حضرت صادق علیه السلام در روایت از فرموده نبىّ بزرگوار صلى الله علیه و آله اسلام نقل مىکند که حضرت فرمود:
مسواک کردن باعث پاک شدن آلودگىهاى دهان از غذاهاى مانده در لابه لاى دندانها و در سطح و گوشه و کنار فضاى دهان است و سبب تحصیل رضاى پروردگار عالم است.
آرى، وقتى فضاى دهان از آلودگى پاک باشد و لا به لاى دندانها تمیز بماند، لثهها از دچار شدن به مرض خطرناک پیوره در امان خواهد بود، در نتیجه بزاقى که از دهان به معده و سایر دستگاههاى گوارشى مىرود، از میکروب و اشیاى خسارت بار پاک و در نتیجه سلامت انسان پابرجاست و هر مؤمنى اینگونه در حفظ سلامت بدن بکوشد- بدنى که باید در بسیارى از عبادات، مانند نماز، حج، روزه، جهاد، امر به معروف، نهى از منکر، کمک به مستمندان و یتیمان و فقیران شرکت داشته باشد- البته مورد رضا و عنایت و خشنودى و لطف حضرت دوست است.
کسى که به بهداشت و به خصوص، بهداشت دهان و دندان اهمیت ندهد و باعث هجوم امراض به بدن گردد و در نتیجه بدن او علیل و زار و ناتوان شود، تا حدى که از امور مهمه الهیّه باز بماند، محبوب خدا نیست!!
گروهى تصور مىکنند که جلب عنایت و خشنودى حق، فقط در پرتو عبادات معنوى است، در حالى که تصور آنان صحیح نیست؛ اسلام براى ظاهر و باطن، مادیت و معنویت، دنیا و آخرت، احکام و قوانینى اصیل و ریشهدار دارد که یک مسلمان و مؤمن باید به تمام آن قوانین توجه کند و در همه شؤون حیات، خود را با اسلام عزیز هماهنگ نماید؛ روگردانى از دستورهاى ظاهرى اسلام، مخصوصاً مسائل بهداشتى عمل بسیار بد و خطرناکى است و ضرر این روگردانى، هم دنیایى است و هم آخرتى!!
مؤمن در هر حال باید پاک و نظیف و طیب و تمیز باشد؛ خانه مؤمن، لباس مؤمن، شهر مؤمن، کوچه و خیابان و راه مؤمن و حتى گورستانى که مربوط به مؤمنان است. باید کاملًا تمیز و بهداشتى باشد.
مسئله دهان و دندان در زندگى مسلمان و مؤمن فوق العاده مهم است، بهداشت آن باید مورد توجه باشد؛ زیرا از برکت بهداشت دهان و دندان هر شؤون جسم و جان سالم و دیگران هم از دست انسان در اذیت نخواهند بود.
اما اگر دهان و دندان پاکیزه نباشد، اولًا: دندان ها زود از بین مىرود، ثانیاً:
دهان انسان بدبو و متعفن شده باعث آزار همسر و فرزندان و دیگران خواهد بود و آزار به دیگران به هر شکل ممنوع و از مصادیق ظلم است، ثالثاً: پس از مدتى کوتاه انسان دچار امراض مختلف جسمى و گوارشى شده و علیل و ناتوان خواهد شد و اینکه انسان خود را در معرض رنج و دیگران را هم در معرض زحمت بیندازد، از عدالت و حکمت به دور است!!
اهمیت مسواک در روایات
اسلام براى مسواک و به تعبیر گستردهتر براى بهداشت دهان و دندان قواعد محکم و متینى دارد که اطلاع از آن دستورهاى آسمانى و حکیمانه براى هر مرد و زن مسلمانى لازم است.
اولًا مسواک زدن از پیامبران الهى شروع شده و ثانیاً دستور اکید فرهنگ خداست.
قالَ الصَّادِقُ علیه السلام: السِّواکُ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلینَ «1»؛
امام صادق علیه السلام فرمود: مسواک از آداب انبیا است.
وَقالَ أبُو عبداللّه علیه السلام: مِنْ أَخْلاقِ الْأَنْبِیاءِ السِّواکُ «2»؛
و نیز امام صادق علیه السلام فرمود: مسواک از اخلاق پیامبران خداست.
وَقالَ الصَّادِقُ علیه السلام: أرْبَعٌ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلینَ: التَّعَطُّرُ وَالسِّواکُ وَالنِّساءُ وَالْحَناءُ «3»؛
و نیز حضرت صادق علیه السلام فرمود: چهار چیز از روش فرستادگان خداست: بوى خوش، مسواک، ازدواج، خضاب با حنا.
