فرمود: من نخستین کس بودم که به پروردگارم گرویدم و نخستین کس بودم که پاسخ دادم به خدا، چون پیمان از پیامبران گرفت و آنان را بر خویش گواه ساخت که: آیا نیستم من پروردگار شما؟ گفتند: چرا، من اول پیغمبر بودم که گفتم: چرا و از همه در اقرار پیش افتادم
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و وقایع زندگی ایشان نزد مسلمانان جایگاه ویژه ای دارد. متفکران مسلمان، اعم از عارف و متکلم و فیلسوف، همواره درصدد تبیین شخصیت آن حضرت بوده اند و در باب جایگاه او در نظام آفرینش و سلسله پیامبران سخن گفته اند. از این رو آگاهی از جایگاه ایشان در آیات و روایات از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این میان عده ای نیز بیکار ننشسته و نگران و مضطرب از جایگاه آن حضرت در عالم هستی درصدد تخریب شأن و منزلت ایشان برآمده وبا انتشار عکس، فیلم و کاریکاتور سعی دارند چهره آن حضرت را نزد اذهان عمومی خدشه دار سازند. در این میان وظیفه ما این است که با شناخت جایگاه و مقام والای آن حضرت به مقابله با این نوع توطئه ها برخاسته و از ارکان دینمان دفاع نماییم از این رو اولین قدم در این راستا شناخت و معرفت صحیح مقام آن حضرت است، شناخت شخصیت و جایگاه پیامبر (صلی الله علیه و آله) تکلیف هر مسلمان است و مسلمانان باید برای تبیین جایگاه و مقام پیامبر (صلی الله علیه و آله) کوشا باشند. از این رو بر آن برآمدیم تا شمه ای از جایگاه رسول اکرم صلی الله علیه و آیه را در آیینه آیات و روایات به استحضار خوانندگان محترم برسانیم.
پیامبر اعظم (صلی الله علیه) در آیینه قرآن
قرآن کریم متقن ترین و بهترین کتاب در معرفی و شناساندن پیامبر اعظم( صلی الله علیه و آله) است .خداوند متعال، در قرآن کریم، در آیات متعددی درباره ایشان سخن گفته است.
خداوند متعال در آیات قرآن کریم گاهی به طور صریح و زمانی به گونه ضمنی به مقامات پیامبرخاتم( صلی الله علیه و آله) اشاره فرموده است که در این بخش به برخی از این آیات اشاره می کنیم.
1. مقام خاتمیت، قرآن کریم درباره مقام خاتمیت می فرماید: «ما کانَ مُحمَّدٌ أَبا أَحَدٌ مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسولُ اْللّهُ وَ خاتَمِ اْلْنَبیّینْ»(احزاب/40). مقصود از خاتمیت، هم تأخر و خاتمیت زمانی و هم خاتمیت رتبی در قوس صعود است؛ خاتم یعنی «مهر» که در پایان نوشته ها قرار می گیرد. خداوند سبحان با فرستادن پیامبران، برای جامعه های بشری پیام می فرستد و پس از پایان گفتار و کلماتش، سلسله نبوتشان را با فرستادن پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) ختم، و صحیفه رسالت آنان را با وجود مبارک خاتم المرسلین مهر کرده است؛ پس هرگز جا برای نبوت و رسالت دیگری نیست.
برنارد شاو فیلسوف انگلیسی درباره رسول اکرم صلوات الله علیه چنین می گوید: باید محمد(صلی الله علیه) را نجات دهنده بشر بنامیم و من معتقدم اگر کسی مانند او پیدا می شد که رهبری جهان امروز را به دست می گرفت بر همه مشکلات پیروز می شد به گونه ای که جهان را به سعادت و صلح سوق میداد، محمد کاملترین بشر از سابقین و حاضرین بوده است و در آینده نیز وجود شخصی همانند او تصور نمی شود
2. مقام عبودیت مطلقه، پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله)، «عبده» است و پروردگاری مربی و مدبر شخصی پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ است که نهایی ترین مرتبه را داراست و در قوس صعود مقامی برتر از مقام مربوبیت شخص رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) نیست و آن حضرت، منتسب به عالی ترین اسم از اسمهای حسنای خدای سبحان است. یعنی «هو» که همان هویت مطلقه است و چون کاملترین بندگی از آن اوست، جامع ترین کلمه به او اشاره دارد:
«هُوَ اْلَّذی اَرْسَلَ رَسُولَهُ بِاْلْهُدی وَ دینِ اْلْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عِلَی اْلْدّینِ کُلِّهِ»(الصف/9).
3. مقام «بالاترین رتبه وجودی»، خدای سبحان به پیامبرش دستور می دهد که «بگو: من اولین مسلمانم»: «لاشَریکَ لَهُ وَ بِذلِکَ اُمِرْتُ وَ أَنا اَوَّلُ الْمُسْلِمین» (انعام/163) منظور از «اول المسلمین» اولیت ذاتی است که گاهی از آن به اولیت رتبی یاد می شود. خدای سبحان درباره هیچ پیامبری تعبیر«اول المسلمین» ندارد.
