام زمینه‏هاى لازم اقدام نماید، چنانچه حضرت صادق علیه السلام در ابتداى روایت مى‏فرمایند:

سکوت و حرف نزدن، شعار زندگى آن کسانى است که در حقایق ثابت و محقق، بررسى و رسیدگى کامل کرده‏اند.

آرى، صمت و خاموشى طریقه اهل تحقیق است و شعار کسانى است که به چشم بصیرت در احوال گذشته‏ها نظر کنند و تغییرات و تبدیلات که بر انبیا و ملوک و اشقیا و سعدا واقع شده تفکّر نمایند، چه معلوم است که این چنین نظر، موجب حیرت است و حیرت و تعجب موجب صمت و سکوت، سکوت از شکوه، سکوت از یاوه‏گویى، سکوت از هر نوع دروغ و غیبت و تهمت و باطل‏گویى و از همه مهم‏تر سکوت در برابر قضا و قدر الهى.

البته، سکوت و صمت زائد بر این از طاقت عموم بیرون است، به همین خاطر فرمود: وجَفَّ الْقَلَمُ بِهِ.

 

 

پی نوشت ها:

 

 

______________________________

 

(1)- فیزیولوژى انسان: 174.

(2)- کالبدشناسى توصیفى نوشته استادان دانشکده پزشکى، کتاب ششم ص 103 تا 116 به نقل از لغت زبان «لغت نامه دهخدا».

 



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( یکشنبه 93/5/12 :: ساعت 3:30 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

مرنجان و مرنج
عزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) است
سعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلام
سبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)
یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)
آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟
ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلام
پیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام در آیینه زیارت
پیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!
نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 389
>> بازدید دیروز: 133
>> مجموع بازدیدها: 1366574
» درباره من

بشنو این نی چون حکایت می کند

» فهرست موضوعی یادداشت ها
دینی و مذهبی[871] . عشق[360] . آشنایی با عرفا[116] . جدایی از فرهنگ[114] . موسیقی[66] . داستانک[2] . موعود . واژگان کلیدی: بیت المال . صحابی . عدالت . جزیه . جنایات جنگ . حقوق بشردوستانه . حکومت . خراج . علی علیه‏السلام . لبنان . مالیات . مصرف . مقاله . منّ و فداء . ادیان . اسرای جنگی . اعلان جنگ . انصاری . ایران . تقریب مذاهب . جابر .
» آرشیو مطالب
نوشته های شهریور85
نوشته های مهر 85
نوشته زمستان85
نوشته های بهار 86
نوشته های تابستان 86
نوشته های پاییز 86
نوشته های زمستان 86
نوشته های بهار87
نوشته های تابستان 87
نوشته های پاییز 87
نوشته های زمستان87
نوشته های بهار88
نوشته های پاییز88
متفرقه
نوشته های بهار89
نوشته های تابستان 89
مرداد 1389
نوشته های شهریور 89
نوشته های مهر 89
آبان 89
آذر 89
نوشته های دی 89
نوشته های بهمن 89
نوشته های اسفند 89
نوشته های اردیبهشت 90
نوشته های خرداد90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد90
نوشته های شهریور90
نوشته های مهر 90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد 90
نوشته های مهر 90
نوشته های آبان 90
نوشته های آذر 90
نوشته های دی 90
نوشته های بهمن 90
نوشته های اسفند90
نوشته های فروردین 91
نوشته های اردیبهشت91
نوشته های خرداد91
نوشته های تیرماه 91
نوشته های مرداد ماه 91
نوشته های شهریور ماه91
نوشته های مهر91
نوشته های آبان 91
نوشته های آذرماه91
نوشته های دی ماه 91
نوشته های بهمن ماه91
نوشته های بهار92
نوشته های تیر92
نوشته های مرداد92
نوشته های شهریور92
نوشته های مهر92
نوشته های آبان92
نوشته های آذر92
نوشته های دی ماه92
نوشته های بهمن ماه92
نوشته های فروردین ماه 93
نوشته های اردیبهشت ماه 93
نوشته های خردادماه 93
نوشته های تیر ماه 93
نوشته های مرداد ماه 93
نوشته های شهریورماه93
نوشته های مهرماه 93
نوشته های آبان ماه 93
نوشته های آذرماه 93
نوشته های دیماه 93
نوشته های بهمن ماه 93
نوشته های اسفند ماه 93
نوشته های فروردین ماه 94
نوشته های اردیبهشت ماه94
نوشته های خرداد ماه 94
نوشته های تیرماه 94
نوشته های مرداد ماه 94
نوشته های شهریورماه94
نوشته های مهرماه94
نوشته های آبان ماه94

