روز بیستوپنجم: در سال صدوهشتادوسه، شهادت حضرت موسى بن جعفر علیهما السّلام در سن پنجاهوپنج سالگى در شهر بغداد واقع شد، و آن روزى است که غمهاى آل محمّد علیهم السّلام و شیعیان ایشان تازه مىشو.
شب بیستوهفتم: شب بعثت پیامبر صلى اللّه علیه و آله و از شبهاى پربرکت است، و در آن چند عمل مستحبّ است: اوّل: شیخ طوسى در کتاب «مصباح» فرموده: از حضرت جواد علیه السّلام روایت شده: همانا در ماه رجب شبى است، که از هر آنچه آفتاب بر آن مىتابد بهتر است و آن، شب بیستوهفتم رجب است، که در صبح آن پیامبر صلى اللّه علیه و آله به رسالت مبعوث شد. براى کسىکه از شیعه ما عامل در آن شب است، پاداش نیکوکارى شصت سال مقرّر است، به محضر آن حضرت عرض شد: عمل در آن شب چیست؟
فرمود: چون نماز عشا را خواندى، و به بستر استراحت رفتى، تا پیش از نیمه شب، هر ساعتى که خواستى از بستر برمىخیزى، و دوازده رکعت نماز هر دو رکعت به یک سلام به جاى مىآورى در هر رکعت حمد و سورهاى از سورههاى کوچک مفصّل میخوانى و کوچک مفصّل از سوره محمّد صلى اللّه علیه و آله تا آخر قرآن است، زمانىکه از دوازده رکعت فارغ شدى، در همان حال نشسته هر یک از سورههاى «حمد» و «قل اعوذ بربّ الفلق» و «قل اعوذ بربّ الناس» و «قل هو اللّه احد» و «قل یا ایّها الکافرون» و «انّا انزلناه» و آیة الکرسى را هفت مرتبه بخوان، و به دنبال همه آنها این دعا را بخوان:
سپاس خداى را که فرزندى بر نگرفته، و شریکى در فرمانروایى و یاورى از روى خوارى و نیاز برایش نبوده است، او را بسیار بزرگ شمار. خدایا! از تو درخواست مىکنم به حق جایگاههاى عزّتت بر پایههاى عرشت و منتهاى رحمتت در قرآنت، و بنام بزرگتر بزرگتر بزرگترت، و ذکر برتر برتر برترت، و به کلمات کاملت، بر محمّد و خاندانش درود فرست، و با من چنان کن که شایسته آنى. سپس بخوان هر دعایى را که مىخواهى. و نیز غسل در این شب مستحب است. و نمازى که داود بن سرحان از امام صادق علیه السّلام براى شب نیمه رجب روایت کرده و جزو اعمال شب نیمه ذکر شد در این شب هم خوانده مىشود. دوّم: زیارت حضرت امیر المؤمنین علیه السّلام است که برترین اعمال این شب مىباشد. و بدان که ابو عبد اللّه محمّد بن بطوطه که یکى از دانشمندان اهل سنت است در ششصد سال پیش از این زمان (زمان تألیف مفاتیح الجنان) مىزیسته، در سفرنامه خود معروب به «رحله ابن بطوطه» در بیان ورودش از مکّه معظّمه به نجف اشرف، روضه و قبر مبارک مولایمان امیر المؤمنین علیه السّلام را ذکر نموده، و گفته است همه اهل این شهر رافضى هستند، و براى این روضه مبارکه کراماتى ظاهر شده: از جمله در شب بیست وهفتم، ماه رجب که نامش نزد ال آنجا «لیلة المحیا» [شب بیدارى یا شب زندگانى] است، از عراقین [بصره و کوفه] و خراسان و شهرهاى فارس، و روم، افراد شل و مفلوج و زمینگیرى را که حدود سى یا چهل نفر مىشوند پس از عشا نزد ضریح مقدس على علیه السّلام مىآورند، آنگاه مردم اجتماع مىکنند، و به انتظار شفا یافتن و برخاستن آنان مىمانند.
گروهى از اجتماعکنندگان نماز مىخوانند، و عدهاى ذکر مىگویند، و گروهى قرآن تلاوت مىکنند، و بعضى هم به تماشاى روضه مبارکه مشغول مىشوند، تا آنکه نصف یا دوسوم از شب بگذرد، در این هنگام تمام مبتلایان و زمینگیران که محروم از حرکت بودند، از جاى برمىخیزند درحالىکه صحیح و تندرستند و نقصى در آنان نیست و مىگویند: لا اله الّا اللّه (معبودى جز خدا نیست)، «محمّد رسول اللّه» (محمّد فرستاده خدا است)، «علىّ ولى اللّه» (على ولىّ خدا است)، و این امرى است مشهور و معروف.
