»» جوان و اظطراب امتحان
از مسائل مهم و سرنوشت سازی که جوانان را عمیقاً تحت تأثیر قرار میدهد ، کنکور دانشگاه است .در حقیقت اظطراب ناشی از نتایج کنکور بر فرایند یادگیری آنان نیز اثرات منفی بر جای میگذارد .باید دانست که اظطراب به میزان کم ، برای کارکردهای درسی و آموزشی ، نه تنها زیان آور نیست ، بلکه میتواند در مواردی مفید باشد، زیرا بر حجم تلاش فرد میافزاید و سطح پائینی قرار دارد ، ولی با اظطرابهایی که از این میزان ، بالاتر ، باشد لازم است مقابله نموده و آنها را تحت کنترل در آورد . اینکه ، به بیان مهمترین شیوههای کنترل اظطراب میپردازیم .
1- همبستگی مثبت میان تسلط درسی و آرامش درونی
در پژوهشها و نیز تجربیات آموزشی ، این امر به اثبات رسیده است که هر اندازه میزان احاطه و تسلط به دروس ، بیشتر باشد به همان نسبت ، آرامش و اطمینان درونی فرد ، فزونی مییابد .لذا چنانچه جوانان بتوانند ، خود را به مرز تسلط درسی برسانند ، خواهند توانست بر اظطراب خویش ، فائق آیند .
2-گفتگو درباره اظطراب ، از شدت آن میکاهد .
جوانانی که ارتباط انسانی مطلوبی با اطرافیانشان دارند ، بهتر میتوانند بر اظطرابشان غلبه نمایند ، از نقطه نظر علمی ، افراد مضطرب ، زمانی که با دیگران در مورد مشکل خویش گفتگو میکنند ، با اظطراب آنها کاهش مییابد تشویق جوانان به گفتگو و مذاکره در مورد مشکلاتشان ، موجب آرامش روحی آنان میشود .
3- مباحثه علمی موجب تقویت یادگیری و نیز خود باوری میشود .
جوانان با بحث و گفتگوی علمی ، ضعفها و کمبودهای آموزشی خود را میشناسند و در صورت وجود نقطههای قوت علمی ، مورد تشویق همسالان خود قرار میگیرند و این امر ، موجب یادگیری عمیقتر و در نتیجه موفقیت بیشتر در امتحانتشان میشود .از یاد نبریم که هر نوع تأیید نسبت به جوانان ، اعتماد به نفس آنان را افزایش میدهد .
4- جوانان اگر بدانند که اطرافیان و و الدینشان از آنها میخواهند که نهایت تلاش خویش را به کار گیرند و نتیجه تلاش ئر مرحله دوم اهمیت قرار دارد ، آرامش خاصی در خود احساس میکنند .
از نقطه نظر درونی ، چنانچه شخص بداند که نهایت تلاش خویش را به کار گرفته است ، رضایت خاطر خاصی پیدا میکند .
5- یاد خدا دلها را آرامش میبخشد .
ذکر خداوند که نشانهای از ارتباط انسان و پروردگار است ، نه تنها آدمی را از غرق شدن در دریای اظطراب نجات میْبخشد و به جایگزینی اندیشههای مثبت و سالم به جای افکار ی مغشوش و منفی مساعدت میکند ، بلکه این احساس را در فرد تقویت میکند که همچون تخته سنگی که در کویر برهوت پرتاب شده باشد ، نیست ، بلکه خود را در محضر خداوندی احساس میکند که احاطه کامل به همه عرصه عالم وجود دارد .
6- « تلقین به نفس » ، نوعی فن « خود آموختگی » است .
تحقیقات اخیر برخی از اندیشمندان علوم انسانی به ویژه «پل ژاگو » ، ثابت کرده است که آدمی به همان اندازه که میتواند با تفکر خویش در دیگرران نفوذ کرده و اراده خویش را به آنان تحمیل نماید ، قادر است در شخصیت خویش نیز نفوذ کند و هر صفت یا پدیده رفتاری را که مایل است در خود ایجاد کند .برای مثال دانش آموز جوانی که از اظطراب درسی رنج میبرد میتواند شب هنگام این جمله را حداقل 10 بار بر خود تلقین کند :« به یاری خدا ، هر روز بیش از گذشته ، احساس آرامش میکنم .»
7- آشنایی با نمونه سئوالات و شرکت در کنکور آزمایشی ، ایجاد آرامش مینماید :
اگر این حقیقت به وسیله جوانان پذیرفته شود که امتحان ( کنکور ) ، چیزی فراتر از آنچه قبلاً آموخته شده نیست ، موجب میشود که جوانان با شرکت در کنکور آزمایشی و آشنایی با نمونه سئوالات ، توان علمی و آرامش روحی خود را افزایش دهند .
8- یکبار از روخواندن ، مستلزم دو بار از بر تعریفکردن است .
« ارنست هومان» در کتاب «عصر روانشناسی » به جوانان توصیه میکند که چنانچه فقط یک ساعت فرصت دارید ، بیست دقیقه آن را صرف خواندن از روی متن و چهل دقیقه را به از بر تعریف کردن اختصاص دهید ، زیرا این امر موجب تقویت یادگیری آنان شده و در نتیجه علاوه بر رشد اعتماد به نفس ، آرامش آنها را نیز تأمین خواهد نمود .
9- آرامش جوانان به میزان موفقیت برنامه نیز بستگی دارد .
بهتر است جوانان ، جدولی از زمانهای مفید درسی و فرصتهای زندهای که در اختیار دارند تهیه کنند و در مقابل آن نیز نیازهای درسی خویش را به طور دقیق مشخص نمایند تا به چشم خویش ببینند به ازای هر مقدار کاری که انجام میدهند ، به چه بخشی از نیازهای درسی خود پاسخ میدهند .
10- برای آرامش باطن ، خوب است جوانان ، هر شب لحظاتی با خویشتن خلوت کنند ، این پدیده که با عنوان «خلوت شخصی » یا «غور باطن » (Meditation ) نیز موسوم است ، موجب کاهش فشارهای درونی شده و بر به جهت خاطر میافزاید و علاوه بر آن ، موجب درک جامعتری از زندگی میشود .بدیهی است « غور درونی » و «علم برونی » مکمل یکدیگرند.
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/4/16 :: ساعت 8:45 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مرنجان و مرنجعزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) استسعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلامسبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلامپیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلامامام حسین علیه السلام در آیینه زیارتپیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»[عناوین آرشیوشده]