قرآن در هدایتش کارى مىکند که بشر به خود آید و خویشتن را مورد پرسش قرار دهد، آیا این کارى که مىکند خوب است یا بد؟ آیا این نظریهاى که مىدهد یا از جایى اتخاذ کرده صحیح است یا غلط؟
کیست که این پرسش را مىکند؟ و مخاطب در آن چه کسى است؟ در حالى که پرسنده و پاسخ دهنده یکى است و دوتا نیست. قرآن فطرت بشر را براى دورى از شرک و دعوت به خداى یگانه مورد سؤال قرار مىدهد.
آیا معبودان متعدد و متفرق بهتر است یا خداى یگانه مقتدر؟.
و براى نمایاندن قدرت خداى بزرگ چنین مىپرسد:
[آیا آن شریکان انتخابى شما بهترند] یا آنکه وقتى درماندهاى او را بخواند اجابت مىکند و آسیب و گرفتاریش را دفع مىنماید، و شما را جانشینان [دیگران در روى] زمین قرار مىدهد؟ آیا با خدا معبودى دیگر هست [که شریک در قدرت و ربوبیت او باشد؟!] اندکى متذکّر و هوشیار مىشوند.* [آیا آن شریکان انتخابى شما بهتراند] یا آنکه شما را در تاریکىهاى خشکى و دریا [به وسیله ستارگان و دیگر نشانهها] راهنمایى مىکند؟! و کیست که پیشاپیش [باران] رحمتش بادها را مژدهرسان مىفرستد؟ آیا با خدا معبودى دیگر هست [که شریک در قدرت و ربوبیت او باشد؟!] خدا برتر است از آنچه براى او شریک قرار مىدهند.* [آیا آن شریکان انتخابى شما بهتراند] یا آنکه مخلوقات را مىآفریند، آن گاه آنان را [پس از مرگشان] بازمىگرداند؟! و کیست آنکه از آسمان و زمین شما را روزى مىدهد؟....
قرآن بىارزشى بتها و قدرت بزرگ حق را چنین وانمود مىکند:
آیا کسى که [همه چیز] مىآفریند، مانند کسى است که [هیچ چیز] یقیناً کسانى که به جاى خدا مىپرستید، هرگز نمىتوانند مگسى بیافرینند.
قرآن گام دیگرى را در راهنمایى برادشته و آن ارجاع بشر به سوى عقلش مىباشد.
قرآن با خردمندان سخن مىگوید و از آنان مىخواهد تا عقل خود را به کار انداخته، سعادتمند شوند و رستگار گردند، قرآن در سوره آل عمران چنین مىگوید:
یقیناً در آفرینش آسمانها و زمین، و آمد و رفت شب و روز، نشانههایى [بر توحید، ربوبیّت و قدرت خدا] براى خردمندان است.
و در سوره بقره چنین مىگوید:
بهترین توشه پرهیزکارى است.