سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سزاوارترین مردم به خدمت، دانشمند است . [عیسی علیه السلام]
بشنو این نی چون حکایت می کند
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» اهمیت‏بحثهای اخلاقی


اشاره

این بحث از مهمترین مباحث قرآنی است، و از یک نظر مهمترین هدف انبیای الهی را تشکیل می‏دهد، زیرا بدون اخلاق نه دین برای مردم مفهومی دارد، و نه دنیای آنها سامان می‏یابد; همان‏گونه که گفته‏اند:

اقوام روزگار به اخلاق زنده‏اند

قومی که گشت فاقد اخلاق مردنی است! اصولا زمانی انسان شایسته نام انسان است که دارای اخلاق انسانی باشد و در غیر این صورت حیوان خطرناکی است که با استفاده از هوش سرشار انسانی همه چیز را ویران می‏کند، و به آتش می‏کشد; برای رسیدن به منافع نامشروع مادی جنگ به پا می‏کند، و برای فروش جنگ افزارهای ویرانگر تخم تفرقه و نفاق می‏پاشد، و بی‏گناهان را به خاک و خون می‏کشد!

آری! او ممکن است‏به ظاهر متمدن باشد ولی در این حال حیوان خوش علفی است، که نه حلال را می‏شناسد و نه حرام را! نه فرقی میان ظلم و عدالت قائل است و نه تفاوتی در میان ظالم و مظلوم!

با این اشاره به سراغ قرآن می‏رویم و این حقیقت را از زبان قرآن می‏شنویم; در آیات زیر دقت کنید:

1 - هو الذی بعث فی‏الامیین رسولا منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم ویعلمهم الکتاب والحکمة و ان کانوا من قبل لفی ضلال مبین (سوره جمعه، آیه‏2)

2 - لقد من الله علی المؤمنین اذ بعث فیهم رسولا من انفسهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمة و ان کانوا من قبل لفی ضلال مبین (سوره آل عمران، 164)

3 - کما ارسلنا فیکم رسولا منکم یتلوا علیکم آیاتنا و یزکیکم و یعلمکم الکتاب و الحکمة و یعلمکم ما لم تکونوا تعلمون (سوره بقره، آیه‏151)

4 - ربنا و ابعث فیهم رسولا منهم یتلوا علیهم آیاتک و یعلمهم الکتاب و الحکمة و یزکیهم انک انت العزیز الحکیم (سوره بقره، آیه‏129)

5 - قد افلح من زکیها و قد خاب من دسیها (سوره شمس، آیات‏9 و 10)

6 - قد افلح من تزکی و ذکر اسم رب-ه فصلی (سوره اعلی، آیات 14 و 15)

7 - و لقد آتینا لقمان الحکمة ان اشکر لله (سوره لقمان، آیه‏12)

ترجمه:

1 - او کسی است که در میان جمعیت درس نخوانده رسولی از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها می‏خواند و آنها را تزکیه می‏کند و به آنان کتاب و حکمت می‏آموزد هرچند پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند!

2 - خداوند بر مؤمنان منت نهاد (و نعمت‏بزرگی بخشید) هنگامی که در میان آنها پیامبری از خودشان برانگیخت که آیات او را بر آنها بخواند، و آنان را پاک کند و کتاب و حکمت‏به آنها بیاموزد، هرچند پیش از آن، در گمراهی آشکاری بودند.

3 - همان‏گونه (که با تغییر قبله نعمت‏خود را بر شما ارزانی داشتیم) رسولی از خودتان در میانتان فرستادیم، تا آیات ما را بر شما بخواند، و شما را پاک کند و کتاب و حکمت‏بیاموزد، و آنچه را نمی‏دانستید، به شما یاد دهد.

4 - پروردگارا! در میان آنها پیامبری از خودشان برانگیز! تا آیات تو را بر آنان بخواند، و آنها را کتاب و حکمت‏بیاموزد و پاکیزه کند، زیرا تو توانا و حکیمی (و بر این کار قادری)!

5 - هرکس نفس خود را پاک و تزکیه کرد، رستگار شد - و آن کس که نفس خویش را با معصیت و گناه آلوده ساخت، نومید و محروم گشت!

