»» جوان و دوستی افراطی
« فضیلت اخلاقی ، عبارت است از اینکه ، در هر امر حد وسط میان دو طرف یا به عبارت دیگر ، اعتدال بین افراط و تفریط مراعات شود چه افراط و تفریط در امورخلاف عقل است .»
ارسطو
ارزش دوستی را زمانی بهتر می توان فهمید که رنج تنهایی را تصورکنیم و از لذت مصاحبت محروم شویم .
تنهایی از سختترین مصائب انسان است ، حتی درجایی که تنها هستیم با یاد بزرگ و معروف ، مفید نیست ، بلکه دوستی اشخاص معمولی هم میتواند مفید باشد .
جوانان نیز از این قاعده مستثنی نیستند . بلکه باید گفت بیش از دیگران به دوستیها ، پای بندند. ولی بعضاً در این مورد به افراط کشیده میشوند . باید توجه داشت که این نوع گرایشهای افراطی توأم با احساسات، در دختران جوان بیش از پسران ، مشاهده میشود ، به لحاظ تأثیرات فرهنگی و اخلاقی این نوع دوستیها ، ضروری است که ابتدا عوامل مؤثر ایجاد چنین پدیدهای را شناخت و پس از آن درصدد یافتن راه حل مناسب بر آمد .
« علل دوستیهای افراطی »
مهمترین علل بروز این علائق عبارتند از :
1- تجرد فرد کامل(بزرگتر)- فردی که هدف افراطی اینگونه جوانان قرار میگیرد ، در غالب موارد مجرد است و به هر دلیل هنوز تشکیل خانواده نداده است و از لحاظ پاسخ به نیازهای غریزی و روانی در محدودیت خاصی قرار دارد و این امر به صورت ویژگیهای رفتاری و زمینههای مساعد ، بروز نموده و آنها را برای جذب جوانان ،… مستعد میکند .
2- طبیعت دوران جوانی – ماهیت بلوغ و احساسات نیرومند و رویاهای دور و دراز ، عامل مؤثری در تکوین دوستیهای افراطی است ، عواطف ، در آغاز بلوغ ،غنیتر سرشار از دورههای دیگر زندگی ، ظاهر میشود و در مرحله جوانی ، فرد را مستعد می کند تا یکی از نقشهای دوگانه را در ارتباط با دیگری بر عهده گیرد . متأسفانه در این دوران ، تعادل موجود بین احساسات و اندیشههای منطقی جوان برهم میخورد و کفه احساسات سنگینی میکند و عقل را تحت تأثیر قرار میدهد .
4- محیطه های شبانه روزی – وجود پانسیونیها، دانشسراها ، مراکز تربیت معلم و خوابگاههای دانشجویی زمینه های مساعدی برای تشکیل دوستیهای افراطی است . معمولاً اینگونه محیطها از یک سوی ، متضمن قطع روابط و پیوندهای عاطفی فرد با خانواده اوست و از دیگر سو ، ارتباط تنگاتنگ خاصی میان جوانان و مربیان و سرپرستان و معلمان یا دوستان آنها است .
5- شخصیت زدگی –پاره های از جوانان به لحاظ کمبودهای شخصیتی درخانواده ، در وضع خاصی قرار میگیرند ، تحقیرها ، سرزنشها و انتقادهای شدید و مداوم ، هسته اصلی شخصیت آنها را مورد تهدید اضمحلال قرار میدهد ، این امر، موجب میشود که جوانان درصدد یافتن الگوهایی خارج از محیط خانواده برآیند و در چنین موقعیتی ، هر صفت و ویژگی خوب شخصیتی می تواند آنان را مجذوب نموده و به این تعلقات دامن زند .
6- عشق به زیبایی- گرایش طبیعی انسان به زیباییها در دوره جوانی به صورت عشق به زیبایی ظاهر میشود و به ویژه جوانانی که از طبایع حساس و ظریف برخوردارند ، در معرض تأثیرپذیری بیشتری قرار میگیرند و بعضاً آنچه را که در رویاهای خویش می پروراندند ، اینک در شخصیت معلم یا مربی خویش مشاهده میکنند .
7- توجه خاص به جوان- برخی از جوانان به دلالیل از قبیل زیبایی ظاهر، جذابیت ، خوش بیان بودن و یا وضعیت آراسته و درسطح خوب بودن ، مورد توجه بیش از حد برخی از دبیران و یا دوستان قرار می گیرند و این امر ، متقابلاً جوان را وا میدارد تا احساسات و عواطف افراطی آنان را به گونه ای پاسخ دهد .
« با دوستیهای افراطی چگونه برخورد کنیم ؟»
برخی راه کارها و شیوه های پیشنهادی در این زمینه ، عبارتند از :
1- تأمین و ارضای نیازهای روحی جوانان در حد متعادل ، آنان را از دوستیهای افراطی ، بی نیاز مینماید.
2- تکریم منزلت و تجلیل شخصیت نسل جوان ، آنها را از گرایش نامعقول افراطگونه به دیگران باز می دارد .
3- تعادل در رفتار با نوجوانان و جوانان ، آنان را به اتخاذ عکس العملهای منطقی و طبیعی وا می دارد ، رعایت این امر به ویژه از جانب دبیران ، مشاوران و مربیان دبیرستانها ، بسیار ضروری می باشد .
4- جایگزینی یک رشته فعالیتهای ذوقی ، هنری ، فکری و عملی میتواند خلاء به وجود آمده در زمینه های عاطفی و مناسبات انسانی جوانان را پر کند زمینه ساز شخصیت سالم در آنها شود .
5- ترغیب جوانان به ازدواج به موقع با شرایط متناسب به گونه ای که روح سادگی و صمیمیت بر آن حاکم بوده و از تشریفات بی مورد ، جدا و برکنار باشد ، گام دیگری در جهت حل این مشکل محسوب می شود .
6- تقویت مبانی اخلاقی و دینی جوانان ، تعیین کننده نحوه جهت گیری آنها در برخوردها ارتباطات انسانی است و این خود برخاسته از کیفیت تربیت دینی خانواده است. آشنا نمودن نسل جوان با محبت و جذبه الهی ، مانع شکل گرفتن دوستیها و علائق افراطی است.
1- محمدعلی فروغی –سیر حکمت در اروپا-جلد اول-صفحه 44
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/4/16 :: ساعت 8:44 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مرنجان و مرنجعزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) استسعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلامسبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلامپیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلامامام حسین علیه السلام در آیینه زیارتپیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»[عناوین آرشیوشده]