از عجایب بسیار مهم زمین گیاهان هستند، گیاهان در تداوم حیات ارزندهترین نقش را به عهده دارند و داراى انواع گوناگونى هستند و گوناگون بودن انواع آنان، نشانه بارز صاحب و کارگردان آفرینش است.
اگر ماشینى به طور خودکار به کار خود ادامه دهد و مغز متفکرى در آن تصرف نکند، محصول آن کارخانه یکجور خواهد بود و بس.
اتومبیلى اگر به راه افتد و رانندهاى نداشته باشد جز به یک سو نخواهد رفت، مگر نشیب و فراز زمین، سیر او را تغییر دهد.
از گوناگون بودن محصولات کارخانه، تشخیص مىدهیم که مغزى متفکر، آن را اداره مىکند.
از اختلاف سیر اتومبیل و پیچیدنش به این سو و آن سو، تندى و کندى آن، تشخیص مىدهیم که اتومبیل تحت فرمان رانندهاى عاقل قرار دارد.
اکنون به کارخانه خلقت و محصولات آن نظرى مىافکنیم و نمونهاى بسیار کوچک را که بیشتر با انسان ارتباط دارد در نظر مىآوریم.
به گیاهان مىنگریم که برگهاى سبزى دارند، ولى برگهاى آن ها هیچ کدام به یک شکل نیستند، برگ هر گیاهى شکل مخصوصى دارد.
سبزى برگها یک جور نیستند، اگر برگ این درخت را نزدیک آن درخت بگذاریم، مىبینیم در سبزى با هم اختلاف دارند، عدد انواع میوهجات در عالم مشکل است به شمار آید، اقسام گلها در جهان آن قدر بسیار است که به طور عادى در حساب نمىآید.
از یک میوه چندین نوع موجود است، مىگویند در هند سیصد قسم انبه مىباشد.
یکى از مهندسین کشاورزى مىگفت: در باغ کشاورزى پاریس، بیش از پنج هزار قسم انگور موجود است و آن ها را با شماره معرفى مىکنند مثلًا مىگویند: انگور شماره 1752.
آیا کسى مىتواند انواع یک سیب را بشمارد؟
هر میوهاى که روى آن انگشت بگذارید نیز چنین است.
آیا این تنوع محصولات و گوناگون بودن فرآوردههاى کارخانه خلقت، نشانه آن نیست که ارادهاى متفکر، این کارخانه عظیم و پهناور را اداره مىکند و هزاران سال است که این روش برقرار است، نه خستگى بر آن عارض شده و نه اشتباهى در کار آن رخ داده است، این اراده از آن کیست؟ از آن او....
گیاهان در همه جاى زمین، از سطح خاک و اقیانوسها گرفته، تا مرتفعترین نقاط هوا یافت مىشوند.
بعضى از گیاهان به حدى کوچکاند که فقط با میکروسکوپ دیده مىشوند، بعضى دیگر مانند درختان مشهور جنگلى کالیفرنیا «سرخ دار» به قدرى بزرگند که از میان تنه عظیم آن ها جاده عبور دادهاند.
انواع مختلفى از گیاهان در روى زمین وجود دارند، تا کنون بیش از سیصد هزار قسم گیاه، توسط گیاهشناسان مطالعه و نامگذارى شده است که مىتوانیم آن ها را به دستههایى تقسیم کرده و هر دسته را جداگانه مورد مطالعه قرار دهیم.