1- زنا
در روایات آمده است، که هر گناهى که در قرآن به آن وعده عذاب داده شده «کبیره» است، و چون در کتاب خدا به گناه زنا صریحاً وعده عذاب داده شده، در کبیره بودن آن هیچ تردیدى نیست.
درباره این عمل خطرناک در قرآن مىخوانیم:
«وَ الَّذِینَ لا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَرَ وَ لا یَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِی حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ وَ لا یَزْنُونَ وَ مَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ یَلْقَ أَثاماً* یُضاعَفْ لَهُ الْعَذابُ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ یَخْلُدْ فِیهِ مُهاناً» «2».
«و آنان که معبود دیگرى را با خدا نمىپرستند، و کسى را که خدا خونش را حرام کرده است، جز به حق نمىکشند، و زنا نمىکنند؛ و کسى که این اعمال را مرتکب شود به کیفر سختى برسد.* روز قیامت عذابش دو چندان شود، و در آن با خوارى و سرشکستگى جاودانه ماند».
در تفسیر «منهج الصادقین» و برخى از تفاسیر دیگر آمده است که: «اثاماً» در آیه شریفه، نام محلى در جهنم است که زناکاران را در آن کیفر مىدهند و گفتهاند:
چیزى است مانند چرک و خون که از بدن دوزخیان جارى شود. اما «اثم» و «اثام» در اصل به معناى اعمالى است که انسان را از رسیدن به ثواب دور مىنماید و در اینجا منظور جزاى گناه است «3».
آثار زنا در روایات
1- در روایتى امام باقر علیه السلام براى زنا شش اثر ذکر کردهاند: سه در دنیا و سه در آخرت، اما آثار دنیایى: از بین رفتن آبرو، کم شدن رزق، نزدیک کردن مرگ. اما آثار آخرتى: غضب حق، سختى در حساب، دخول در جهنم و خلود در آن «4».
2- و نیز فرمود:
«کسى که با زن مسلمان، یا یهودى یا نصرانى یا مجوسى، آزاد یا کنیز زنا کند و توبه نکرده، با اصرار بر این عمل از دنیا برود، خداى متعال در قبرش سیصد در از عذاب باز مىکند که از هر در مارها و عقربها و افعىهایى از آتش بیرون مىآید و تا روز قیامت مىسوزد» «5».
3- از قول امیر مؤمنان علیه السلام نیز نقل شده است که فرمود:
«در قیامت به دستور خدا بوى متعفنى وزیده مىشود که تمام اهل محشر ناراحت مىشوند، در حدى که تنفس بر آنها سخت مىگردد، منادى ندا مىدهد: مىدانید این بوى متعفن از چیست؟ مىگویند: نه، ولى سخت ناراحتیم؛ مىگوید: این بوى زناکاران است که بدون توبه از دنیا رفتهاند، پس آنها را لعنت کنید که خدا لعنتشان کرده است، نمىماند در محشر کسى، مگر اینکه آنان را نفرین کرده و از خدا مىخواهند زناکاران را لعنت کند» «6».
4- رسول خدا صلى الله علیه و آله خطاب به امیر مؤمنان علیه السلام فرمود:
«اى على! زنا شش پیامد دارد: سه در دنیا و سه در آخرت. پیامدهاى دنیایش این است که: 1- آبرو را مىبرد. 2- مرگ را شتاب مىبخشد. 3- روزى را قطع مىکند. و پیامدهاى آن در آخرت عبارت است از: 1- سختى در حسابرسى 2- خشم خداى رحمان 3- جاودانگى در آتش» «7».
5- قال الصادق علیه السلام:
الذُّنُوبُ الَّتِى تَحْبِسُ الرِّزْقَ الزِّنا «8».
«از گناهانى که جلوى روزى را مىگیرد زناست».
6- قال على علیه السلام:
الزِّنا یُورِثُ الْفَقْرَ «9».
«زنا فقر را به بار مىآورد».
7- قال الصادق علیه السلام:
مَنْ وَطِىءَ فُرُشَ امْرِءٍ مُسْلِمٍ وُطِىءَ فِراشُهُ، کَما تَدِینُ تُدانُ «10».
«کسى که به همسر مرد مسلمانى خیانت کند به همسرش خیانت کنند، به هر دستى بدهى از همان دست پس مىگیرى».
