براى آنکه بدانیم ایرانى که بود و چگونه با وجود تندبادهاى بنیادکن هویت ایرانى خود را حفظ کرد و امروز براى ما کشورى به نامایران و در تاریخ جهان، ملتى به نام ایرانى به یادگار گذاشت باید تاریخ پدران و مادران خود را بخوانیم و از اراده شکستناپذیر آنان براىزنده ماندنِ در تاریخ کمک بگیریم؛ و به مدد احساسى که در ما ایجاد مىشود، خود را بسازیم، کشور را آزاد و آباد کنیم و امانتى را که بهنسلهاى امروز سپرده شده است پرشکوهتر از گذشته به نسلهاى بعد بسپاریم.
تاریخ گذشته ایران، نمایانگر کوششها و رنجهاى نیاکان ماست. آنچه آنان در گذشته کردند مىتواند و باید براى امروز و فرداى ماپندآموز و راهگشا باشد. ملت ایران، مانند هر ملت کهنسال، داراى گذشتهاى مملو از فراز و نشیبها، شادیها و رنجها، پیروزیها و شکستها،افتخارها و خفتهاست. شرایط گذشته در تعیین چهره زمان حال نقش برجسته دارد و خطوط اصلى حال و آینده را ترسیم مىکند. اگرضرورى مىدانیم شرایط زمان حال و آینده ما از ترس، از فقر و جهل، و از عقبماندگى و نابسامانى به دور باشد و کشورى آباد وپیشرفته و مردمى شاد و امیدوار به فرداى بهتر داشته باشیم، لازم است به شرایط خاص روز و نیازها و مقتضیات آن که نتیجهدستاوردهاى بشریت در جریان طولانى تکامل به سوى بهتر شدن است دقیقاً توجه کنیم و به گذشته خود نیز نگاه واقعبینانه بیفکنیم.
تاریخ از دیدگاهى، شرح خاطرههاى یک ملت و توضیح کژاندیشها و درست اندیشیهاى آناست. تاریخ به ما مىگوید که نیاکان ما در سدههاى دور و نزدیک مرتکب چه خطاها گردیدهاند ویا موفق به انجام چه کارهاى برجسته شدهاند. تاریخ آموزگار ماست و مانند هر آموزگار دانا ودلسوز با شرح زندگى گذشتگان به ما مىآموزد که راه امروز و فردا را چگونه بپیماییم. تاریخمشعلى است که در کوره راههاى تاریک روزهاى حساس، راه ما را روشن مىکند و ما را از دوبارهافتادنها حفظ مىنماید. تاریخ یار و مدکار ما، و راهنماى دلسوز دانا و دلسوز ماست.
تاریخ، داستان تلخ و شیرین یک ملت نیست. تاریخ علم است و براى ما روشن مىکند کهکژیها و راستیهاى گذشته ملتها چه بوده است. تاریخ ما را متوجه اهمیت نقش شخصیتها درشکل دادن به سرنوشت مردم مىکند و مىآموزد که شخصیتهاى تاریخى در نیکبختى وبهزیستى و یا در تیرهبختى و ذلت مردم نقش برجسته داشتهاند.
در علم تاریخ، شخصیتهاى تاریخى به درستى و بىطرفانه مورد ارزیابى قرار مىگیرند، بدیهاو بىخردیهاى آنان نمایانده مىشود، و از سوى دیگر، نیکیها و خردمندیهاى آنان بازگو مىگردد.علم تاریخ روشن مىسازد که کمتر شخصیت تاریخى با وجود نیکاندیشى و مردمدوستى بهدور از خطا بوده است. علم تاریخ ما را بر حذر مىدارد که از هیچ شخصیت تاریخى بت نسازیم وآن را ستایش نکنیم. علم تاریخ به ما تأکید مىکند که بتهاى ساخته شده خود را در هم بشکنیم تابار دیگر به ذلت و درماندگى دچار نشویم. تاریخ به ما مىآموزد که بتها را بشکنیم، درون خود رااز آلودگىهاى بتپرستى بپیراییم، اندیشهها را با نور دانش و حقیقتجویى روشن کنیم، هیچشخصیت تاریخى را به گونه مطلق تأئید و یا تکذیب ننماییم، به این واقعیت مسلم همواره یقینکنیم که هر یک از آنان، و بدون استثناء مانند هر یک از ما داراى ضعفها و قدرتهاست. علم تاریخحکم مىکند که از تحسین نابخردانه و یا بدگویى غیر منصفانه درباره هر شخصیت تاریخى اکیداًدورى کنیم و با تحلیل علمى بکوشیم چهره هر یک از آنان را - آن گونه که واقعاً هستند - با همهزیباییها و زشتیها بنمایانیم.