6 - به یقین کسی که پاکی جست (و خود را تزکیه کرد) رستگار شد - و (آن کس) نام پروردگارش را یاد کرد، سپس نماز خواند!

7 - ما به لقمان حکمت (ایمان و اخلاق) آموختیم (و به او گفتیم) شکر خدا را به جا آور!

چهار آیه‏نخستین در واقع یک حقیقت را دنبال می‏کند، و آن این‏که یکی از اهداف اصلی بعثت پیامبراسلام صلی الله علیه و آله تزکیه نفوس و تربیت انسانها و پرورش اخلاق حسنه بوده است; حتی می‏توان گفت تلاوت آیات الهی و تعلیم کتاب و حکمت که در نخستین آیه آمده، مقدمه‏ای است‏برای مساله تزکیه نفوس و تربیت انسانها; همان چیزی که هدف اصلی علم اخلاق را تشکیل می‏دهد.

شاید به همین دلیل «تزکیه‏» در این آیه بر «تعلیم‏» پیشی گرفته است، چرا که هدف اصلی و نهائی «تزکیه‏» است هرچند در عمل «تعلیم‏» مقدم بر آن می‏باشد.

و اگر در سه آیه‏دیگر (آیه دوم و سوم و چهارم از آیات مورد بحث) «تعلیم‏» بر «تزکیه اخلاق‏» پیشی گرفته، ناظر به ترتیب طبیعی و خارجی آن است، که معمولا «تعلیم‏» مقدمه‏ای است‏برای «تربیت و تزکیه‏»; بنابراین، آیه‏اول و آیات سه گانه اخیر هر کدام به یکی از ابعاد این مساله می‏نگرد. (دقت کنید)

این احتمال در تفسیر آیات چهارگانه فوق نیز دور نیست که منظور از این تقدیم و تاخیر این است که این دو (تعلیم و تربیت) در یکدیگر تاثیر متقابل دارند; یعنی، همان‏گونه که آموزشهای صحیح سبب بالا بردن سطح اخلاق و تزکیه نفوس می‏شود، وجود فضائل اخلاقی در انسان نیز سبب بالابردن سطح علم و دانش اوست; چرا که انسان وقتی می‏تواند به حقیقت علم برسد که از «لجاجت‏» و «کبر» و «خودپرستی‏» و «تعصب کورکورانه‏» که سد راه پیشرفتهای علمی است‏خالی باشد، در غیر این صورت این گونه مفاسد اخلاقی حجابی بر چشم و دل او می‏افکند که نتواند چهره حق را آن چنان که هست مشاهده کند و طبعا از قبول آن وا می‏ماند.

این نکات نیز در آیات چهارگانه فوق قابل دقت است:

اولین آیه، قیام پیغمبری که معلم اخلاق است‏به عنوان یکی از نشانه‏های خداوند ذکر شده، و نقطه مقابل «تعلیم و تربیت‏» را «ضلال مبین‏» و گمراهی آشکار شمرده است (و ان کانوا من قبل لفی ضلال مبین) و این نهایت اهتمام قرآن را به اخلاق نشان می‏دهد.

در دومین آیه، بعثت پیامبری که مربی اخلاقی و معلم کتاب و حکمت است‏به عنوان منتی بزرگ و نعمتی عظیم از ناحیه خداوند شمرده است; این نیز دلیل دیگری بر اهمیت اخلاق است.

در سومین آیه که بعد از آیات تغییر قبله (از بیت المقدس به کعبه) آمده و این تحول را یک نعمت‏بزرگ الهی می‏شمرد، می‏فرماید: این نعمت همانند اصل نعمت قیام پیامبراسلام صلی الله علیه و آله است که با هدف تعلیم و تربیت و تهذیب نفوس و آموزش اموری که وصول انسان به آن از طرق عادی امکان پذیر نبود انجام گرفته است. (1)

نکته دیگری که در چهارمین آیه قابل دقت است، این است که در این جا با تقاضای ابراهیم و دعای او در پیشگاه خدا روبه‏رو می‏شویم; او بعد از بنای کعبه و فراغت از این امر مهم الهی، دعاهایی می‏کند که یکی از مهمترین آنها تقاضای به وجود آمدن امت مسلمانی از «ذریه‏» اوست، و بعثت پیامبری که کار او تعلیم کتاب و حکمت و تربیت و تزکیه نفوس باشد.