2- لواط
همجنسگرایى (لواط و مساحقه) از گناهان بزرگ است و در اسلام براى هر دو حد شرعى قرار داده شده است. حد همجنسگرایى در مردان، خواه فاعل باشد یا مفعول رجم (سنگسار) است، البته اثبات این گناه باید از راههاى معتبر و قاطعى که در فقه اسلامى و روایات معصومان علیهم السلام ذکر شده است صورت پذیرد. اما حدّ همجنس گرایى در زنان که در فقه اسلامى و روایات از آن به «مساحقه» یاد شده است، پس از اثبات، صد تازیانه است.
روایاتى که در مذمت و زشتى همجنسگرایى از پیشوایان اسلام نقل شده آنقدر زیاد و تکاندهنده است که با مطالعه آن هر کس احساس مىکند گناهى در قباحت و زشتى، به پاى آن نمىرسد. به یک روایت توجه کنید:
قال رسول اللَّه صلى الله علیه و آله:
لما عَمِلَ قَوْم لُوْطٍ ما عَمِلُوا بَکَتِ الْأرْضُ الى رَبِّها حتى بَلَغَتْ دُمُوعُها الىَ السَّماءِ وَبَکَتِ السَّماءُ حتى بَلَغَتْ دُمُوعُهَا الْعَرْشَ، فَاوحَى اللَّهُ الىَ السَّماءِ أَنْ احْصِبیْهِمْ واوْحِى الَى الْارْضِ انْ اخْسِفىِ بِهِمْ «11».
«هنگامى که قوم لوط آن اعمال ننگین را انجام دادند، زمین آنچنان گریست که اشکهایش به آسمان رسید و آسمان آنچنان گریست که اشکهایش به عرش رسید، در این هنگام خداى متعال به آسمان وحى کرد که آنها را سنگباران کن و به زمین وحى کرد که آنها را فرو بر» «12».
از قرآن مجید و روایت حضرت صادق علیه السلام و امام هشتم علیه السلام کبیره بودن آن استفاده مىشود؛ بلکه از آثار اسلامى برمىآید که عقوبت لواط از زنا سختتر است.
چند روایت
1- امام صادق علیه السلام مىفرماید:
«بدى گناه لواط از زنا بیشتر است، خداوند قومى را به خاطر این عمل، هلاک کرد؛ ولى کسى را به زنا هلاک ننمود» «13».
2- پیامبر بزرگ مىفرماید:
«لواطکار، درحال جنابت وارد محشر مىشود، و آب دنیا او را پاک نمىکند، خدا بر او خشمگین و لعنتش کرده و دوزخ برایش آماده است و بد جایگاهى است» «14».
3- و نیز پیامبر عزیز اسلام فرمود:
«هرگاه کسى مرتکب لواط شود، عرش خدا به لزره افتد، و خداوند او را لعنت کرده، بر او غضب نماید، و جهنم برایش آماده است، و شخصى که تن به این عمل داده و خودفروشى کرده، در کنار جهنم نگاهش مىدارند تا حساب خلایق تمام شود، آنگاه او را در عذاب انداخته و در طبقات دوزخ براى همیشه معذّب خواهد بود» «15».
4- امام ششم علیه السلام فرمود:
«حلال داننده لواط یا مقرّ بر او نمىمیرد مگر آن که به وقت مرگ، سنگى از همان سنگهایى که بر قوم لوط، به عنوان عذاب، بارید بر او بخورد، مرگ وى با همان سنگ است و براى اینکه رسوا نشود، خدا آن سنگ را پنهان مىدارد» «16».
5- حضرت رضا علیه السلام فرمود:
«بترس و زنا و لواط را ترک کن، لواط بدتر از زناست، این دو گناه موجب هفتاد و دو گونه درد در دنیا و آخرت است» «17».
3 مساحقه «17»
زنى به حضرت صادق علیه السلام عرض کرد، زنانى که با یک دیگر مساحقه مىکنند حدّشان چیست؟ امام فرمود: حدّ زنا، به راستى چون قیامت شود آنان را مىآورند، و لباسهایى از آتش بریده شده بر آنها مىپوشانند، و مقنعههاى آتشین به سرشان مىبندند، و زیرجامههاى آتشین به بدنشان قرار مىدهند و عمودهاى آتش در جوفشان فرو کرده، و آنان را به جهنم مىاندازند. اولین ملتى که مساحقه در آنان رواج یافت، قوم لوط بود، که مردان به مردان سرگرم شدند و زنان بىشوهر به یکدیگر اکتفا کردند، و به وقت نزول عذاب مرد و زن یک جا هلاک شدند «18».
امام صادق علیه السلام در جواب زنى درباره زنان مساحقهگر فرمود:
«در جهنماند، چون قیامت شود چادرهایى از آتش بر آنان پوشیده شود، و عمودهاى آتشین در باطن و عورتشان داخل کنند، و آنها را در جهنم اندازند.
