»» جوان و مطالعه
" کتاب ، عالمی جاودانی و پاکیزه و روحانی است که اوقات فراغت ما ، در آنجا به سعادت حقیقی نائل می گردد." ( وودزورت)
" اشخاص بزرگ و خوب هرگز نمی میرند زیرا روح آنها در صفحات کتب ، حلول یافته وپیوسته در عالم باقی می ماند." ( ساموئل اسمایلز)
ما همانگونه زندگی می کنیم که می اندیشیم این جمله در حقیقت حاکمیت و سلطه افکار را بر نحوه زندگیمان نشان می دهد و به عبارت دیگر نوع بینش آدمی و تأثیر آن را بر شیوه زندگی اش تببین می کند . مطالعه زلالترین سرچشمه و غنی ترین منبع تغذیه افکار و اندیشه های انسان است.
جایگاه مطالعه در زندگی جوانان از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا آنان از قدرت حافظه و نیروی اندیشه قوی و اراده جوانی برخودارند و علاوه بر آن برای تکمیل تجربیات زندگی نیاز بیشتری به مطالعه دارند تا اندیشه های دیگران را به تفکر خویش پیوند زنند و راه رسم زندگی را به مدد توانایی فکری بیابند و مجددانه درآن گام نهند. برخی از نویسندگان معتقدند، که روحیات و اخلاق اشخاص رااز روی کتابهایی که مطالعه می کنند می توان تشخیص داد در حالات فیلسوف و متفکر آلمانی " کانت" آورده اند که در تمام مدت عمرش فقط یک بار نظم خیره کننده زندگی اش بهم خورد و سه روز تمام در منزل ماند و بیرون نیامد وقتی علت را جویا شدند اظهار نمود که کتاب " امیل " از " ژان ژاک روسو" به اورسیده ونتوانسته از خواندن مداوم آن خودداری کند و سه روز تمام اوقاتش را صرف نمود تا آن را کاملا ً مطالعه نمایند. یکی از صاحبنظران بر آن است که :"راست گفته اند که کتاب خوب ، آن است که بیشتر به عمل و رفتار خوب شباهت داشته باشد کتاب خوب نفس را تهذیب و تصفیه می کند و روح را به مدارج عالیه صعود می دهد فکررا آزاد و باز می نماید و از تمایل آن به سوی هوسها و لذات مادی جلوگیری می کند و اخلاق را پاک و طینت را مطهر و دل رانورانی و تابناک می سازد." اگر حقیقتا ً بر این باوریم که کتاب و مطالعه در تکوین شخصیت آدمی بیشترین تأثیر را دارد پس باید بپذیریم که برای دستیابی به شخصیت مثبت باید در جستجوی آثار مکتوب سازنده و مثبت بر آییم و برای انتخاب آثار و کتب مثبت همچون انتخاب دوستانی مطمئن و ارزشمند ، نیازمند به مشورت و همفکری با افراد واجد صلاحیت خواهیم بود.
" شیوه های ترغیب جوانان به مطالعه "
به کاربستن پیشنهادهای زیر در تقویت گرایش مطالعاتی جوانان نخواهد بود:
1. تأکید بر پدیده " انفجار اطلاعات" به عنوان بخشی از دورنما های قرن بیست و یک جوانان را متوجه این واقعیت خواهد نمود که مجموعه دانش در سطح دنیا با نرخ سالانه 13 در صد رشد داشته است. این نرخ به معنی آن است که دانش موجود هر 5/5 سال ،دوبرابر شده است و در بعضی رشته های علمی جوان و نوپا ، دانش بعد از " 20" ماه و یا کمی بیشترازیکسال و نیم کهنه و منسوخ می شود . بیان این مطلب جوانان را برمی انگیزد تا علاوه بر تجزیه و تحلیل اطلاعات و دانش رو به گسترش از سرعت مطالعاتی متناسب برخوردار شوند.
2. معرفی منابع مفید و برگزیده بویژه کتب منتخب سال در گروه سنی نوجوانان و جوانان از طریق رسانه های گروهی نه تنها در ایجاد و تقویت انگیزه مطالعلتی مؤثر است بلکه آگاهی ازاینکه برخی از جوانان اهل قلم از افتخار آفرینان کتب برگزیده هستند آنها را به پرورش و به کار گیری قلم و مهارت نویسندگی تشویق خواهد نمود.
3. عده قابل توجهی از نسل جوان ، علی رغم علاقه باطنی به مطالعه توفیق چندانی در این امر ندارندزیرا از روشهای مناسب مطالعه آگاهی نداشته و لذا از سعی و تلاش خود در این امرنتیجه مطلوبی به دست نمی آورند مؤسسات و نهادهای فرهنگی بویژه رسانه های گروهی به خوبی می توانند با ارائه شیوه های صحیح چه از طریق جاذبه های تصویری فیلم های آموزشی و میز گردهای علمی و فرهنگی جوانان را یاری نمایند.
4. مطالعه زندگینامه بزرگان و مشاهیر حقیقت زندگی را برای جوانان مجسم می سازد، زیرا بزرگترین نکتهای که نسل جوان از تاریخچه حیات بزرگان می آموزند، این است که در می یابند انسان به چه پایه ای از کمال می تواند برسد و چه کارهای عظیمی را در عالم می تواند انجام دهد. سرگذشت یک زندگی پاک و صالح وقتی به رشته تحریر در آمد بذر امید و آرزو را در دل ها می پروراند.
5. عقیده یکی از دانشمندان در مورد کتاب این بود که " در علوم باید جدیدترین کتابها راخواند و در ادبیات قدیمی ترین آنها را."شاید این تفکر بود که به پروفسور براملد از صاحبنظران مکتب " پیشرفت گرا" الهام بخشید و او پیشنهاد کرد که "جوانان باید قبل از فراغت در دوره دبیرستان و زمانی که هنوز به دانشگاه واردنشده اند لازم است یکصد جلد کتاب از آثار ارزنده و شاهکارهای ادبیات جهان و کشور خویش را مطالعه نمایند تا چشم انداز وسیع و ارزنده ای به زندگی و مظاهر آن پیدا کنند." تفهیم این واقعیت به جوانان که برای در دست گرفتن سر رشته زندگی آنها ناچارند هر چه بیشتر و بیشتر مطالعه نمایند بخشی از انگیزه لازم مطالعاتی را در آنان تأمین می کند.
6. چنانچه ضمن ارائه شیوههای صحیح" تندخوانی" ،" سرعت انتقال"،" توانایی حل مسأله" و نظیرآن به جوانان آنان راازآفات مطالعات انحرافی کهعمدتا ً شامل مطالعه نامنظم ، پراکنده، ناقص و یک جانبه می باشد ، بر حذر داریم .
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( سه شنبه 86/4/12 :: ساعت 1:29 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مرنجان و مرنجعزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) استسعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلامسبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلامپیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلامامام حسین علیه السلام در آیینه زیارتپیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»[عناوین آرشیوشده]