این نکته نیز در پنجمین آیه جلب توجه می‏کند که قرآن پس از ذکر طولانی‏ترین سوگندها که مجموعه‏ای از یازده سوگند مهم به خالق و مخلوق و زمین و آسمان و ماه و خورشید و نفوس انسانی است، می‏گوید: «آن کس که نفس خویش را تزکیه کند رستگار شده، و آن کس که آن را آلوده سازد مایوس و ناامید گشته است! (قد افلح من زکاها وقد خاب من دساها)».

این تاکیدهای پی در پی و بی‏نظیر دلیل روشنی است‏بر اهمیتی که قرآن مجید برای پرورش اخلاق و تزکیه نفوس قائل است، و گویی همه ارزشها را در این ارزش بزرگ خلاصه می‏کند، و فلاح و رستگاری و نجات را در آن می‏شمرد.

همین معنی با مختصر تفاوتی در آیه‏ششم آمده و جالب این که «تزکیه اخلاق‏» در آن مقدم بر نماز و یاد خدا ذکر شده که اگر تزکیه نفس و پاکی دل و صفای روح در پرتو فضائل اخلاقی نباشد، نه ذکر خدا به‏جا می‏رسد و نه نماز روحانیتی به بار می‏آورد.

و بالاخره در آخرین آیه، از معلم بزرگ اخلاق یعنی لقمان سخن می‏گوید و از علم اخلاق به «حکمت‏» تعبیر می‏کند و می‏گوید: «ما (موهبت‏بزرگ) حکمت را به لقمان دادیم، سپس به او دستور دادیم که شکر خدا را در برابر این نعمت‏بزرگ به جا آورد!(ولقد آتینا لقمان الحکمة ان اشکرلله)».

با توجه به این که ویژگی «لقمان حکیم‏» آن چنان که از آیات سوره لقمان استفاده می‏شود تربیت نفوس و پرورش اخلاق بوده است‏بخوبی روشن می‏شود که منظور از «حکمت‏» در این جا همان «حکمت عملی‏» و آموزشهایی است که منتهی به آن می‏شود یعنی «تعلیم‏» برای «تربیت‏»!

باید توجه داشت که حکمت همان‏گونه که بارها گفته‏ایم در اصل به معنی «لجام‏» اسب و مانند آن است; سپس به هر «امر بازدارنده‏» اطلاق شده است، و از آنجا که علوم و دانشها و همچنین فضائل اخلاقی انسان را از بدیها و کژیها باز می‏دارد، این واژه بر آن اطلاق شده است.

نتیجه

آنچه از آیات بالا استفاده می‏شود اهتمام فوق‏العاده قرآن مجید به مسائل اخلاقی و تهذیب نفوس به عنوان یک مساله اساسی و زیربنایی است که برنامه‏های دیگر از آن نشات می‏گیرد; و به تعبیر دیگر، بر تمام احکام و قوانین اسلامی سایه افکنده است.

آری! تکامل اخلاقی در فرد و جامعه، مهمترین هدفی است که ادیان آسمانی بر آن تکیه می‏کنند، و ریشه همه اصلاحات اجتماعی و وسیله مبارزه با مفاسد و پدیده‏های ناهنجار می‏شمرند.

اکنون به روایات اسلامی باز می‏گردیم و اهمیت این مساله را در روایات جستجو می‏کنیم.