عرض کرد: در قرآن از این مسئله یاد شده؟ فرمود: آرى، عرض کرد: کجا؟
فرمود اصحاب الرس» «19».
4 قیادت
قیادت، رساندن مرد و زن به یکدیگر براى زنا، یا مرد و مرد براى لواط است و در حرام بودن آن و به گفته بعضى کبیره بودنش شکى نیست.
دو روایت
پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله فرمود:
«هر کس براى زنا بین مرد و زنى واسطه شود، خداوند بهشت را بر او حرام کرده و جایش در دوزخ است، که دوزخ بدجایى است، و دائم مورد خشم خداست تا بمیرد» «20».
امام ششم علیه السلام مىفرماید:
«در قیامت خداوند با سه کس سخن نمىگوید، و به آنان نظر رحمت نمىکند، و ایشان را پاکیزه نمىنماید، و براى آنان عذاب دردناکى است: پیر زناکار، دیّوث، زن شوهردارى که زنا دهد» «21».
5 قذف «22»
قذف از بدترین گناهان، و قاذف فردى فاسق و پلید و تبهکار است؛ زیرا کسى که در یک جامعه، یا یک محل و منطقه به یک مرد و زن نسبت زنا یا لواط بدهد، و بدون سبب آبروى یک مسلمان را در بین مردم ببرد، انسان نیست.
ریختن آبروى مردم با زبان قابل مقایسه با شکم پارهکردن و زخم زدن با اسلحه نیست! مردم در حریم حرمت آبرو، داراى یک زندگى آرام و با امنیتاند، کسى که حافظ زبان خود نیست و با آبروى مردم بازى مىکند، از حیوان درنده بدتر است، و اینکه در بسیارى از روایات آمده، عده کثیرى از مردم در قیامت به خاطر زبان معذب به بدترین عذابند جداً یک مسئله حقّى است!
رسول اکرم و امام صادق و موسى بن جعفر و حضرت رضا و امام جواد علیهم السلام قذف را از گناهان کبیره دانسته و قرآن مجید به این گناه وعده عذاب حتمى داده است، آنجا که مىفرماید:
«إِنَّ الَّذِینَ یَرْمُونَ الْمُحْصَناتِ الْغافِلاتِ الْمُؤْمِناتِ لُعِنُوا فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ وَ لَهُمْ عَذابٌ عَظِیمٌ* یَوْمَ تَشْهَدُ عَلَیْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَ أَیْدِیهِمْ وَ أَرْجُلُهُمْ بِما کانُوا یَعْمَلُونَ» «23».
«بىتردید کسانى که زنان عفیفه پاکدامن باایمان را [که از شدت ایمان از بىعفتى و گناه بىخبرند] متهم به زنا کنند، در دنیا و آخرت لعنت مىشوند، و براى آنان عذابى برزگ است.* [در] روزى که زبانها و دستها و پاهایشان بر ضد آنان به گناهانى که همواره انجام مىدادند، شهادت دهند».
نظر دیگران
یکى از دانشمندان اسلامى در یکى از مقالاتش مىنویسد:
«منظور از تشریع حدّ قذف، و فاسق شمردن قاذف، و اینکه پس از ارتکاب این عمل خائنانه که بازى با آبروى مردم است نباید به هیچ وجه گواهى او را قبول کرد، حفظ عفت و عزت جامعه اسلامى و پرورش روح غیرت و بزرگوارى در افراد مسلمان است؛ زیرا در اجتماعى که چنین دشنامهاى زننده و تهمتهاى گزنده شایع و رایج و بدون کیفر بماند، روح عزت و غیرت خواهد مرد، و پرده عِرْض و آبرو دریده خواهد شد، و محتاج به توضیح نیست که چون قومى در چنین ورطه انحطاط سقوط کرد هیچگاه قادر بر حفظ کیان ملى و استقلال قومى و دفاع از وطن نخواهد بود».
و دیگرى مىگوید:
«براى جلوگیرى از تهمتهاى ناروا و شیوع افترا، اسلام کسى که زنان پاکدامن را متهم سازد و نتواند چهار شاهد بیاورد را با حکم خوردن هشتاد تازیانه، محروم شدن از اطمینان مردم مسلمان به او، و عدم قبول شهادت او کیفر مىدهد، و این براى این است که بازار تهمت و شایعه و دروغ گرم نشود و اضطراب و ناراحتى در میان مردم و خانهها شایع نگردد و به جاى اطمینان و اعتماد، شک و ترس در اجتماع رونق نیابد».