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
پیام شهید -وبگاه شهید سید علی سعادت میرقدیم
کنج دل🩶
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
دانشجو
(( همیشه با تو ))
بر بلندای کوه بیل
گل رازقی
نقاشخونه
قعله
hamidsportcars
ir-software
آشفته حال
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سرباز ولایت
مهندس محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
بهارانه
*تنهایی من*
بلوچستان
تیشرت و شلوارک لاغری
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
کشکول
قدم بر چشم
سه ثانیه سکوت
نگارستان خیال
گنجدونی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
Mystery
ermia............
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
اسیرعشق
چشمـــه ســـار رحمــت
||*^ــــ^*|| diafeh ||*^ــــ^ *||
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
جلال حاتمی - حسابداری و حسابرسی
بهانه
صراط مستقیم
تــپــش ِ یکــ رویا
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سلحشوران
گیاه پزشکی 92
مقبلی جیرفتی
تنهایی افتاب
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
تنهای93
سارا احمدی
فروشگاه جهیزیه و لوازم آشپزخانه فدک1
.: شهر عشق :.
تا شقایق هست زندگی اجبار است .
ماتاآخرایستاده ایم
هدهد
گیسو کمند
.-~·*’?¨¯`·¸ دوازده امام طزرجان¸·`¯¨?’*·~-.
صحبت دل ودیده
دانلود فایل های فارسی
محقق دانشگاه
ارمغان تنهایی
* مالک *
******ali pishtaz******
فرشته پاک دل
شهیدباکری میاندوآب
محمدمبین احسانی نیا
کوثر ولایت
سرزمین رویا
دل نوشته
فرمانده آسمانی من
ایران
یاس دانلود
من.تو.خدا
محمدرضا جعفربگلو
سه قدم مانده به....
راز نوشته بی نشانه
یامهدی
#*ReZa GhOcCh AnN eJhAd*#(گوچـی جـــون )
امام خمینی(ره)وجوان امروز
فیلم و مردم
پیکو پیکس | منبع عکس
پلاک صفر
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
اسیرعشق
دل پرخاطره
* عاشقانه ای برای تو *
farajbabaii
ارواحنا فداک یا زینب
مشکات نور الله
دار funny....
mystery
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
گل یا پوچ؟2
پسران علوی - دختران فاطمی
تلخی روزگار....
اصلاحات
گل خشک
نت سرای الماس
دنیا
دل پر خاطره
عمو همه چی دان
هرکس منتظر است...
سلام محب برمحبان حسین (ع)
ادامس خسته من elahe
دهکده کوچک ما
love
تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم
گروه اینترنتی جرقه داتکو
مدوزیبایی
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
Tarranome Ziba
پاتوق دختر و پسرای ایرونی
اسرا
راه زنده،راه عشق
وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده)
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
حسام الدین شفیعیان
عکسهای سریال افسانه دونگ یی
ܓ✿ دنـیــــاﮮ مـــــــن
Hunter
حسام الدین شفیعیان
دهکده علم و فناوری
اسیرعشق
دختر باحال
*دلم برای چمران تنگ شده.*
♥تاریکی♡
به یادتم
باز باران با محرم
تنهایی ..............
دوستانه
هرچه می خواهد دل تنگم میذارم
زندگی
نیلوفر مرداب
فقط طنزوخنده
تینا!!!!
شیاطین سرخ
my love#me
سرزمین خنگا
احکام تقلید
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
فوتسال بخش جنت (جنت شهر )
حقیقت صراط
...دیگه حسی نمونده
زیر اسمان غربت
شهید علی محسنی وطن
سکوت(فریاد)
عاشقانه ها
خودمو خدا تنها
دانستنی های جالب
ermia............
حجاب ایرانی
عرفان وادب
دل خسته
عاشقانه های من ومحمد
هر چه میخواهد دله تنگت بگو . . .
sharareh atashin
mehrabani
khoshbakhti
______>>>>_____همیشگی هااا____»»»»»_____>>>>
دخترونه
قلبی خسته ازتپیدن
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
تینا
مذهب عشق
مناجات با عشق
داستان زندگی من
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
عاشق فوتبال
کشکول
حاج آقا مسئلةٌ
صدا آشنا
کد بانوی ایرانی
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
« یا مهدی ادرکنی »
وبلاگ تخصصی کامپیوتر - شبکه - نرم افزار
::::: نـو ر و ز :::::
توکای شهر خاموش

.: اخـبـار فـنـاوری .:
Biology Home
شــــــــــــــهــــدای هــــــــــــــســـتــه ایـــــــــــــ
مثبت گرا
تک آندروید
امروز
دانستنی / سرگرمی / دانلود
°°FoReVEr••
مطلع الفجر
سنگر بندگی
تعصبی ام به نام علی .ع.
تنهایی.......
دلـــــــشــــــــکســـــته
عاشقانه
nilo
هر چی هر چی
vida
دلمه پیچ, دستگاه دلمه پیچ Dolmer
هسته گیر آلبالو
آرایشگری و زیبایی و بهداشت پوست
عکس های جالب و متحرک
مرکز استثنایی متوسطه حرفه ای تلاشگران بیرجند
دیجی بازار
نمونه سوالات متوسطه و پیش دانشگاهی و کارشناسی ارشد
bakhtiyari20
زنگ تفریح
گلچین اینترنتی
روستای اصفهانکلاته
پایه عکاسی مونوپاد و ریموت شاتر بلوتوث
سرور
عاطفانه
سلام
بخور زار
اشک شور
منتظران

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان





































































































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب