امام باقر علیه السلام مردم را در رابطه با قرآن به سه گروه تقسیم مىکند که دو گروه آنان را مردود مىشمارد و یک گروه دیگر را به حقیقت اهل قرآن معرفى مىنماید.
آن حضرت مىفرماید:
«قُرَّاءُ القُرآنِ ثَلَاثَةٌ: رَجُلٌ قَرَأَ القُرانَ فَاتَّخَذَهُ بِضَاعَةً وَاسْتَدَرَّ بِهِ المُلُوکَ وَاستَطَالَ بِهِ عَلَى النّاسِ، وَرَجُلٌ قَرَأَ القُرآنَ فَحَفِظَ حُرُوفَهُ، وَضَیَّعَ حُدُودَهُ وَأَقَامَهُ إقَامَةَ القِدْحِ فَلَا کَثَّرَ اللَّهُ هؤلَاءِ مِنْ حَمَلَةِ القُرآنِ، وَرَجُلٌ قَرَأَ القُرانَ فَوَضَعَ دَوَاءَ القُرآنِ عَلى دَاءِ قَلْبِهِ، فَأَسْهَرَ بِهِ لَیْلَهُ، وأَظْمَأَ بِهِ نَهَارَهُ وَقَامَ بِهِ فِى مَسَاجِدِهِ وَتَجَافى بِهِ عَنْ فَرَاشِهِ فَبِأولَئِکَ یَدْفَعُ اللَّهُ العَزیزُ الجَبَّارُ البَلَاءَ وَبِأُولَئِکَ یُدیلُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ مِنَ الأَعْدَاءِ وَبِأُولَئِکَ یُنَزِّلُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ الغَیْثَ مِنَ السَّمَاءِ فَوَاللَّهِ لَهَؤُلاءِ فِى قُرّاءِ القُرانِ أعَزُّ مِنْ الکِبْرِیتِ الأحْمَرِ».
قاریان قرآن سه نفرند: یکى مردى است که قرآن مىخواند ولى قرآن را به عنوان کالا، براى پر کردن جیب خود انتخاب مىکند و به وسیله قرآن از سران دولتها آنچه بخواهد مىدوشد و به سبب کتاب خدا بر مردم بزرگى و گردن فرازى مىکند.
و دیگر مردى است که قرآن مىخواند، حروفش را حفظ مىکند و حدودش را ضایع مىنماید و آن را چون تیر بدون کمان بر پا مىدارد [به حلال و حرام و واجبات و برنامههاى آن مطلقاً عمل نمىکند] خدا مانند اینان را بر حاملان قرآن نیفزاید. و مردى است که قرآن مىخواند، پس داروى قرآن را براى درمان بیمارىهاى روحى بر قلب مىگذارد و به وسیله قرآن شبش را براى عبادت بیدار مىماند و روزش را به روزه سپرى مىکند، و در سایه قرآن در مساجد به عبادت مىپردازد و از رختخواب استراحت، کناره مىگیرد، پس به خاطر اینان است که خداى عزیز و جبار بلا را از مردم دفع مىکند و از برکت اینان است که خدا از دشمنان انتقام مىگیرد و براى اینان است که خدا از آسمان باران نازل مىکند، به خدا سوگند اینان در قاریان قرآن از کبریت احمر کمیابترند.
آرى؛ قاریان حقیقى قرآن ابتدا قلب خود را با آیات کتاب خدا عیارگیرى مىکنند چون از طریق معرفت به آیات، به بیمارىهاى قلبى خود از قبیل حسد، حرص، کینه، بخل، طمع، ریا و... آگاه شوند، به وسیله توجه به آیات و یاد خدا و قیامت با کمک آیات و نهایتاً با بکار گرفتن آیات و به فرموده امام باقر علیه السلام با گذاردن داروى قرآن بر قلبشان، قلب را از بیمارىهاى مربوط به آن درمان مىکنند، و آن را افق طلوع توحید و یقین به آخرت نموده و با زدودن رذائل، آن را جایگاه حسنات مىنماید. هنگامى که قلب به این صورت درمان شود، شب انسان شب مردان خدا گردد،
شب مردان خدا روز جهانافروز است |
روشنان را به حقیقت شب ظلمانى نیست |
|
شب مردان خدا شب راز و نیاز، شب مناجات، شب استغفار، شب اندیشه و تفکّر در آفرینش جهان، شب مطالعه و قرائت قرآن و به صورت ناشناس هنگام یارى رساندن به آبرومندان و تهیدستان و محتاجان است. پس از درمان قلب، روز انسان، روز رفتن دنبال معیشت حلال، روز حل مشکلات مردم، روز روزهدارى و روز زیارت اولیاى خدا مىگردد.
پس از نورانیت قلب از برکت اتصال به قرآن، مساجد به وسیله انسان آباد شده و تبدیل به کلاس درس و تبلیغ معارف حقه و حوزه جاذبه براى اجتماع مردم و به ویژه جوانان مىشود.
پس از آن که قلب به وسیله قرآن حرم خدا مىشود، بستر استراحت از انسان خالى مى گردد و آدمى عاشقانه در مسیر عبادت و خدمت به خلق قرار گرفته، از ساعات و لحظات عمرش براى کسب رضایت حق بهرهمىگیرد و به قلهاى از ارزش و برکت و خیر و منفعت مىرسد که خدا شر دشمنان را به وسیله او از سر ملت اسلام دفع مى کند و بلاها را بخاطر او از جامعه برمى گرداند و از آسمان براى آبادى دنیاى مردم باران نازل مى کند.
انسان با توجه به آیات قرآن و معرفت به حقایق و دقایق و اشارات و لطائف آن، براى تقویت عقل و جان و روح و روان و تأمین حیات معنوى و دفع زیانهاى احتمالى، سر از پا نشناخته در عالم باطن به دنبال انبیا علیهم السلام و امامان علیهم السلام مىرود و در عالم ظاهر دست به دامن اولیاى خدا زده، به رفاقت و همنشینى با آنان برمىخیزد و در این زمینه همه وجود خود را از چشمه معنوى وجود آن چهره هاى ملکوتى سیراب مىنماید و به تدریج با تکیه بر ایمان به خدا و یقین به قیامت و عمل به فرائض بیان شده در قرآن و نَفَس همنشینان بصیر و اهل اللَّه، در راه اسلام و ایمان و عبادت و خدمت چون کوه راسخ، استوار و پا برجا مى شود و از هجوم همه فتنه ها و خطر فرهنگ شیاطین در حریم امن و امان قرار مىگیرد، چنانکه در شأن امیرالمؤمنین على علیه السلام آمده است که:
«کُنْتَ کَالجَبَلِ الرّاسِخِ لَاتُحَرِّکُکَ العَوَاصِفُ».
تو مانند کوهِ پابرجایى که بادهاى تند و طوفانها تو را از جاى در نمىبرد.