اهمیت اخلاق در روایات اسلامی

این مساله در احادیثی که از شخص پیامبراکرم صلی الله علیه و آله و همچنین از سایر پیشوایان معصوم علیهم السلام رسیده است‏با اهمیت فوق‏العاده‏ای تعقیب شده، که به عنوان نمونه چند حدیث پرمعنای زیر را از نظر می‏گذرانیم:

1- در حدیث معروفی از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله می‏خوانیم:

«انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق; من تنها برای تکمیل فضائل اخلاقی مبعوث شده‏ام.» (2)

و در تعبیر دیگری: «انما بعثت لاتمم حسن الاخلاق‏» آمده است. (3)

و در تعبیر دیگری: « بعثت‏بمکارم الاخلاق ومحاسنها» آمده است. (4)

تعبیر به «انما» که به اصطلاح برای حصر است نشان می‏دهد که تمام اهداف بعثت پیامبر صلی الله علیه و آله در همین امر یعنی تکامل اخلاقی انسانها خلاصه می‏شود.

2- در حدیث دیگری از امیرمؤمنان علی علیه السلام می‏خوانیم که فرمود: «لو کنا لانرجو جنة ولانخشی نارا ولاثوابا ولاعقابا لکان ینبغی لنا ان نطالب بمکارم الاخلاق فانها مما تدل علی سبیل النجاح; اگر ما امید و ایمانی به بهشت و ترس و وحشتی از دوزخ، و انتظار ثواب و عقابی نمی‏داشتیم، شایسته بود به سراغ فضائل اخلاقی برویم، چرا که آنها راهنمای نجات و پیروزی و موفقیت هستند.» (5)

این حدیث‏بخوبی نشان می‏دهد که فضائل اخلاقی نه تنها سبب نجات در قیامت است‏بلکه زندگی دنیا نیز بدون آن سامان نمی‏یابد! (در این باره در آینده به خواست‏خدا بحثهای مشروحتری خواهیم داشت)

3- در حدیث دیگری از رسول‏خدا صلی الله علیه و آله آمده است که فرمود: «جعل الله سبحانه مکارم الاخلاق صلة بینه وبین عباده فحسب احدکم ان یتمسک بخلق متصل بالله; خداوند سبحان فضائل اخلاقی را وسیله ارتباط میان خودش و بندگانش قرار داده، همین بس که هر یک از شما دست‏به اخلاقی بزند که او را به خدا مربوط سازد.» (6)

به‏تعبیر دیگر، خداوند بزرگترین معلم اخلاق و مربی نفوس انسانی و منبع تمام فضائل است، و قرب و نزدیکی به خدا جز از طریق تخلق به اخلاق الهی مکان پذیر نیست!

بنابراین، هر فضیلت اخلاقی رابطه‏ای میان انسان و خدا ایجاد می‏کند و او را گام به گام به ذات مقدسش نزدیکتر می‏سازد.

زندگی پیشوایان دینی نیز سرتاسر بیانگر همین مساله است که آنها در همه جا به فضائل اخلاقی دعوت می‏کردند، و خود الگوی زنده و اسوه حسنه‏ای در این راه بودند و به خواست‏خدا در مباحث آینده در هر بحثی به نمونه‏های اخلاقی آنها آشنا خواهیم شد; و همین بس که قرآن مجید به هنگام بیان مقام والای پیامبراسلام صلی الله علیه و آله می‏فرماید: «وانک لعلی خلق عظیم; تو اخلاق عظیم و برجسته‏ای داری!» (7)

پی‏نوشتها

1- در جمله «و یعلمکم ما لم تکونوا تعلمون‏» به شما اموری تعلیم می‏دهد که امکان نداشت‏خودتان آن را بدانید!» دقت کنید که سخن از تعلیم علومی به میان می‏آورد که وصول به آن برای انسان از غیر طریق وحی غیر ممکن است!

2- کنز العمال، حدیث 52175 (جلد3، صفحه‏16).

3- همان مدرک، حدیث 5218.

4- بحار، جلد66، صفحه 405.

5- مستدرک الوسائل، جلد 2، صفحه‏283. (چاپ قدیم).

6- تنبیه الخواطر، صفحه 362.

7- سوره قلم، آیه‏4



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 2:45 عصر )
»» روزه یاد آور قیامت

امام رضا علیه السلام

انما امروا بالصوم لکى یعرفوا الم الجوع و العطش فیستدلوا على فقر الاخر



مردم به انجام روزه امر شده‏اند تا درد گرسنگى و تشنگى را بفهمند و به واسطه آن فقر و بیچارگى آخرت را بیابند.

