رزق و روزى معلول ربوبیت حضرت حق است
خورشید بر سطح دریاها مىتابد، از روى سطح آب بخار به طرف بالا حرکت مىکند، در فاصلهاى معین میان هوا و زمین ابر تشکیل مىشود، پس از فعل و انفعالات شگفتآور، ابرها به صورت منابعى عظیم از برف و تگرگ و باران در مىآید، سپس به اذن حضرت او که مالک آسمانها و زمین و هر چه میان آنهاست، برف و باران بر زمین مىبارد، و همه مواد حیاتى و غذائى پس از باریدن برف و باران در کره زمین فراهم مىگردد.
وَ أَنْزَلْنا مِنَ الْمُعْصِراتِ ماءً ثَجَّاجاً، لِنُخْرِجَ بِهِ حَبًّا وَ نَباتاً، وَ جَنَّاتٍ أَلْفافاً: «1»
و از ابرهاى متراکم و باران زا، آبى ریزان نازل کردیم، تا به وسیله آن دانه و گیاه برویانیم، و باغهائى از درختان به هم پیچیده و انبوه بیرون آوریم.
أَمَّنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ أَنْزَلَ لَکُمْ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَنْبَتْنا بِهِ حَدائِقَ ذاتَ بَهْجَةٍ ما کانَ لَکُمْ أَنْ تُنْبِتُوا شَجَرَها ..... «2»
(آیا معبودانى که به جهل و نادانى انتخاب کردهاید نقشى در زندگى شما دارند) یا آن که آسمانها و زمین را آفرید، و به سود شما از آسمان آبى نازل کرد که به وسیله آن باغهائى شاداب و با طراوت رویاندیم، که از عهده شما بر نمىآید درختى از آن باغ را برویانید!
آیا در حوصله و قدرت کسى هست که فعل و انفعالات سه ماهه بهار و سه ماهه تابستان را حساب کند، و میلیاردها حادثه پر فایدهاى را که در بستر طبیعت به جریان مىافتد تا حبهها و حصهها و دانههاى نباتى پس از باران آسمانى سر از زمین بیرون آورد، و هر یک تبدیل به دهها و صدها و هزارها مثل خود شود، تجزیه و تحلیل کند؟!
ما دورنمائى از جهان طبیعت را که گوشهاى از آن آسمان و زمین است مشاهده مىکنیم که بر اثر همیارى و همبستگى عناصر غیر قابل شماره در این آسمان و زمین دانهها و نباتات و محصولات و ثمرات پس از رشد لازم در اختیار ما قرار مىگیرند، و ما از آنها براى حفظ حیات و تداوم آن بهره مىگیریم.
اگر به دقت بنگریم به این حقیقت که قرآن مجید هم گویاى آن است پى مىبریم که همه این امور جلوه مالکیت و توجه تربیتى حضرت رب العزّه در پهن دشت هستى است و اگر یک لحظه این توجه تربیت تکوینى را از سفره طبیعت باز دارد، خیمه حیات سرنگون مىشود، و بساط زندگى موجودات زنده بر باد مىرود، و سطح کره خاک به گورستانى خاموش که در هر گوشهاش ملیونها مرده متعفن افتاده تبدیل مىگردد!!
قرآن مجید دربارهى رزق و روزى با توجه به سطور گذشته مىفرماید:
وَ فِی السَّماءِ رِزْقُکُمْ وَ ما تُوعَدُونَ فَوَ رَبِّ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ إِنَّهُ لَحَقٌّ مِثْلَ ما أَنَّکُمْ تَنْطِقُونَ «3»
رزق و روزى شما و آنچه به آن وعده داده مىشوید در آسمان است.
پس سوگند به مالک و مدبّر آسمان و زمین که آنچه را که وعده داده مىشوید یقینى و درست است، همانگونه که شما هنگام سخن گفتن یقین دارید سخن مىگوئید.
کثرت مشرقها و مغربها جلوه ربوبیت است.
مالک و مدبّر زمین و همه ستارگان آسمانى تدبیرش اقتضا کرد، که زمین و مجموعه ستارگان را کروى شکل بیافریند و همه آنها را در گردونه دو حرکت وضعى و انتقالى قرار دهد، کروى بودن آنها و گردش وضعىشان در هر منظومهاى به دور خورشید خاص آن منظومه سبب پدید آمدن مشرقها و مغربها در هر کرهاى شد.
قرآن مجید که ابتداى نزولش در مکه بود، سرزمینى که به خاطر سایه ظلمانى بىسوادى یک خواننده و یک نویسنده نداشت در یک آیه به این پدیده طبیعى یعنى مشارق و مغارب هر کرهاى با اتصالش به ذکر ربّ اشاره کرد، که باید آن را جزء معجزات علمى این کتاب به حساب آوریم.
فَلا أُقْسِمُ بِرَبِّ الْمَشارِقِ وَ الْمَغارِبِ إِنَّا لَقادِرُونَ «4»
به مالک و مدبر مشارق ومغارب سوگند که ما (بر هر کارى) توانائیم.
پی نوشت ها:
______________________________
(1)- نبأ، 14- 16.
(2)- نمل، 60.
(3)- ذاریات، 22- 23.
(4)- معارج، 40.