من گرچه آن شب را در آن روضه درنیافتم، ولى از مردمان مورد اطمینان که بر گفتارشان اعتماد داشتم شنیدم.
و همچنین در مدرسهاى که مهمانخانه آن حضرت است، سه نفر زمینگیر را که قدرت بر حرکت نداشتند مشاهده کردم، یکى از مردمان روم، و دیگرى از اهالى اصفهان، و سومى از مردم خراسان بود، از هر سه پرسیدم، چگونه شما درمان نیافته و در اینجا ماندهاید؟ گفتند: ما شب بیستوهفتم رجب را درک نکردیم، اینجا ماندهایم تا شب بیستوهفتم آینده برسد، و شفاى خود را بگیریم، و به خاطر این شب، مردم زیادى از شهرها جمع مىشوند، و بازار بزرگى به مدّت ده روز برپا مىگردد.
مؤلف گوید: مبادا این حکایت را دور از واقع بدانى، چه همانا معجزات و کراماتى که این مشاهد مشرّفه به ظهور رسیده، و به حدّ تواتر نقل شده بسیار زیادتر از آن است که در شمار آید. و در ماه شوال گذشته [نسبت به زمان نوشتن این قسمت از مفاتیح الجنان به وسلیه مؤلّف بزرگوارش مرحوم محدّث قمى رحمه الله] سال هزار و سیصد و چهل و سه هجرى قمرى در حرم مطهّر حضرت ثامن الائمة الهداة، و ضامن الامّة العصاة مولانا ابو الحسن على بن موسى الرضا (صلوات اللّه علیه)، سه زن که هر سه به علت بیمارى فلج و مانند آن زمینگیر بودند، و علاجشان از توان پزشکان بیرون بود، شفا یافتند، و این معجزه از آن قبر مطهّر بر همه واضح و آشکار شد همچون پدیدار شدن خورشید در آسمان صاف و بىابر، و باز شدن دروازه نجب به روى عربهاى بادیهنشین، و شفا یافتن این سه زن به اندازهاى روشن بود، که براى مردم بیان شد، و دکترهایى که از بیمارى آنان مطلّع بودند، با اینکه در امر مداواى آنان دقت بسیار داشتند، شفا یافتن معجزهگونه آنان را تصدیق کردند، و بعضى از آنها تصدیق خود را بر شفاى آنان به صورت نوشته اعلام داشتند، و اگر ملاحظه اختصار، و عدم مناسبت محل نبود، داستان آنها را به تفصیل نقل مىکردم.
چه زیبا سروده شیخ ما شیخ حرّ عاملى در قصیدهاش
و آنچه از برکات بارگاهش در همه روز نمایان شده |
دیروزش مانند فردایش مىباشد |
|
و مانند شفاى کور و بیماران به سبب عنایتش |
اجابت دعا در آستانش مىباشد |
|
سوم: شیخ کفعمى در کتاب «بلد الامین» فرموده: شب مبعث این دعا را بخواند:
خدایا! از تو درخواست مىکنم، به تجلّى اعظم، د راین شب از ماه معظّم، و به حق رسول مکرّم، که درود فرستى بر محمّد و خاندانش، و بیامرزى بر ما، آنچه را تو به آن از ما داناترى، اى آنکه مىداند، و ما نمىدانیم، خدایا! بر ما برکت ده در این شب، شبى که آن را به شرف رسالت برترى دادى و به کرامتت بزرگ نمودى، و به جایگاه شریفى برآوردى، خدایا! ما از تو درخواست مىکنیم به حق بعثت شریف و آقاى مهربان، و موجود پارسا، که بر محمّد و خاندانش درود فرستى، و اعمال ما را در این شب و در سایر شبها پذیرفته پیشگاهت قرار دهى، و گناهانمان را آمرزیده بدارى، و خوبیهایمان را مورد سپاس، و بدیهایمان را پوشیده گردانى، و دلهایمان را به گفتار خوش شادمان سازى، و روزیهایمان را از جانب خود به آسانى فراوان گردانى. خدایا! تو مىبینى، و خود دیده نمىشود، و تو در چشمانداز برترى، و بازگشت و سرانجام به سوى توست، و ممات و حیات و آخرت و دنیا از آن تو است. خدایا! به تو پناه مىآوریم از اینکه خوار و رسوا شویم، و از اینکه مرتکب عملى شویم که از آن نهى کردهایم. خدایا درخواست بهشت را به رحمتت از