قالَ أبُو عبداللّه: نَزَلَ جِبْرَئیلُ عَلى رَسُولِ اللّهِ صلى الله علیه و آله بِالسِّواکِ وَالْخِلالِ وَالحَجامَةِ «4»؛
امام صادق علیه السلام فرمود: جبرئیل با سه چیز بر پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله فرود آمد:
مسواک، خلال دندانها و خون گرفتن.
عَنْ أَبى عبداللّه علیه السلام قالَ: قالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله علیه و آله: اوْصانى جَبْرَئیلُ بِالسِّواکِ حَتَّى خِفْتُ على أَسْنانى «5»؛
امام صادق علیه السلام فرمود: پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: جبرئیل آن چنان مرا به مسواک سفارش کرد، در حدى که من بر دندان هایم ترسیدم «که عجب عضو مهم و حساسى است».
عَنِ الصَّادِقِ علیه السلام قالَ: قالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله علیه و آله: مازالَ جِبْرَئیلُ یُوصینى بِالسِّواکِ حَتّى ظَنَنْتُ أَنَّهُ سَیَجْعَلُهُ فَریضَةٌ «6»؛
امام صادق علیه السلام نقل مىکند، پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود به طور دائم جبرئیل مرا به مسواک سفارش کرد، تا جایى که گمان کردم از امور واجب خواهد شد.
عَنْ أبى جَعْفَرٍ علیه السلام قالَ: قالَ النَبِىُّ صلى الله علیه و آله: مازالَ جِبْرَئیلُ یُوصینى بِالسِّواکِ حَتّى خِفْتُ أَنْ أُحْفِىَ أَوْ أُدْرِدَ «7»؛
امام باقر علیه السلام مىفرماید: پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: جبرئیل دائماً مرا به مسواک سفارش مىکرد، تا جایى که ترسیدم دندانهایم بدون مسواک ساییده شود یا از بین برود.
رسول عزیز اسلام صلى الله علیه و آله مسئله مسواک را در این روایات با ذکر نام مبارک جبرئیل یک امر الهى و متکى به وحى دانسته و روشن مىکند که مسئله مسواک دندان و بهداشت دهان یک امر الهى است و البته پیروى از این امر موجب خشنودى صاحب امر است، به همین خاطر در ابتداى روایت امام صادق علیه السلام از کلام رهبر اسلام آورده: مسواک، باعث جلب خشنودى خداست.
قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله علیه و آله: فِى السِّواکِ ثَمانِیَةُ خِصالٍ: یَطیبُ الْفَمَ، وَیَشُدُّ اللّثَّةَ، وَیَجْلُو الْبَصَرَ، وَیَذْهَبُ بِالْبَلْغَمِ، وَیَفْرَحُ الْمَلائِکَةَ، وَیُرْضِى الرَّبَّ، وَیَزیدُ الْحَسَناتِ، وَیَصِحُّ الْمِعْدَةَ «8»؛
پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله فرمود: در مسواک هشت خصلت است:
دهان را پاکیزه مىکند، لثه را محکم مىنماید، به چشمان جلا و روشنایى مىدهد، بلغم را از بین مىبرد و فرشتگان را شاد و خداوند را خشنود مىسازد، به حسنات مىافزاید و بهداشت معده است.
اما کلمه «طیب» از نظر مفهوم وسیعتر از لغت طاهر است، در حقیقت پیامبر صلى الله علیه و آله مىخواهند بفرمایند:
مسواک نفعش شامل پاکى دندان، قسمتهاى جوار دندان، پاکیزگى دهان و زیبایى میناى دندان و زیبایى چهره انسان است.
استحکام لثه با مسواک زدن به علت برطرف شدن آلودگىهایى است که در شیار بین دندان ها و لثهها وجود دارد و همین آلودگى هاست که با مسواک برطرف مىشود و لبه لثه را که مرتب در آلودگىها غرق بوده از بین برده و لثه محکم و نو مىرویاند.
اما جلاى چشم: شما وقتى عینک غبار نشسته خود را خوب پاک مىکنید یا سربازى که تفنگ خود را خوب تمیز مىکند، مىگویند: جلا یافت و آنچه در طب وارد است، همین کلمه جلاست.
اگر در حوالى چشمها هر عامل عفونى و آلودگى برطرف شود، جلا و جلوه خاصى مىیابد و بر عکس اگر دچار همسایه بد شود رو به کدورت مىرود، تا آنجا که ممکن است یک دندان چرکین یا یک سینوس عفونت یافته، چشم را تار و حتى به طرف کورى بکشاند و چه بسا وجود یک کانون عفونى در دهان و دندان بر کلیه یا کبد اثر گذاشته و غیرمستقیم جلا و روشنایى چشم را کم نماید.