وسائل الشیعه، ج 4 ص 4 ح 5 علل الشرایع، ص 10




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:20 عصر )
»» رهبر صلح و صفا

 


امام حسن (ع) می‏فرمایند:


«مَکارِمُ الاَْخْلاقِ عَشَرَةٌ:


صِدْقُ اللِّسانِ


وَ صِدْقُ الْبَأْسِ


وَ إِعْطاءُ السّائِلِ


وَ حُسْنُ الخُلْقِ


وَ الْمُکافاتُ بِالصَّنائِعِ


وَ صِلَةُ الرَّحِمِ


وَ التَّذَمُّمُ عَلَى الْجارِ،


وَ مَعْرِفَةُ الْحَقِّ لِلصّاحِبِ


وَ قِرْىُ الضَّیْفِ


وَ رَأْسُهُنَّ الْحَیاءُ.


مکارم و فضائل اخلاق ده چیز است:


 


1 ـ راستگویى،


 2 ـ راستگویى در وقت سختى و گرفتارى،


 3 ـ بخشش به سائل،


 4 ـ خوش خُلقى،


5 ـ پاداش در مقابل کارها و ابتکارات،


 6 ـ پیوند با خویشان،


 7 ـ حمایت از همسایه،


 8 ـ حق شناسى درباره دوست و رفیق،


 9 ـ میهمان نوازى،


 10 ـ و در رأس همه اینها شرم و حیاست.


 


 




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:19 عصر )
»» مرگ سرخ

 


  


 


مرگ سرخت


تنها نه نام یزید را شکست


و کلمه­ی ستم را بی­سیرت کرد


که فوج کلام را درهم می­شکند


هیچ کلام بشری نیست که در مصاف تو نشکند


ای شیر شکن!


خون تو بر کلمه فزون است


خون تو بر بستری از آنسوی کلام


فراسوی تاریخ بیرون از راستای زمان می­گذرد


خون تو در متن خدا جاریست.


 


 


 


 


 


 


 




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:16 عصر )
»» آیا امام حسین (ع) ...؟

 


 


هیأتها و تکیه ها و خیمه ها همه جمع شدند


دیگه کسی توی مسجدها و تکیه ها نیست


زندگی عادی مردم شروع شده ،


بی آنکه فکر کاروان اسرایی باشند که قبل از روز عاشورا


کاروان سالار داشت


علمدار داشت


جوانان بنی هاشم داشت 


و فداعیان و عاشقان ولایت داشت!


 


یعنی همه چیز تمام شد رفت تا سال بعد و 10 روز اول ؟


این مصیبت از عاشورا شروع میشه نه آنکه با عاشورا تمام شود!!


و مسیر زندگی ما باید تدام حرکت عاشورای حسین باشد


نمیدونم شاید آنها که حسین را فراموش میکنند


همانها هستند که میگویند


حوسین


 


و چه کم هستند آنها که پیرو راستین


حسین (ع)


                                                              اند



 


نمیدونم چرا فقط امام حسین (ع) را با  این 10 روز میشناسیم ؟!!


اگر امام حسین ( ع ) در 10 سال حکومت معاویه، به علل مختلف قیام مسلحانه نکرد،


هرگز دست از مبارزه سیاسی بر علیه حکومت فاسد معاویه نکشید و همواره با او ، سینه به سینه، مبارزه سیاسی می‏کرد.


حال چرا از دوران زندگی امام حسین (ع) که دریای بی‏کران فضایل و معارف است


و می‏تواند الگو خوب برای جهانیان، بویژه مسلمانان باشد،‏


فقط به فراز قیام عاشورا پرداخته می‏شود؟!!


و از سایر ابعاد شخصیّت و حیات ایشان  به خصوص دوران امامت 12 ساله ایشان کمتر سخنی و کلامی بیان میشود؟!


چقدر مظلوم هست امام حسین (ع)


 


آجرک الله یا بقیه الله


 


خدایا ما را  بیامرز و ببر


 




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:15 عصر )
»» این منم!!