تو داریم، و به تو پناه مىآوریم از آتش دوزخ، پس ما را به قدرتت از آتش پناه ده، و از تو درخواست حور العین داریم، پس به عزّتت روزى ما فرما، و فراخترین روزى را هنگام پیرى ما قرار ده، و نیکوترین اعمالمان را به گاه فرا رسیدن مرگمان، و عمر ما را در طاعتت و در آنچه ما را به سویت نزدیک کند و در نزدت بهرهمندمان نماید و در پیشگاهت بر منزلتمان افزاید، طولانى گردان، و در همه حالات و کارها معرفتمان را نیکو گردان، و ما را به احدى از خلقت وامگذار تا بر ما منّت نهد، و بر ما به برآورده ساختن تمام حاجات دنیا و آخرتمان تفضّل فرما، و بخشش آغاز کن به پدرانمان و فرزندانمان، و همه برادران با ایمانمان، در همه آنچه از تو براى خود درخواست کردیم، اى مهربانترین مهربانان.
خدایا! از تو درخواست مىکنیم به نام بزرگت، و فرمانروایى دیرینهات، که بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستى، و بیامرزى بر ما گناه بزرگ را، چرا که بزرگ را جز بزرگ نمىآمرزد. خدایا! این ماه مکرّم رجب است که ما را به آن گرامى داشتى، نخستین ماههاى حرام است، که ما را به آن از میان امّتها اکرام نمودى، پس تو را سپاس اى داراى بخشش و کرم، از تو درخواست مىکنم بر حق ماه رجب، و به حق نام بزرگتر بزرگتر بزرگتر باشکوهتر و گرامىترى که آن را آفریدى، پس در سایهات استقرار یافت، نامى که از تو به غیر تو نرسد، که بر محمّد و اهل بیت پاکش درود فرستى، و ما را در این ماه از برپادارندگان طاعتت، و آرزومندان شفاعتت قرار دهى. خدایا! ما را به راه راست هدایت فرما، و جایگاه ما را نزد خود بهترین استراحتگاه در سایهسار رحمت همیشگى و فرمانروایى عظیمت قرار ده، تو ما را بسى، و چه نیکو کارگشایى. خدایا! ما را به حالت رستگارى و موفقیت برگردان، که در گروه غضب شدگان و در طایفه گمراهان نباشیم، به مهربانىات اى مهربانترین مهربانان. خدایا! به وسایل موجب آمرزشت، و به رحمتت که بر خود حتم نمودهاى، از تو درخواست مىکنم، سلامت از هر گناه، و بهرهمندى از هر کار نیک، و رسیدن به بهشت و رهایى از دوزخ را به من عطا فرمایى. خدایا! خوانندگان تو را خواندند و من هم تو را خواندم، و درخواستکنندگان از تو را درخواست کردند، و من هم از تو درخواست نمودم، و جویندگان تو را جویا شدند و من هم جویاى تو شدم. خدایا! تو مورد اطمینان و امیدى، و نهایت میل و رغبت در خواندن دعا به سوى توست، خدایا! بر محمّد و خاندانش درود فرست، و قرار ده یقین را در قلبم، و روشنى را در دیدهام، و خیرخواهى را در سینهام، و ذکرت را در هر شب و روز بر زبانم، و روزى گسترده بىمنّت و غیر حرام را روزىام فرما، و در آنچه که روزىام نمودى برکت افزا، و بىنیازىام را در خودم، و دلبستگىام را در آنچه نزد توست قرار ده، به مهربانىات اى مهربانترین مهربانان. پس به سجده برو و بگو: سپاس خداى را که ما را به معرفتش رهنمون شد، و به ولایتش خاص گرداند، و به طاعتش توفیقمان داد، سپاس سپاس ... تا صدر مرتبه. پس سر از سجده بردار و بگو:
خدایا من تو را براى رفع حاجتم قصد کردم، و به خواستهام بر تو اعتماد نمودم، و روى آوردم به تو به واسطه امامان و سرورانم. خدایا! ما را به محبتشان سود بخش، و به جایگاه آنان وارد ساز و همنشینى با ایشان را روزى ما گردان و ما را در زمره آنان وارد بهشت کن، به مهربانىات اى مهربانترین مهربانان.
