»» جوان و انتقاد
« دلسوزترین مردم نسبت به تو آن کسی است که بیش از دیگران در اصلاح تو بکوشد .»
حضرت علی (ع)
از صحبت دوستی برنجم کاخلاق بدم حسن نماید
عیبم ، هنروکمال بیند خارم ، گل و یاسمن نماید
کو دشمن شوخ چشم ناپاک تا عیب مرا به من نماید
سعدی
از ویژگیهای معاشرت جوانان پدپد آمدن شرایطی است که آنان و دوستانشان بیش از سایرین در حالات و روحیات یکدیگر کنجکاو و دقیق شده ، موشکافانه عیبها و ایرادهای طرف مقابل را مورد توجه قرار میدهند چنانچه این روند به بازگو کردن مسائل مورد نظر و عیبجویی یکی از دیگری منجر شود . شادکامی را زا صحنه ارتباطات انسانی به بیرون میراند و جوی آکنده از خصومت و بدبینی بر فضای ارتباطی آنها حکمفرما میشود. بزرگ منشی و گذشت از یک سوی طبیعت حساس و زود رنج جوان ما را ملزم میکند که چشمپوشی از موارد جزیی را سرلوحه مناسبات خود با جوانان قرار دهیم ، به همانگونه که علاقهمندیم دیگران نسبت به ما چنین رفتاری داشته و عیبهای جزئی ما را نادیده بگیرند ، متقابلاً نسبت به جوانان و نوجوانان اینگونه باشیم نکته بسیار زیبایی در یکی از فرمایشات حضرتعلی (ع) آمده است که فرمودند:« با چشم پوشی از چیزهای کوچک خود را بزرگ کنید و بر قدر ومنزلت خویش بیفزایید.»
در صورتی که موارد مذکور غیر قابل چشم پوشی بوده واز حدود مسایل جزئی فراتر رود در آن صورت لازم است از شیوههای تذکردوستانه انتقاد سا لم و اصلاح رفتار به مناسبت و اقتضای موقعیت استفاده نمود.
یکی از اندیشمندان، انتقاد را به جراحی روح و روان آدمی تشبیه کرده است و احتمالاً منظور او، نشان دادن اهمیت و حساسیت روش انتقاد میباشد. انتقاد را معمولاً به دونوع سا لم و سازنده و مخرب، تفکیک میکنند در شیوه انتقاد سا لم و سازنده، نه تنها آسیبی بر شخصیت فرد وارد نمیشود بلکه علاوه برآن موجب جلب و گسترش اعتماد متقابل شده و براستحکام پایههای دوستی و روابط متقابل میافزاید و در مقابل انتقاد مخرب و ویرانگر، علاوه بر جریهدار شدن احساسات فرد، روابط گرم و دوستانه از صحنه زندگی به کناری رفته و خصومت و برودت عاطفی به جای آن تکیه میزند.
روشهای انتقاد سالم از جوان
برخی از راه کارهای مؤثر در به کارگیری از شیوه انتقاد نسبت به جوانان درذیل پیشنهاد میشود:
1- انتقاد سازنده، همیشه با بیان یکی از جنبههای مثبت جوان آغاز و با جلب اطمینان وی ، موضوع اصلی مورد انتقاد طرح میشود به کارگیری چنینن روشی موجب میشود که شنونده مقاومت کمتری در پذیرش انتقاد از خود نشان میدهد.
2- انتقاد سا لم در قا لب جملات و عبارات غیرمستقیم مطرح میشود و جنبه محکومیت، آمرانه و تحریک آمیز ندارد: مثلاً با این عناوین میتوان، انتقاد را به عملی سازنده مبدال نمود:«آیا بهتر نبود،؟»،«آیا صلاح میدانی؟» و ..
3- انتقاد سازنده، در خلوت و غیاب دیگران نسبت به جوان انجام میشود. درغیراین صورت جوان، امنیت روحی خود را در معرض تهدید و مخاطره میبینید و درصدد مقابله به مثل برخواهد آمد. حضرت امام صادق علیه ا لسلام در ضمن یکی ازبیانات ارزشمندشان میفرمایند:«اگرانتقاد ازدوستت را درحضوردیگران انجام دادی، او را خواروذلیل کردهای و اگرانتقاد ازاو را درتنهایی به عمل آوردی، او را عزت بخشیدهای .
4- درهرنشست انتقادی، طرح بیش از یک موضوع جایزنیست . اگرازهمه جهات، جوان را مورد انتقاد قرا دهیم، او را علیه خود برانگیختهایم و درنهایت نتیجهای عاید نخواهد شد.
5- چنانچه در مراحل اولیه. انتقاد به صورت ایما و اشاره انجام شود به لحاظ رعایت حسن ادب و دوستی، بر تفاهم موجود میان جوانان و اطرافیانشان، خواهد افزود.
6- درضمن انتقاد ملایم از جوان، فرصت کافی برای اظهار نظروگفتگو برای وی باید درنظرگرفت و مطا لب پیشنهادی وی را با استفاده از« هنر خوب شنیدن » و« فنگوش کردن فعال » باید مورد قرارداد.
7- درصورت پذیرش انتقاد به وسیله جوان، باید فرصت مناسب برای تغییرواصلاح رفتاربه وی داده شود، زیرا نمیتوان انتظارداشت حتی درصورت قبول مورد انتقادی، به طوردفعی و ناگهانی، موفق به تغییر رفتار شود. همانگونه که تشکیل رفتار، امری تدریجی و مشمول گذشت زمان است، تغییرآن نیز احتیاج به فرصت مطلوب دارد.
8- انتقاد سازنده باید با انگیزهای خیرخواهانه و لحنی دوستانه و مشفقانه انجام شود تا بهترین تأثیر را برجای گذارد.
9- درانتقاد از جوانان، باید ظرفیت روانی آنان درنظرگرفته شود و متناسب با میزان حساسیت روحی و نوع شخصیت آنها، انتقاد نمود. وگرنه بیش ازآنچه که میخواهیم اصلاح رفتارکنیم، ناخواسته تخریب کردهایم .
10- ترتیب دادن محافل بحث و انتقاد جوان در مراکز فرهنگی و نیزدر رسانههای گروهی و مورد بحث قرار دادن شیوهها و رویکردهای انتقاد سا لم و سازنده و ارائه نمونههای علمی ازانتقاد مفید و بهرهگیری از نظرات کارشناسان و جوانان، زمینه مطرح انتقاد مؤثرو پذیرش آن رافراهم میآورد .
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/4/16 :: ساعت 8:40 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مرنجان و مرنجعزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) استسعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلامسبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلامپیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلامامام حسین علیه السلام در آیینه زیارتپیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»[عناوین آرشیوشده]