نبىّ اکرم در هر مطلبى حتى در مورد جلاى چشم به ذکر خواص مسواک زدن و اثر آن بر اعضاى مجاور پرداختهاند، گویا اصطلاحات طبى است که از دهان حضرت خارج مىشود.
مثلًا براى دهان کلمه «طیب» انتخاب مىفرماید و براى لثه کلمه «شدت» و براى چشم کلمه «جلا» و پس از اینکه انگشت بر دگمه احساسات و عواطف پیروان خود مىگذارند و مىگویند:
اى مسلمان! تو اگر دهانت را طیب و لثهات را شدید و چشمت را جلا دادى و برادرت و افراد دیگر خانوادهات و همه این کار را کردند، به سلامتى اجتماع مسلمانان افزوده شده و پیشبرد اجتماع مسلمانان به طرف یک بهداشت صحیح و اصولى نه تنها فرشتگان را شاد مىسازد، بلکه آن که خالق فرشتگان و دهان و لثه و چشم است، راضى مىگردد.
با توجه به اینکه هرکس خدا از او راضى است، بهداشت روحى و روانى بسیار جالبى هم دارد، علاوه بر اینکه از این راه بر حسنات خود افزوده و مأجور و مثاب است معده خود را صحت بخشیده است.
نمىدانم به این معجزه حضرت توجه فرمودید که چرا جلاى چشم و طیب بودن دهان را اوّل آورده و بعد به خشنودى و رضاى فرشتگان و خدا پرداخته و در آخر بهداشت معده را بیان کرده است؟
مگر نیست که در اسلام همیشه و همه جا ترتیب رعایت شده و مطالب بر حسب اهمیت، مىآیند. اما در اینجا چه شد که بهداشت دهان و دندان آغاز سخن است و در میان خشنودى خدا و فرشتگان و در پایان از صحت معده صحبت مىشود!!
اگر بهداشت روانى شما درست نباشد، «یعنى مجرى دستورهاى روحى و عبادى و معنوى حضرت حق نباشید» مسواک، دندانها را پاک و دهان را خوشبو و لثه را محکم مىسازد، اما با روان نادرست و روحیه مضطرب، ناحیه هیپوتالاموس و سایر غدد و اعضا اجازه نمىدهند که گوارش درست باشد، از اینرو مسواک و خشنودى خدا با هم عامل سلامتى معدهاند «9».
آرى، به فرموده قرآن مجید:
[إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابِینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِینَ] «10».
یقیناً خدا کسانى را که بسیار توبه مىکنند، و کسانىکه خود را [با پذیرش انواع پاکىها از همه آلودگىها] پاکیزه مىکنند. دوست دارد.
شیوه مسواک زدن
این مسئله را نیز باید توجه داشت که دندان پزشکان سفارش مىکنند که مسواک را از عرض دندان بزنید و این مطلبى است که در چهارده قرن قبل نبىّ بزرگ اسلام صلى الله علیه و آله سفارش کردهاند.
قالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله علیه و آله: إِذا اسْتَکْتُمْ فَاسْتاکُوا عَرضاً «11».
پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: چون خواستید مسواک کنید، از عرض دندانها مسواک بزنید.
وقت مسواک
قبل از خوابیدن، وقت بسیار مناسبى براى مسواک است، براى اینکه ساعتها محیط دهان در آرامش است، عمل تخمیر به راحتى در آن محوطه مساعد مىتواند انجام گیرد، یا اگر میکروبى باشد قدرت دارد فعل و انفعالاتى صورت دهد.
و بعد از خواب وقت بسیار خوبى است؛ زیرا هرچه در زمان استراحت به وجود آمده و حاصل رشد میکربها یا عمل تخمیر است، باید پاک کرد.
براى آنان که کمى محتاط ترند، مسواک کردن قبل از غذا که در اثر تماس غذا با آلودگىها حتى یک ذره کثافت وارد گوارش نشود و مسواک زدن بعد از غذا تا چیزى نماند که براى عمل تخمیر یا آلودگى کانونى باشد، بسیار مناسب است.
پیامبر گرامى اسلام صلى الله علیه و آله به حضرت على علیه السلام فرمود:
وَعَلَیْکَ بِالسِّواکِ عِنْدَ کُلِّ وُضُوءٍ «12».
یا على! بر تو باد که با هر وضو مسواک کنى.
و در روایتى فرمود:
یا على! بر تو باد با هر وضویى که نماز مىخواهى بخوانى به مسواک زدن.
و از آن حضرت است که:
مسواک زدن نصف وضوست «13».
و نیز آن حضرت فرمود:
اگر امتم به رنج نمىافتادند، به آنان دستور مىدادم که با هر وضو مسواک کنند.
درباره مسواک زدن با وضو آوردهاند که مردى قبل از وضو فراموش کرد که مسواک بزند. نزد حضرت صادق علیه السلام آمد و جریان را به عرض حضرت رساند.