نباید فراموش شود که قذف به طور مطلق حرام و از گناهان کبیره است، خواه قذف کننده راستگو باشد، خواه دروغگو؛ یعنى اگر با چشم خود زنا و لواط را ببیند حق گفتن ندارد مگر چهار شاهد عادل بیاورد، بنابراین بر فرض دیدن وقوع زنا یا لواط حق گفتن ندارد و اگر بگوید قذف کرده و به قول قرآن ملعون و مستحق کیفر دنیایى و عذاب آخرتى است!!
امام پنجم علیه السلام مىفرماید:
«کسى که به زن پاکدامنى نسبت زنا بدهد، خداى متعال کردار نیکش را نابود مىکند و در قیامت هفتاد هزار ملک مأمور مىشوند او را از پس و پیش تازیانه بزنند، آنگاه او را به آتش دوزخ دراندازند» «24».
6 شراب خوارى «25»
مضرات انسانى، اقتصادى، اجتماعى، اخلاقى، مادى و معنوى مسکرات احتیاج به توضیح ندارد.
کدام انسان در کره زمین، ضربهها و خطرات هولناک مسکرات را انکار مىکند؟ آیا مشروب خوار واقعاً نمىداند پس از مستى و تعطیل عقل و تخدیر اعصاب، منشأ چه جنایاتى است؟!
نکتهاى از المیزان
صاحب «تفسیر المیزان»، رضوان اللَّه علیه مىفرماید:
«رجس و شیطانى بودن شراب و سایر محرّمات در آیه قرآن، از این جهت است که این کارها، آدمى را به ارتکاب عملیات زشتى که مخصوص شیطان است مىکشانند، و شیطان هم جز این کارى ندارد که وسوسههاى خود را در دلها راه دهد و دلها را گمراه کند، چنانچه در آیه 91 سوره مائده مىفرماید:
«مسلماً شیطان مىخواهد با شراب و قمار، میان شما دشمنى و کینه [سخت] اندازد، و از یاد خدا و نماز بازتان دارد؛ آیا شما [از این امور با همه زیانها وخطراتى که دارد] خوددارى خواهید کرد» «26».
و این که در این آیه دشمنى و خشم را تنها از آثار شراب و قمار دانسته از این جهت است که: این اثر در آن دو ظاهرتر است، چه معلوم است که نوشیدن شراب باعث تحریک سلسله اعصاب شده و عقل را تخدیر و عواطف عصبى را به هیجان مىآورد، به طورى که این هیجان اعصاب، اگر در راه خشم و غضب به کار رود معلوم است چه ثمرات تلخى به بار مىآورد».
مفاسد شراب خوارى
شراب زمینه بزرگترین جنایت، حتى جنایتى که درندگان هم مرتکب آن نمىشوند را براى آدم مست فراهم مىکند، و اگر در مسیر شهوت و بهیمیّت قرار گیرد معلوم است که به رسوایى کشیده مىشود، هر فسق و فجورى را، چه درباره مال و عرض خود، و چه درباره دیگران باشد در نظرش زینت داده و او را به هتک جمیع مقدسات دینى و اجتماعى وا مىدارد.
دزدى، خیانت، دریدن پرده محارم خود، فاش کردن اسرار، ورود به خطرناکترین ورطههاى هلاکت و امثال آن را در نظرش ناچیز جلوه مىدهد.
چنان که آمار ممالک به ظاهر متمدن، که نوشیدن هر نوع مشروب در میانشان رواج دارد نشان مىدهد که بزرگترین ارقام جنایت، حوادث ناگوار، فسق، فجور و اعمال ننگین و شرمآور محصول نوشیدن شراب است!!
روایاتى در باب شراب خوارى
کافى است براى درک عظمت این گناه، که در کبیره بودنش شکى نیست، به روایاتى که از طریق پیامبر و اهل بیت علیهم السلام عذاب سخت مشروب خوار را در قیامت بازگو کردهاند دقت کنید:
1- عذاب شراب خوار در قیامت
حضرت صادق علیه السلام فرمود:
«فرداى قیامت شراب خوار وارد محشر مىشود، در حالى که رویش سیاه و دهانش کج، و زبانش بیرون آمده و فریاد تشنگىاش بلند است و به او از چاهى که در آن چرک زناکاران ریخته شده مىآشامانند» «27».
و نیز فرمود:
«به خدا قسم کسى که نماز را سبک بشمارد، و مست کنندهاى بیاشامد به شفاعت من نمىرسد».
