در آن روزگار تمام مراکز مسلمان نشین داراى کتابخانه هاى بسیار مجهز بود که بعضى از آنها مانند کتابخانه بیت الحکمة بغداد بیش از چهار میلیون کتاب داشت.
علاوه بر آن کتابخانه ها، مساجد و بیمارستانها و ادارات و منازل شخصى داراى کتابخانه بود و درب آن به روى مراجعان به راحتى باز بود و غیر از آن، هر کس از دانش و علم بهره داشت در منزل خودش داراى کتابخانهاى مخصوص بود که در هنر مربوط به خودش از آن کتب استفاده مىکرد.
ایران آن روز از تمام مناطق مسلمان نشین، کتابخانه و دانشمند بیشتر داشت و فعالیت ایرانیان در علوم به قدرى چشمگیر بود که اکثر کتب علمى اسلامى در تمام فنون به دست ایرانیان تألیف شده است.
جرجى زیدان مىگوید:
خراسان بیش از تمام ممالک اسلامى داراى مدرسه و کتابخانه شد و از آن رو به دیار علم و ادب معروف گشت، با این وصف اطلاعات مهمى از کتابخانههاى خراسان در دست نیست، فقط یاقوت حموى مىگوید: در سال 616 هجرى در مرو شاه جهان از شهرهاى نامى خراسان ده کتابخانه عمومى دیدم که مانند آن در هیچ جاى دنیا یافت نمىشد!
کتابهاى بسیار عالى در آنجا بود و تنها در یکى از آن کتابخانه ها دوازده هزار جلد کتاب موجود بود، یاقوت در پایان مقاله اش مى گوید: من معلومات خود را آن کتابها استفاده کردم.
در ماوراء النهر نیز کتابخانه هایى بوده است، از آن جمله کتابخانه بخارا که از قرار مشهور ابن سینا علم خود را از آنجا اقتباس نمود و مؤسس آن نوح بن منصور بود، شیخ الرئیس مى گوید: کتابهایى در آن کتابخانه دیدم که مردم نامش را هم نشنیده اند و مانند آن را من ندیده بودم!
خواجه طوسى در مراغه کتابخانه اى دایر کرد که چهار صد هزار جلد کتاب در آن بوده است.
تا آنجا که ما تحقیق کردهایم کتابخانه هاى عمومى اسلامى اینها بوده و البته مسجدها و بیمارستانها و مدرسه ها کتابخانه هایى داشتند که بعضى از آنان از حیث شماره کتاب مهمتر از کتابخانه هاى عمومى بوده است و از خود مدیران و کتابدارهایى داشته است و فهرست و صورتهایى براى کتابهاى آن تهیه کرده بودند.
به علاوه بزرگان و دانشمندان نیز کتابخانه هاى مهم خصوصى داشتهاند از آن جمله کتابخانه مشهور صاحب بن عباد که چهار صد شتر آن را حمل مىکرد.
افرایم طبیب مصرى پس از مردن خود بیست هزار جلد کتاب از خود باقى گذاشت و موفق بن مطران ده هزار جلد کتاب از خود بر جاى گذاشت، بعلاوه سه کاتب براى او کتاب استنساخ مىکردند، در کتابخانه امین الدوله بیست هزار جلد کتاب بوده است و همینطور در کتابخانه فتح بن خاقان و ابن قفطى و غیره کتابهاى بسیار بوده است.
در اینجا براى قدردانى از مسلمانان صدر اول و زمان کمى بعد از آنان لازم است به نام بعضى از کتابخانه ها و تعداد کتب آنها اشاره شود.
بیت الحکمة بغداد 000، 4000
سلطنتى قاهره 000، 1000
طرابلس شام 000، 3000
الحکمة قرطبه 000، 400
مراغه 000، 400
دارالحکمة قاهره 000، 100
شاپور بغداد 000، 10
گوستاولوبون فصل مهمى از کتابش را اختصاص به زحمات طاقت فرساى مسلمانان به تشویق پیامبر صلى الله علیه و آله و قرآن و اولیاى اسلام نسبت به علم داده و مىگوید:
مسلمانان در علومى چون: زبان، فلسفه، ادب، تاریخ، رجال، ریاضى، هیئت، جغرافیا، فیزیک، شیمى، ساختن کاغذ، انواع اسلحه، علم طب، صنعت، نقاشى، فنون متعلقه به فلزات و احجار کریمه، عملیات متعلقه به چوب و عاج، فن خاتم کارى، شیشه آلات، صنعت ساختن اشیا و ظروف، قماش و پارچه و علوم منشعب از قرآن به پیشرفتهاى شگرفى نائل شدند، در حدى که در تمام علوم اروپائیان محتاج به آنان شدند و از سفره پر برکت آنان بهره ها برده و علت پیشرفت تمدن کنونى شدند!!
در هر صورت به فرموده حضرت صادق علیه السلام یک مرحله از زکات گوش، استماع علم است، علمى که باعث بیدارى، اکتشاف، کمک به خلق و تنظیم معیشت و به فرموده پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله آبادکننده دنیاست.