سرورم!


این منم!! که عمری ریزه خوار خان تو بوده ام!


همان کودک خردسال که تو او را پروردی!


من همان نادانم که تو او را آمرزش دادی!


من همان گمراهم که تو هدایت اش کردی!


من همان زمین خورده ام که تو با دستگیری خود بلندش کردی!


من همان هراس زاده ام که تو امانش دادی!


همان گرسنه‏‏ام که تو سیرش کردی!


همان تشنه ام که تو سیرابش کردی!


همان برهنه‏ام که تو پوشاکش دادی!


همان نیازمندم که تو بی نیازش کردی!


همان ناتوانم که تو نیرویش بخشیدی!


همان ذلیلم که تو عزت اش دادی!


همان بیمارم که با شفای خود درمانش کردی!


همان گدایم که از دهش‏ات بهره‏مندش ساختی!


همان گنه‏کارم که بر گناهانش پرده افکندی!


و


همان خطاکارم که لغذشش را بخشیدی!


 اهه ‏اههاهه ‏اههاهه ‏اههاهه ‏اههاهه ‏اههاهه ‏اههاهه ‏اهه


من آن اندک شمارم که تو بر شمار آن افزودی!


من آن لگد کوب شده‏ام که تو او را یاری دادی!


من همان آواره‏ام که تو او را در پناه گرفتی!


 


 


برداشت از دعای ابوحمزه ثمالی





نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:12 عصر )
»» دل حرم خداست!

 


امام صادق (ع) می‏فرمایند:


 


القلبُ حَرَمُ اللَّهِ ، فلا تُسْکِنْ حَرَمَ اللَّهِ غَیرَ اللَّهِ


 


دل ، حرم خداست، پس جز خدا را در حرم خدا جای مده!




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:11 عصر )
»» صلوات نور است

به نام حضرت دوست


 



صلوات, نوری است در بهشت.


صلوات, نور پل صراط است.


صلوات, شفیع انسانهاست.


 


 




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:9 عصر )
»» عطر نماز

 


حضرت علی (ع) میفرمایند:


الصَّلَاةُ قُرْبَانُ کُلِّ تَقِیّ‌‌


 نماز عامل نزدیکی هر پارسایی به خداوند است


نمیدونم چقدر براتون حادث شده وقتی قامت به نماز میبنیدیم


عطر خدا را استشمام کنیم




نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:7 عصر )
»» خدایا

 به نام حضرت دوست 

خدایا!

در آن دلی که لطف حضور تو نیست ? از هر چه عشق وخوبی ولطف خالیست .

خدایا!

در جاده ای که نسیم عنایت تو نمی ورزد وماهتاب رحمت تو نمی تابد کدام دل راه به حقیقت تو می برد ؟



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سعید عبدلی ( شنبه 86/3/19 :: ساعت 1:2 عصر )
<   <<   6   7   8   9   10   >>   >
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

عزاداری از سنت های پیامبر اکرم (ص) است
سعادت ابدی در گرو اشک و عزاداری بر سیدالشهدا علیه السلام
سبک زندگی قرآنی امام حسین (علیه السلام)
یاران امام حسین (ع) الگوی یاران امام مهدی (عج)
آیا شیطان به دست حضرت مهدی علیه السلام کشته خواهد شد؟
ارزش اشک و عزا بر مصائب اهل بیت علیهم السلام
پیوستگان و رهاکنندگان امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام در آیینه زیارت
پیروان مسیح بر قوم یهود تا روز قیامت برترند!
نگاهی به شخصیت جهانی امام حسین «علیه السلام»
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 2
>> بازدید دیروز: 221
>> مجموع بازدیدها: 1327136
» درباره من

