از جمله مسائلى که قرآن مجید، انسان را به اندیشه در آن دعوت مىکند اندیشه در خود قرآن عظیم است، شما با مطالعه یک تفسیر زنده و جامع، یا با اتصال به اهل قرآن به قرآن راه پیدا کرده و از این طریق به باز کردن درهاى رحمت حق به سوى خود موفق خواهید شد.
قرآن مجید، از تمام مردم دعوت مىکند در عاقبت نیکان و ناپاکان امم گذشته با چشم دل بنگرند و در داستان آنان اندیشه کنند، به صورتى که واقعیتهاى حیات پاکان را در خود تحقق داده و از پلیدى پلیدان بپرهیزند، در این زمینه صحیحترین و سودمندترین داستانها، داستانهایى است که قرآن مجید نقل مىکند و انسان خردمند و متفکر مىتواند با مطالعه دقیق آن داستانها، در دریایى از معارف قرار گرفته و از این رهگذر به بهرههاى عالى دنیایى و آخرتى برسد.
من در این زمینه شما را به تفاسیر قرآن و کتبى که در توضیح حیات انبیا و امم به عنوان قصص یا داستانهاى قرآن نوشته شده، راهنمایى مىکنم و از شرح مفصل این حقیقت چشم مىپوشم.
در اینجا به ترجمه جملات اول حدیث باب تفکر اشاره کرده و دنباله حدیث را ادامه مىدهم:
امام صادق علیه السلام مىفرماید:
به آنچه از دنیا و آنچه از نعمت و مصیبت و حادثه و تلخىها و خوشىها گذشته، به نظر عبرت بنگر، ببین آیا از براى کسى از آنچه مربوط به دنیا بوده، چیزى باقى مانده؟
و آیا کسى را از بزرگ و کوچک، غنى و فقیر، دوست و دشمن، شاه و گدا مىیابى که شربت مرگ را نچشیده باشد؟
اى عزیز! آینده را نیز همانند گذشته بدان، آنچه بر گذشته بر همگان رفت، بر آینده و آیندگان هم خواهد رفت، چنانچه آب به آب شبیه است، در این گذرگاه فقط، خوشا به حال کسى که به هر چیز و به هر کس به دیده عبرت بنگرد و از این رهگذر به تصفیه وجود خویش از رذایل و آراستن درون و برون خویش به حسنات، اقدام نماید.