این دعا را سیّد ابن طاووس براى روز مبعث ذکر فرموده.
روز بیستوهفتم: یکى از اعیاد بزرگ است، و روزى است که حضرت رسول صلى اللّه علیه و آله به پیامبرى مبعوث شد، و جبرئیل براى ابلاغ پیامبرى، بر آن حضرت فرود آمد، و براى این روز چند عمل وارد است: اوّل: غسل کردن، دوّم: روزهگرفتن و آن یکى از چهار روزى است که در طول سال براى روزهگرفتن امتیاز ویژه دارد، و ثوابى برابر با روزه هفتاد سال دارد.
سوّم: صلوات زیاد فرستادن. چهارم: زیارت حضرت رسول صلى اللّه علیه و آله و امیر المؤمنین علیه السّلام. پنجم: شیخ طوسى در کتاب «مصباح» فرموده که از ریّان بن الصّلت روایت شده: حضرت جواد علیه السّلام زمانى که در بغداد بود روز نیممه و روز بیستوهفتم رجب را روزه گرفت، و همه خدمتکاران آن حضرت نیز روزه گرفتند و هم به ما فرمان داد دوازده رکعت نماز بجا آوریم به این صورت که در هر رکعت یک مرتبه «حمد» و سوره خوانده و پس از پایان نماز، هر کدام از سورههاى «حمد» و «قل هو اللّه احد» و «قل اعوذ برب الفلق و قل اعوذ بربّ الناس» را چهار مرتبه بخوانیم، آنگاه چهار مرتبه بگوئیم:
معبودى جز خدا نیست و خدا بزرگتر از هر چیزى است، و منزّه است خدا، و خدا را سپاس، و نیست جنبش و نیرویى جز به عنایت خداى برتر و بزرگ و چهار مرتبه: خدا، خدا، پروردگار من است، چیزى را براى او شریک نمىآورم و چهار مرتبه: هیچکس را براى پرودگارم شریک نسازم ششم: شیخ طوسى از جناب ابو القاسم حسین بن روح (رحمه الله) روایت کرده که در این روز دوازده رکعت نماز به جا مىآورى در هر رکعت سوره «حمد» و سورهاى که آسان باشد مىخوانى، و پس از گفتن تشهّد و سلام بین هر دو رکعت مىگویى:
خدا را سپاس که فرزندى بر نگرفته، و برایش در فرمانروایى شریکى و یاورى از روز خوارى نبوده است، و او را بزرگ شمار، اى توشهام در همه عمر، اى همنشینم در سختیها، اى سرپرستم در نعمت، اى فریادرسم در رغبت، اى پیروزیم در حاجت، اى نگهدارم در غیبت، اى کفایتم در تنهایى اى همدمم در هراس، تو پوشاننده کاستى منى، تو را سپاس، تو نادیده گیرنده لغزش منى، تو را سپاس، تو بلندىبخش من در وقت افتادگى هست، تو را سپاس، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و عیبم را بپوشان، و هراسم را ایمنى بخش، و لغزشم را نادیه گیر، و از گناهم چشم بپوش، و از زشتیهایم درگذر، و در زمره بهشتیان قرار دهم همراه با آن وعده صادقانهاى که به آنها دادهاى.