بشنو این نی چون حکایت می کند

» فهرست موضوعی یادداشت ها
دینی و مذهبی[871] . عشق[360] . آشنایی با عرفا[116] . جدایی از فرهنگ[114] . موسیقی[66] . داستانک[2] . موعود . واژگان کلیدی: بیت المال . صحابی . عدالت . جزیه . جنایات جنگ . حقوق بشردوستانه . حکومت . خراج . علی علیه‏السلام . لبنان . مالیات . مصرف . مقاله . منّ و فداء . ادیان . اسرای جنگی . اعلان جنگ . انصاری . ایران . تقریب مذاهب . جابر .
» آرشیو مطالب
نوشته های شهریور85
نوشته های مهر 85
نوشته زمستان85
نوشته های بهار 86
نوشته های تابستان 86
نوشته های پاییز 86
نوشته های زمستان 86
نوشته های بهار87
نوشته های تابستان 87
نوشته های پاییز 87
نوشته های زمستان87
نوشته های بهار88
نوشته های پاییز88
متفرقه
نوشته های بهار89
نوشته های تابستان 89
مرداد 1389
نوشته های شهریور 89
نوشته های مهر 89
آبان 89
آذر 89
نوشته های دی 89
نوشته های بهمن 89
نوشته های اسفند 89
نوشته های اردیبهشت 90
نوشته های خرداد90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد90
نوشته های شهریور90
نوشته های مهر 90
نوشته های تیر 90
نوشته های مرداد 90
نوشته های مهر 90
نوشته های آبان 90
نوشته های آذر 90
نوشته های دی 90
نوشته های بهمن 90
نوشته های اسفند90
نوشته های فروردین 91
نوشته های اردیبهشت91
نوشته های خرداد91
نوشته های تیرماه 91
نوشته های مرداد ماه 91
نوشته های شهریور ماه91
نوشته های مهر91
نوشته های آبان 91
نوشته های آذرماه91
نوشته های دی ماه 91
نوشته های بهمن ماه91
نوشته های بهار92
نوشته های تیر92
نوشته های مرداد92
نوشته های شهریور92
نوشته های مهر92
نوشته های آبان92
نوشته های آذر92
نوشته های دی ماه92
نوشته های بهمن ماه92
نوشته های فروردین ماه 93
نوشته های اردیبهشت ماه 93
نوشته های خردادماه 93
نوشته های تیر ماه 93
نوشته های مرداد ماه 93
نوشته های شهریورماه93
نوشته های مهرماه 93
نوشته های آبان ماه 93
نوشته های آذرماه 93
نوشته های دیماه 93
نوشته های بهمن ماه 93
نوشته های اسفند ماه 93
نوشته های فروردین ماه 94
نوشته های اردیبهشت ماه94
نوشته های خرداد ماه 94
نوشته های تیرماه 94
نوشته های مرداد ماه 94
نوشته های شهریورماه94
نوشته های مهرماه94
نوشته های آبان ماه94

