بیش از بیست میلیون آدم، راهی سرزمینی ناامن میشوند که هرلحظه ممکن است یک انفجار آنها را، راهی دیار باقی کند. آنهم در روزگاری که شدیدترین حملات تبلیغاتی و فیزیکی به مقوله زیارت، توسل، تشیع و ... میشود.
سوای تحلیلهای اعتقادی عمیق، میتوان آثار و پیامدهای اجتماعی این اتفاق بزرگ را به تصویر کشید و آنها را شناخت و از بابت همه آنها خوشحال بود. پیامدهایی که در هیاهوی جامعه مدرن امروز معمولاً مورد غفلت واقع شده و شاید کمتر دیده شوند.
بیست میلیون زائری که با پای پیاده راهی کربلا میشوند، خود را در فضایی صمیمی با دیگران میبینند. فضایی آکنده از اخلاقهای نیکو و پسندیده، فضایی بی نظیر که شاید امروزه در هیچ مکان و زمانی دیده نشود. این انسانها هر کدام حلقههای کوچکی از شاخصههای اخلاقی خوب میشوند که وقتی در کنار هم قرار میگیرند تابلویی خلق میکنند که نمایانگر دنیایی از عطوفت، صمیمیت، گذشت، وحدت و ... است. اتفاقی بی نظیر و شگرف.
این حلقهها یکدیگر را تقویت میکنند و در فرآیندی مثل بهبود مستمر مدام شاخصههای اخلاقی را بیشتر جلوه میدهند. آنها به هم کمک میکنند تا با اقتدا به همان کسی که به زیارتش میروند، بهترین شاخصه های اخلاقی را کسب کنند.
حالا تصور کنید روزی که هر کدام از این الگوها به شهر و خانه و خانواده خود باز میگردند، چه تاثیرات مثبت و البته شاید نامحسوسی بر اطرافیان خود میگذارند. حلقههای پراکنده در دل جامعه که قطعاً بر دیگران تاثیرات مثبت و سازنده ای خواهند داشت. تاثیراتی که متاثر از حضور در بزرگترین اجتماع مردمی میباشد
ایثار، صبر، از خود گذشتگی، آرامش و همگرایی شاخصه های مهم اجتماعی است که در این همایش بزرگ و شگفت انگیز در میان برگزارکنندگانش تقویت میشود. نظیر چنین اتفاقی را در هیچ کجای دنیا و هیچ آداب و رسومی نمیتوان دید.
ایثار مخصوصاً در جامعه ما دارای جایگاه ویژه ای است. گرچه همانند خیلی دیگر از اخلاقیات واگذاشته شده است ولی، جای خالی آن احساس میشود و این بدان معناست که هنوز خواستگاه اجتماعی لازم را دارد. لذا هر عاملی که بتواند آن را تقویت کند قابل توجه خواهد بود.
در این سفر روحانی به فراخور شرایط ویژهای که وجود دارد، افراد بیشتر به هم کمک میکنند. از حق خود راحت کوتاه میآیند و حتی داشته های خود را با دیگران تقسیم میکنند. تمام اینها با نگاه به یک نقطه و الگو صورت میپذیرد. نقطهای که خود منشاء بهترین خلق و خو و بهترین رفتار و الهی ترین منش یک انسان است. الگویی که خود بزرگترین تصویر ایثار را در عالم خلق کرده است.
صبر از صفات پسندیده ای است که نه تنها مورد تائیدات اعتقادی است، بلکه از جنبه های فردی و اجتماعی ضریب سلامت روانی را افزایش می دهد. بسیاری از استرسهای موجود در جامعه امروز به خاطر فقدان صبر در تک تک آحاد جامعه است. سفرهای سخت و حساب شده ای که سختی و تحمل سختی آن از قبل پیش بینی شده است، عامل صبر را در وجود فرد تقویت میکند.
سختی کشیدن برای رسیدن به یک هدف مشخص، آدم را صبور میکند. سختیها یا برایش آسان میشوند یا قابل تحمل. صبر تک واژهی نادر یا کمیاب این روزگار است. صبوری منش بزرگی است که در سفر زیارت اربعین، این همه آدم آن را تمرین میکنند. روزی که میرسند کربلا خود را مییابند که صبور شده اند.
آرامش هم از آن واژه هایی است که این روزها خیلی افراد دنبال آن هستند و آن را در آسایش جسم و تجملات جستجو می کنند. این در حالی است که آرامش با اتکا به مفاهیم الهی و بالا بردن رابطه خالق و مخلوق و در یک کلام توکل کسب میشود.
کسی که قدم در راه سخت و پر خطر کربلا آنهم با آن مختصات خاص اربعین میگذارد، جز با توکل آرامش بخش نمی تواند چنین خطری را به جان بخرد. لذا هر قدمی که برمیدارد، بر آرامش دراز مدت ناشی از توکل افزوده است.
همگرایی یکی دیگر از روحیات سازنده ای است که در میان زائران اربعین تقویت میشود. بیش از بیست میلیون آدم همزمان- و در بسیاری موراد غیر همزبان- یک هدف مشترک را از یک مسیر مشترک دنبال میکنند. موفقیت یک نفر موفقیت همه محسوب میشود و جا ماندن یک نفر در این سفر دیگران را ناراحت و درصدد جبران درمیآورد
همگرایی نقطه قوت یک اجتماع موفق است. کشورهای پیشرفته با تمرین و تمرکز روی این خصوصیت اجتماعی موجبات رشد خود را فراهم کرده اند و جوامعی که به تک محور بودن و کارهای انفرادی رو آورده اند دارای سرعت پیشرفت کمتری هستند.
تصور اینکه تعداد قابل توجهی انسان در یک کارگاه آموزشی انسان ساز شرکت داشته اند و تاثیرات خوبی گرفته اند کافی نیست! بلکه تصور جامعهای که بعد از روزهای منتهی به اربعین شاهد برگشت افراد آموزش دیده می شوند مهم است. جامعهای که در خود انسانهایی صبور، باگذشت، آرام و سازنده را دارد و آن آدمها با تاثیرات خود بر دیگران جامعه را به سمت رشد و ترقی سوق می دهند. و همه اینها ریشه در یک حرکت و نیت الهی دارد که آن امام شهید با صبر خود خلق کرد.