4. مقام «اسوة حسنه بودن»، در قرآن کریم آیاتی است که رسول خدا(صلی الله علیه و آله) را اسوه و الگوی جهانیان معرفی می کند و می فرماید: « لقد کان فی رسول الله اسوة حسنة»(احزاب/21)
5. مقام «اسم اعظم» والاترین درجه عندالله، قرآن کریم درباره مومنان می فرماید: «لَهُمْ دَرَجاتْ» یعنی مردان الهی در پیشگاه خدا دارای درجاتی از قرب هستند ؛ اما در سوره آل عمران، قبل از «لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلی الْمُوِمنین» می فرماید: «هُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ اللّهِ» یعنی خود مومنان درجات حقیقی قرب الهی اند. مومن به هر مقامی برسد عین درجه و کمال خواهد شد، همان طور که علم و عالم و معلوم متحدند، عمل و عامل و معمول هم متحد خواهند شد. بالاترین درجه وجودی ایمان، مقام شامخ خاتم الانبیاء است.اگر دیگران دارای درجاتی متوسط اند، رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) دارای عالی ترین درجه جهان امکان و مظهر اسم اعظم، بلکه خود اسم اعظم است.( فرهنگ جهاد-بهار و تابستان 1385، شماره 43 و 44)
پیامبر اعظم صلی الله علیه در آیینه روایات
روایات فراوانی در باب شأن و منزلت والای حضرت رسول اکرم صلوات الله علیه وجود دارد از آن جمله ، از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است ، که یکى از قریش بر رسول خدا (صلی اله علیه و آله) عرض کرد به چه چیز از همه پیغمبران پیش افتادى با این که پس از همه مبعوث شدى و پایان آنهائى؟ فرمود: من نخستین کس بودم که به پروردگارم گرویدم و نخستین کس بودم که پاسخ دادم به خدا، چون پیمان از پیامبران گرفت و آنان را بر خویش گواه ساخت که: آیا نیستم من پروردگار شما؟ گفتند: چرا، من اول پیغمبر بودم که گفتم: چرا و از همه در اقرار پیش افتادم.( أصول الکافی / ترجمه کمرهاى، ج3، ص: 261)
همان طور که علم و عالم و معلوم متحدند، عمل و عامل و معمول هم متحد خواهند شد. بالاترین درجه وجودی ایمان، مقام شامخ خاتم الانبیاء است.اگر دیگران دارای درجاتی متوسط اند، رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) دارای عالی ترین درجه جهان امکان و مظهر اسم اعظم، بلکه خود اسم اعظم است
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در خطبه ای در باب مقام والای پدر بزرگوارشان می فرمایند: و گواهی می دهم که پدرم محمد صلی الله علیه بنده و فرستاده اوست، پیش از آنکه او را بفرستد برگزید و پیش از آنکه او را بیافریند برای این مقام نامزد فرمود و قبل از بعثتش او را انتخاب نمود در آن روز که بندگان در عوالم غیب پنهان بودند و در پشت پرده های هول انگیز نیستی پنهان و به آخرین سرحد عدم مقرون بودند. (طرائف،ج1،ابن طاووس)
بله، این عظمت و شأن والای آن حضرت است که دل دشمنان اسلام را به هراس انداخته که از هر گونه حربه ای بهره می جویند تا جایگاه ایشان را نزد مسلمانان و تمامی مردم جهان متزلزل سازند تا بدین واسطه از بسط و توسعه روز افزون اسلام جلوگیری نمایند و محبت رسول خوبی ها را از دل بزدایند.
برنارد شاو فیلسوف انگلیسی درباره رسول اکرم صلوات الله علیه چنین می گوید: باید محمد(صلی الله علیه) را نجات دهنده بشر بنامیم و من معتقدم اگر کسی مانند او پیدا می شد که رهبری جهان امروز را به دست می گرفت بر همه مشکلات پیروز می شد به گونه ای که جهان را به سعادت و صلح سوق میداد، محمد کاملترین بشر از سابقین و حاضرین بوده است و در آینده نیز وجود شخصی همانند او تصور نمی شود.( پیام امام امیر المومنین علیه السلام ج4 مکارم شیرازی)
بله چنین ذهنیت و شناختی از پیامبر اکرم صلی الله علیه نزد اندیشمندان و بزرگان غربی وجود دارد و در این میان وظیفه من و شماست که با بالا بردن معرفت و شناخت خویش از دینیمان، اعتقادات و باورهای مذهبی خویش را قوت بخشیده و با قدرت بخشیدن به اسلام و مسلمین در سطح جهان، اجازه چنین جسارت هایی به ساحت مقدساتمان را ندهیم.