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
پیام شهید -وبگاه شهید سید علی سعادت میرقدیم
دانشجو
(( همیشه با تو ))
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
بر بلندای کوه بیل
گل رازقی
نقاشخونه
قعله
hamidsportcars
ir-software
آشفته حال
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سرباز ولایت
مهندس محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
بهارانه
*تنهایی من*
بلوچستان
تیشرت و شلوارک لاغری
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
کشکول
قدم بر چشم
سه ثانیه سکوت
نگارستان خیال
گنجدونی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
Mystery
ermia............
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
اسیرعشق
چشمـــه ســـار رحمــت
||*^ــــ^*|| diafeh ||*^ــــ^ *||
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
جلال حاتمی - حسابداری و حسابرسی
بهانه
صراط مستقیم
تــپــش ِ یکــ رویا
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سلحشوران
گیاه پزشکی 92
مقبلی جیرفتی
تنهایی افتاب
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
تنهای93
سارا احمدی
فروشگاه جهیزیه و لوازم آشپزخانه فدک1
.: شهر عشق :.
تا شقایق هست زندگی اجبار است .
ماتاآخرایستاده ایم
هدهد
گیسو کمند
.-~·*’?¨¯`·¸ دوازده امام طزرجان¸·`¯¨?’*·~-.
صحبت دل ودیده
دانلود فایل های فارسی
محقق دانشگاه
ارمغان تنهایی
* مالک *
******ali pishtaz******
فرشته پاک دل
شهیدباکری میاندوآب
محمدمبین احسانی نیا
کوثر ولایت
سرزمین رویا
دل نوشته
فرمانده آسمانی من
ایران
یاس دانلود
من.تو.خدا
محمدرضا جعفربگلو
سه قدم مانده به....
راز نوشته بی نشانه
یامهدی
#*ReZa GhOcCh AnN eJhAd*#(گوچـی جـــون )
امام خمینی(ره)وجوان امروز
فیلم و مردم
پیکو پیکس | منبع عکس
پلاک صفر
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
اسیرعشق
دل پرخاطره
* عاشقانه ای برای تو *
farajbabaii
ارواحنا فداک یا زینب
مشکات نور الله
دار funny....
mystery
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
گل یا پوچ؟2
پسران علوی - دختران فاطمی
تلخی روزگار....
اصلاحات
گل خشک
نت سرای الماس
دنیا
دل پر خاطره
عمو همه چی دان
هرکس منتظر است...
سلام محب برمحبان حسین (ع)
ادامس خسته من elahe
دهکده کوچک ما
love
تقدیم به کسی که باور نکرد دوستش دارم
گروه اینترنتی جرقه داتکو
مدوزیبایی
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
Tarranome Ziba
پاتوق دختر و پسرای ایرونی
اسرا
راه زنده،راه عشق
وبلاگ رسمی محسن نصیری(هامون)(شاعر و نویسنده)
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
حسام الدین شفیعیان
عکسهای سریال افسانه دونگ یی
ܓ✿ دنـیــــاﮮ مـــــــن
Hunter
حسام الدین شفیعیان
دهکده علم و فناوری
اسیرعشق
دختر باحال
*دلم برای چمران تنگ شده.*
♥تاریکی♡
به یادتم
باز باران با محرم
تنهایی ..............
دوستانه
هرچه می خواهد دل تنگم میذارم
زندگی
نیلوفر مرداب
فقط طنزوخنده
تینا!!!!
شیاطین سرخ
my love#me
سرزمین خنگا
احکام تقلید
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
فوتسال بخش جنت (جنت شهر )
حقیقت صراط
...دیگه حسی نمونده
زیر اسمان غربت
شهید علی محسنی وطن
سکوت(فریاد)
عاشقانه ها
خودمو خدا تنها
دانستنی های جالب
ermia............
حجاب ایرانی
عرفان وادب
دل خسته
عاشقانه های من ومحمد
هر چه میخواهد دله تنگت بگو . . .
sharareh atashin
mehrabani
khoshbakhti
______>>>>_____همیشگی هااا____»»»»»_____>>>>
دخترونه
قلبی خسته ازتپیدن
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
تینا
مذهب عشق
مناجات با عشق
داستان زندگی من
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
عاشق فوتبال
کشکول
حاج آقا مسئلةٌ
صدا آشنا
کد بانوی ایرانی
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
« یا مهدی ادرکنی »
وبلاگ تخصصی کامپیوتر - شبکه - نرم افزار
::::: نـو ر و ز :::::
توکای شهر خاموش

.: اخـبـار فـنـاوری .:
Biology Home
شــــــــــــــهــــدای هــــــــــــــســـتــه ایـــــــــــــ
مثبت گرا
تک آندروید
امروز
دانستنی / سرگرمی / دانلود
°°FoReVEr••
مطلع الفجر
سنگر بندگی
تعصبی ام به نام علی .ع.
تنهایی.......
دلـــــــشــــــــکســـــته
عاشقانه
nilo
هر چی هر چی
vida
دلمه پیچ, دستگاه دلمه پیچ Dolmer
هسته گیر آلبالو
آرایشگری و زیبایی و بهداشت پوست
عکس های جالب و متحرک
مرکز استثنایی متوسطه حرفه ای تلاشگران بیرجند
دیجی بازار
نمونه سوالات متوسطه و پیش دانشگاهی و کارشناسی ارشد
bakhtiyari20
زنگ تفریح
گلچین اینترنتی
روستای اصفهانکلاته
پایه عکاسی مونوپاد و ریموت شاتر بلوتوث
سرور
عاطفانه

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان


























































































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب