»» جوان و اعتماد به نفس
در روی امواج تیره ،
خورشید را به چنگ بیاورید ! ننالید
زندگی دریایی پر طوفانی است که در هر جایی ممکن است با امواج آن روبرو شد.
امواج را بشکافید و عبور کنید .
ویلر
زمانی که در یکی از جلسات بحث و انتقاد جوان از حضار سئوال شدکه « اعتماد به نفس » چیست ؟ این پاسخها ارائه گردید : شکست ناپذیربودن ، آلوده نکردن نفس به گناه ، قناعت ، خودشناسی ، درک منزلت معنوی، خودباوری، اظهار رضایت درحضور جمع، توانایی ابراز وجودو مطرح نمودن شخصیت به صورت متعادل .
عبارت اخیر، شاید تصویر کاملتر و دقیقتری بتواند از مفهوم« اعتماد به نفس » جوان ارائه دهد.
بررسی مناسباتی که اعتماد به نفس با سایر ویژگیهایی شخصیتی دارد، و معرفی آنها به نسل جوان، میتواند در ایجاد جاذبه بیشتر برای دستیابی به این پدیده مؤثر واقع شود. و جایگاه واقعی و ارزش راستین اعتماد به نفس را به خوبی ترسیم نماید.
شمهای از تأثیرات اعتماد به نفس عبارتند از :
1- اعتماد به نفس، موجب ثبات شخصیت و پایداری جوان در قبال دشواریها تنگناهای زندگی میشود.
2- جوانان معتمد به نفس، در جلب اعتماد دیگران به خویشتن ، موفقتر از دیگران عمل میکنند. زیرا رفتار این عده از جوانان، به گونهای آکنده از اطمینان، آرامش و تدبیر است که نظر موافق دیگران را جلب مینماید.
3- برخوردای از خصیصه« اعتماد به نفس » زمینه بروز خلاقیتها و ظرفیتهای درونی نسل جوان را فراهم مینماید، زیرا تواناییهای ذاتی در شرایطی به ظهور میرسند که فرد اولین گام را دراین راه که همان خودباوری است. بردارد و در نتیجه هم نسل جوان به خود شکوفایی دست مییابند و هم بر مجموع دستاوردهای علمی و پژوهشی جهان معاصر میافزایند.
4- تفهیم اعتماد جوانان به دیگران، نیز از جمله موارد ارزشمندی است که در پر تو اعتماد به نفس این نسل تحقق مییابد. علت آن را باید در خوشبینی و مثبتنگری این عده از جوانان، جستجو نمود. آنان که به دیگران اعتماد میکنند، برای روابط سالم و منطقی خود با افراد، نقطه شروع خوبی یافتهاند و دیگران را بر میانگیزند تا متقابلاً حس اعتماد خود را به جوانان اثبات نمایند.
شیوه های ایجاد و تقویت اعتماد به نفس
1- نکته مهمی که باید به جوانان تفهیم نمود، این است که اعتماد به نفس ، پدیدهای اکتسابی است نه ذاتی. لذا هر جوانی که خود را در این مورد ضعیف و ناتوان مییابد، میتواند با استفاده از روشهای علمی و با روحیه امیدواری برای تغییر شخصیت خود، طرحی نو درافکند.
2- شناخت تواناییهای نسبی، راه را برای پرورش آنها باز میکند اطرافیان جوان میتوانند او را از حیث قابلیتهایش اطمینان بخشند تا به مرو زمان، وی بتواند با کفایتهای شخصیاش رابطه منطقی برقرار نماید.
3- بهرهگیری جوانان از روش« تلقین درمانی » او را برای غلبه بر ضعفهای وجودش یاری میدهد. ضروری است به هنگام خطور افکار منفی، فرد بلا فاصله اندیشه مثبتی را درباره خویش مشخص نموده و آن را به ذهن خود تلقین کند.
4- قرارگرفتن جوانان در موقعیتهای جدی و نسبتاً دشوار به مراتب آنها را بیش از گریز از موقعیت به مرزهای اعتماد به نفس نزدیک میکند. باید به جوانان بفهماند که به جای فرار از مسأله باید راه روبرو شدن و حل مسأله را جستجوکرد تا حاصل آن موفقیت و رشد عزت نفس باشد.
5- دانش افزایی عمومی و فراگیری مهارتهای زندگی، روش مطمئن دیگری درکسب اعتماد به نفس و تقویت آن، محسوب میشود، جوانان هرچقدر بیشتر در مورد زندگیشان بدانند، بهتر میتوانند، با مشکلات آن روبرو شوند.
6- مطالعه زندگینامه بزرگان و اندیشمندان و نام آوران عرصههای علم و اندیشه و ادب و هنر، از دو جهت میتواند برای جوانان، سودمند واقع شوند. از یک سوی، راه و روشی را به آنان مینمایاند که دیگران رفتند و به مقصود رسیدند و از سوی دیگر چون زندگی مشاهیر و نخبگان، آکنده از سختی و مشحون از درد و رنج بوده است، جوان و قشرهای ضعیف و متوسط جامعه را برای نیل به موفقیت، ترغیب میکند.
7- از بین بردن فضای غیر اخلاقی عیب جویی و تمسخر دیگران که در نزد برخی از افراد مشاهده میشود، راه پرورش اعتماد به نفس نسل جوان را هموار میکند.
8- نیروی توکل به خدا و ایمان عمیق مذهبی، جوانان را برای کنار آمدن با مشکلاتشان و تحمل شدائد ، تقویت میکند آنها احساس میکنند، دیگر تنها نیستند، بلکه قادرازلی درکنار آنان حضور دارد.
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( چهارشنبه 86/4/13 :: ساعت 4:36 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مرنجان و مرنجعزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) استسعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلامسبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلامپیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلامامام حسین علیه السلام در آیینه زیارتپیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»[عناوین آرشیوشده]