2- لعنت شدگان
همچنین از آن حضرت نقل شده است که فرمود:
«در مسئله شراب، خداوند ده نفر را لعنت کرده: کارنده درخت، نگهبان باغ انگور جهت شراب، فشار دهنده انگور، نوش کننده، ریزنده در جام، حمل کننده، تحویل گیرنده، خریدار، فروشنده و دریافت کننده پول» «28».
امام صادق علیه السلام مىفرماید:
«شراب خوار با بتپرست مساوى است و در قیامت کافر محشور مىشود، شراب ریشه هر گناهى است» «29».
عقوبت شراب خوارى
امام صادق علیه السلام فرمود:
«کسى که یک جرعه شراب بخورد خدا و پیامبران و مؤمنان او را لعنت مىکنند، اگر به مقدارى بخورد که مست شود، روح ایمان از او دور و به جایش روح پلید شیطانى جایگزین مىگردد، پس نماز را ترک مىکند و ملائکه او را سرزنش مىکنند و خداوند به او خطاب مىکند: اى بنده! کافر شدى، بدا به حال تو، سپس امام فرمود: بدا به حالش، بدا به حالش، به خدا سوگند! یک سرزنش الهى از هزار سال عذاب سختتر است. لعنت کرده خدا هستند، هر جا بروند از پناه خدا بیرونند و هلاک مىشوند، پس فرمود: ملعون است کسى که امر الهى را ترک مىکند، اگر به صحرا رود صحرا هلاکش مىکند، اگر به دریا رود، دریا غرقش مىکند، پس او مغضوب به خشم خداوند بزرگ است» «30».
7 سرقت
فضل بن شاذان که از بزرگان اصحاب ائمه و از دانشمندان مشهور شیعه است، نقل مىکند که حضرت رضا علیه السلام سرقت را از گناهان کبیره شمرده است «31».
و در روایت اعمش آمده که حضرت صادق علیه السلام از قول نبى اکرم صلى الله علیه و آله نقل کرده است: زنا نمىکند کسى که به خدا و روز جزا ایمان داشته باشد و هم چنین دزدى نمىکند شخص دزد، در حالى که ایمان داشته باشد «32».
آرى! بنابراین روایت، زناکار و سارق، از ایمان به خدا و روز قیامت بهرهاى ندارند.
روایات و حرامخوارى
مسئله عذاب خوردن مال دزدى را باید در باب حرام خوارى جستجو کرد، اتفاقاً در این زمینه روایاتى وارد شده که انسان از خواندن آنها بر خود مىلرزد!!
1- رسول گرامى اسلام صلى الله علیه و آله مىفرماید:
«خداوند را در بیت المقدس ملکى است که هر شب ندا مىکند: هر کس حرام بخورد از او واجب و مستحبى پذیرفته نیست» «33».
2- و نیز فرمود:
«کسى که جامهاى را به ده درهم بخرد و در آن ده درهم، درهمى از حرام باشد، مادامى که بر تن اوست، نمازش قبول نیست» «34».
3- و نیز فرمود:
«هر کس از به دست آوردن مال از هر کجا و هر راهى پروا نداشته باشد، خداوند از درافکندن او در جهنم از هر راهى باشد پروا ندارد» «35».
4- همچنین فرمود:
«هر گوشتى که بر بدن انسان از حرام بروید، آتش به آن سزاوارتر است» «36».
5- و نیز حضرت فرمود:
«کسى که از راه گناه مال به دست آورد و با آن کمک به خویشاوند کند، یا صدقه داده و انفاق کند، خداوند همه را جمع کرده و با او به آتش جهنم افکند» «37».
6- امام باقر علیه السلام مىگوید:
«پیامبر فرمود: ترسناکترین برنامهاى که بعد از خود بر امتم مىترسم سه چیز است: به دست آوردن مال از راه حرام، شهوترانى و ربا» «38».
7- امام باقر علیه السلام فرمود:
«کسى که غیر از حلال مالى کسب کند، سپس حج برود وقتى تلبیه مىگوید خطاب مىرسد: لالَبَّیْکَ وَلا سَعْدَیْکَ، اما اگر از حلال باشد خداوند به او خوش آمد مىگوید» «39».
8- امام پنجم مىفرماید:
«آثار مال حرام در نسل انسان آشکار مىگردد» «40».
در روایاتى که آمده است:
«هیچ عبادتى از حرامخور قبول نمىشود، باز دقت کنید، آنگاه به روایاتى که عذاب بىنماز، روزه خوار، بىحج، و... مراجعه کنید ببینید وقتى عبادات حرامخور قبول نشود، مثل کسى است که اصلًا عبادت نکرده، و چنین کسى در قیامت به چه عذابهایى دچار خواهد شد!!».