حضرت فرمود: اکنون که قبل از وضو مسواک را فراموش کردهاى مسواک نصف وضو است.
پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود:
یا عَلى عَلَیْکَ بِالسِّواکِ لِکُلِّ صَلاةٍ «14».
یا على! بر تو باد که با هر نماز مسواک بزنى.
قالَ الصَّادِقُ علیه السلام: رَکْعَتانِ بِالسِّواکِ أَفْضَلُ مِنْ سَبْعینَ رَکْعَةً بِغَیْرِ سِواکٍ «15».
امام صادق علیه السلام فرمود: دو رکعت نماز با مسواک، از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک بالاتر است.
در روایت آمده:
نبىّ اسلام صلى الله علیه و آله شبى سه بار مسواک مىزد: یک بار پیش از خواب، یک بار وقتى که از خواب براى راز و نیاز برمىخاست و یک بار پیش از نماز صبح «16».
امام صادق علیه السلام مىفرماید:
هرگاه شب بلند شدى مسواک بزن که فرشته مىآید و دهان بر دهانت مىگذارد و هر حرفى مىزنى و مىخوانى ملک از آسمانها بالا مىبرد، پس دهانت باید خوشبو باشد «17».
از حضرت باقر علیه السلام است:
هرگاه از بستر برخاستى به اطراف آسمانها نظر کن و بگو: «الحمد للّه» و بر تو باد به مسواک زدن که مسواک زدن در سحر پیش از وضو از مقررات است، سپس وضو بگیر «18».
نبىّ اکرم فرمود:
دهانهاى شما یکى از راههاى نزدیک شدن به خداست، پس محبوبترین دهانها خوشبوترین آنهاست، هر اندازه مىتوانید دهان را خوشبو نگه دارید «19».
در دنباله جملات مورد شرح، امام صادق علیه السلام مىفرماید:
پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله مسواک را از سنتهاى سخت و آداب مهم دین خود شمرده و در مسئله مسواک براى ظاهر و باطن بدن، یا براى ظاهر جسم و باطن جان منافع زیادى است که صاحبان عقل از شمردن آن عاجزند.
پی نوشت ها:
______________________________
(1)- الکافى: 6/ 495، باب السواک، حدیث 2؛ وسائل الشیعة: 2/ 6، باب 1، حدیث 1304.
(2)- الکافى: 6/ 495، باب السواک، حدیث 1؛ وسائل الشیعة: 2/ 5، باب 1، حدیث 1302.
(3)- من لا یحضره الفقیه: 1/ 52، باب السواک، حدیث 111؛ وسائل الشیعة: 2/ 10، باب 1، حدیث 1317.
(4)- الکافى: 6/ 376، باب الخلال، حدیث 2؛ وسائل الشیعة: 2/ 6، باب 1، حدیث 1305.
(5)- الکافى: 6/ 496، باب السواک، حدیث 8؛ وسائل الشیعة: 2/ 9، باب 1، حدیث 1314.
(6)- من لا یحضره الفقیه: 4/ 13، باب ذکر جمل من مناهى النبى، حدیث 4968؛ وسائل الشیعة: 2/ 9، باب 1، حدیث 1315.
(7)- الکافى: 3/ 23، باب السواک، حدیث 3؛ وسائل الشیعة: 2/ 5، باب 1، حدیث 1300.
(8)- مشابه این حدیث در الکافى: 6/ 495؛ وسائل الشیعة: 2/ 7 آمده است.
(9)- اولین دانشگاه و آخرین پیامبر.
(10)- بقره (2): 222.
(11)- سنن الکبرى: 1/ 40؛ جامع الصغیر: 1/ 68.
(12)- الکافى: 8/ 79، وصیة النبى صلى الله علیه و آله، حدیث 33؛ بحار الأنوار: 73/ 132، باب 18، حدیث 30.
(13)- وسائل الشیعة: 2/ 17، باب استحباب السواک عند الوضوء، حدیث 2 و 3.
(14)- الکافى: 6/ 496، باب السواک، حدیث 10؛ بحار الأنوار: 73/ 132، باب 18، حدیث 31.
(15)- الکافى: 3/ 22، باب السواک، حدیث 1؛ وسائل الشیعة: 2/ 19، باب 5، حدیث 1353.
(16)- بحار الأنوار: 76/ 135، باب 18، حدیث 47.
(17)- الکافى: 3/ 23، باب السواک، حدیث 7.
(18)- وسائل الشیعة: 2/ 21، باب 6، حدیث 1361.
(19)- المحاسن: 2/ 558، باب الخلال والسواک، حدیث 929؛ بحار الأنوار: 73/ 131، باب 18، حدیث 23.