هنگامىکه از نماز فارغ شدى، هر یک از سورههاى «حمد» و «قل هو اللّه احد» و «قل اعوذ برب الفلق و قل اعوذ بربّ الناس» و قل یا ایّها الکافرون و «انا انزلنا» و «ایة الکرسى» را هفت مرتبه مىخوانى و هفت بار مىگویى:
معبودى جز خدا نیست و خدا بزرگتر است، و پاک است خدا، و جنبش و نیرویى جز به خدا نیست و هفت بار خدا، خدا پروردگار من است و هیچچیر شریکش نگیرم و هر دعایى که بخواهى مىخوانى. هفتم: در کتاب «اقبال» و در بعضى نسخههاى «مصباح» آمده است که مستحب است در این روز این دعا را بخوانند:
اى آنکه به عفو و گذشت فرمان داده، و عفو و گذشت را بر عهده خویش ضمانت نموده است، اى آنکه بخشید و در گذشت، مرا عفو کن و از من درگذر اى کریم. خدایا! طلب سخت شده، و چارهجویى و راهیابى مرا به زحمت افکنده و آرزوها کهنه گشته، و رشته امید جز از تو که یگانهاى و شریکى ندارى بریده شده است. خدایا! من راههاى خواهش را بسوى تو باز مىیابم، و چشمهسارهاى امید نزد تو پرآب است، و درهاى دعا را براى هرکه به درگاهت دعا کند گشودهاى و یارىات آن را که از تو یارى خواهد فراهم است، و مىدانم که براى آنکه تو را خواند در جایگاه اجابتى، و براى فریادکنندهات درصدد فریادرسى هستى، و همانا در طمع ورزیدن به بخششت و اعتماد به وعدهات جایگزینى است براى دریغورزى بخیلان، و گشایشى است از آنچه در دست ثروتاندوزان است، تو از بندگانت در پرده نمىروى، جز اینکه کردارشان بین تو و ایشان پرده مىافکند، و هرآینه دانستم که برترین توشه کوچکننده به سویت اراده نیرومندى است، که بدان تو را برمىگزیند، و با همین اراده نیرومند دلم با تو مناجات کرده و از تو مىخواهم هر دعایى را که تو را به آن خواند امیدوارى که او را به آرزویش رساندى، یا فریادکشى به درگاهت که به دادش رسیدى، یا دلسوخته غمزدهاى که اندوهش را زدودى، یا گنهکار خطاکارى که او را آمرزیدى، یا تندرستى که نعمت خویش را بر او تمام کردى، یا بىچیزى که توانگرىات را به او هدیه دادى و چنین دعایى را بر تو حقّى است و نزدت مقامى، به حق این دعا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و حاجات دنیا و آخرتم را برآور، این رجب مرجّب مکّرم است که ما را به آن گرامى داشتى، نخستین ماههاى حرام است، که ما را به خاطر آن از بین ملّتها اکرام نمودى، اى داراى جود و کرم، از تو درخواست مىکنیم به حق ماه رجب، و به نام بزرگتر بزرگتر بزرگتر باشکوه و گرامىترى که آن را آفریدى پس در سایهات استقرار یافت و جلوهاش از تو به دیگرى نمىرسد، بر محمّد و اهل بیت پاکش درود فرستى، و ما را در این ماه از عاملین به طاعتت، و آرزومندان شفاعتت قرار دهى. خدایا! ما را به راه راست هدایت فرما.
و استراحتگاه ما را در سایهسار همیشگىات نزد خویش بهترین استراحتگاه قرار ده، که تو ما را بسى و چه نیکو کارگشایى هستى، و سلام و درود بر همه بندگان برگزیدهاش، خدایا! به ما در این روز برکت ده، روزى که آن را برترى دادى، و به کرامتت بزرگ نمودى، و به جایگاه بزرگ و برتر وارد ساختى، بر آنکه در این روز به سوى بندگانت فرستادى، و او را به مقام با کرامتى برآوردى درود فرست. خدایا! بر او درود فرست درودى همیشگى، براى تو سپاس، و براى ما ذخیرهاى باشد، و در کارمان آسانى قرار ده، و پایان عمرمان را به سعادت و نیکبختى ختم کن، در حالى که اعمال اندک ما را پذیرفته، و با رحمت بىکرانت ما را به برترین آزروهایمان رسانده باشى، که تو بر هرچیز توانایى، و درود و سلام خدا بر محمّد و خاندانش باد.
مؤلّف گوید: این دعا را حضرت موسى بن جعفر علیهما السّلام در آن روزى که آن جناب را به جانب بغداد حرکت دادند بر زبان جارى ساخت، و آن روز، روز بیستوهفتم رجب بود، و این دعا از دعاهاى انتخابى ماه رجب است، هشتم: سیّد ابن طاووس در کتاب «اقبال» فرموده: دعاى «اللّهم انى اسالک بالتّجلّى الاعظم» را بخواند، و این دعا به روایت کفعمى جزو اعمال شب بیستوهفتم بیان شد.
روز آخر ماه: در این روز غسل وارد شده، و روزهاش سبب آمرزش گناهان گذشته و آینده است. و نماز سلمان به صورتى که در ضمن اعمال روز اوّل بیان شد بجاى آورده شود.
پی نوشت :
______________________________
(1) شاید مقصود بیماریهاى مربوط به پهلو باشد.