تاریخ ایران، شرح زندگى پدران و مادران ماست. ما را از رنجها، غمها و آوارگیهاى آنان آگاهمىکند و شکوه روزهایى را که درست اندیشیدهاند و با شجاعت و پایمردى اندیشههاى خود رابه ثمر رساندهاند، همراه با شادیها و موفقیتهاى آنان براى ما مجسم مىکند. تاریخ، نیاکان ما را بهحضور مىآورد. آنان روزگار خود را با تمام اندوهها و شادیها، حسرتها و امیدها براى ما بازگومىکنند و ما را یارى مىدهند که در شکوفایى و پیشرفت بیشتر سرزمین محبوبشان، ومحبوبمان، چه کوششهاى بخردانه به عمل آوریم.
علاقه به تاریخ ایران، علاقه به پدران و مادران ماست، علاقه به این خاکى است که در هرذرهاش اثرى از آنان را در خود جاى داده است.
ما ریشه در این آب و خاک داریم، و به اعتبار آن است که ما هویتى مستقل و ممتاز از مردمسایر کشورها داریم. ما ایرانى هستیم، و این نام خود را از سرزمینى داریم که تاریخ چند هزارساله آن مالامال از رنجها و تلاشهاى مردمى است که آن را براى ما به یادگار گذاشتهاند. این یادگاررا که خون میلیونها نفر از نیاکان ما، در همه پیکر آن، در هر شهر و روستا ریخته شده است گرامىبداریم.
با تأسف باید گفت که مردم ایران از لحاظ داشتن کتابهاى تاریخ به مفهوم علمى آن اندکىفقیرند. ما کتابهاى تاریخى که شخصیتهایى چون محمد جریر طبرى، ابوالفضل بیهقى، احمدکسروى، حسن مشیرالدوله، نصرالله فلسفى، عباس اقبال و برخى از گرانمایگان نوشتهاند کمداریم. بعضى از کتابهایى که بیگانگان درباره تاریخ ما نوشتهاند آلوده به غرضورزیها و مقاصدخاص، و یا کم اثر به خاطر نقص آگاهیهاست.
زمان آن است که تاریخ ایران، به دور از نفوذ هر گونه احساس و اندیشهاى که حقیقت رابپوشاند و یا وارونه جلوه دهد دوبارهنویسى شود و مورد تحلیل علمى قرار گیرد. نیاز و ضرورتزمان ماست که مردم ایران حقیقت تاریخ خود را بدانند، با زشتیها و زیباییهاى آن آشنا شوند تاخود را به درستى بشناسند.
هنگامى که مردم ایران از گذشته خود به درستى آگاه گردند و به علتهاى تیرگىها وروشنىهاى آن در درازاى تاریخ خویش واقف شوند گنجینه گرانبهایى از تجربهها و راهنمایىهابه دست مىآورند که آنان را در پیمودن راه دشوار و مملو از نیرنگها و توطئههاى جهان امروزیارى مىکند.
مردم هوشیار و کوشاى ایران اگر از آن تجربههاى پندآموز آگاه شوند و بدانند چرا در دو قرناخیر زیر باز تحمیلهاى خفتآور دولتهاى قدرتمند بیگانه و مستبدان داخلى این همه پشت خمکردهاند به خود مىآیند و مىکوشند راه پیشرفت و بهزیستى را با همه سنگلاخها، با آگاهى وتوانایى بپیمایند.
اعتقاد راسخ دارم که در جهان هیچ علمى مانند علم تاریخ براى ملتها مفید و آموزنده نیست.اگر تاریخ به درستى و بر پایه احترام به حقیقت و برتر شمردن آن بر هر گونه ملاحظاتى نوشتهشود، مردم درمىیابند که زمامداران آنان چه خطاها و یا درستاندیشىها داشتهاند و زمامدارىآنان چه پیامدهاى تلخ و یا ارزنده براى مردم و کشور داشته است.
زنان و مردان ما، در هر رشته تحصیلى و تجربى که باشند، مىباید تاریخ ایران را به خوبى فراگیرند و پندها و درسهاى آن را به کار برند. همه مردم کشور، به ویژه جوانان ما که نیروى اصلىحرکت دهنده گردونه کشور به جلو مىباشند باید وظیفه تاریخى خود را در آستانه قرن بیست ویکم بدرستى دریابند و مصمم شوند که گرههاى در هم پیچیده عقب ماندگى کشور را بگشایند وملت ما را همانگونه که در شأن تاریخى آن است در گروه ملتهاى پیشرفته قرار دهند.
ما اولین ملت در خاورمیانه هستیم که براى داشتن آزادىهاى فردى و اجتماعى قانون اساسىرا به تصویب رساندیم، و اولین ملت در خاورمیانه هستیم که نفت خود را ملى کردیم. چنینملتى، با داشتن آن تمدن درخشان گذشته، و با داشتن چنین مردمى آگاه و کوشا دریغ است که درچنین ورطه عقبماندگى با رنج و زبونى روزگار بگذراند.
همت کنیم، از علم تاریخ کمک بگیریم، محیط اجتماعى، اندیشهها و منشهاى خود را ازآلودگىها بپیرائیم. با خردمندى، همراه با یگانگى و هماهنگى بکوشیم با فکر نو، راه نو براىخود و فرزندانمان ایرانى آزاد، آباد و پیشرفته از نو بسازیم.